Beslutet var taget – far och son hade bestämt att familjeföretaget skulle säljas till ett utomstående bolag. Ju närmare dagen för underskrift av avtalet kom, desto starkare blev insikten att företaget istället borde stanna inom familjen. Vi pratar generationsskifte med Martin Hagman, vd för Riflex.

Företaget Riflex bygger, äger och förvaltar fastigheter. De grundades redan 1974 när Jan Hagman köpte Shell-macken i Rimbo och sedan dess har verksamheten ändrat inriktning och expanderat till en koncern med ett fastighetsbestånd på drygt 90 000 kvadratmeter i Rimbo, Rånäs och Knivsta samt Vallentuna och Upplands Väsby i norra Stockholm. Tiden går fort och efter ett lyckat generationsskifte den 1 februari i år ägs och drivs Riflexkoncernen numera av sonen Martin Hagman.

”Grunden till att pappa investerade i den första fastigheten 1991 är egentligen att han ville hitta på något nytt och dessutom var det slitigt att driva en bensinstation och samtidigt hinna med familj och tre små barn. Riflex har vuxit succesivt under åren och numera innefattar verksamheten även flera dotterbolag”, berättar Martin.

Martins egen bakgrund som professionell tennisspelare grundades i ett totalt fokus på tennis från unga år. Vid 20-års ålder valde han att byta bana och istället satsa på en framtid inom familjeföretaget.

”Redan som ung jobbade jag extra i verksamheten och när jag efter många års spelande slutade med tennisen, var det ett naturligt val att börja arbeta heltid i familjeföretaget. Jag har varit verksam som vd sedan sju år tillbaka och nu i februari 2018 förvärvade jag hela bolaget. Men egentligen var ett generationsskifte inget som varken pappa eller jag hade i åtanke i första taget”, påpekar Martin.

Alla värden kan inte mätas i pengar
Att sälja företaget fanns egentligen inte med i planerna för Riflex över huvud taget men så började större börsbolag komma med bud. Till en början la Martin och Jan Hagman bara dessa åt sidan men till slut kom ett erbjudande de inte kunde motstå.

”Vi har aldrig varit ute efter snabba affärer. Vår plan har alltid varit att arbeta långsiktigt, ha husen kvar och förvalta dem väl genom god skötsel. Men en dag dök det upp ett konkret och genomtänkt bud som intresserade oss båda. Vi började undersöka det hela och inledde förhandlingar vilka landade i en överenskommelse som båda parter var nöjda med. Säljprocessen gick så långt att vi bara var en vecka från påskrift när köparen plötsligt meddelade att de behövde mer tid.”

När processen oväntat stannade upp fick Martin och pappa Jan tid att tänka om. Tanken på att någon utomstående skulle ta över familjeföretaget som de byggt upp under så lång tid, var inte längre självklar och de började överväga om Martin själv kunde köpa verksamheten.   

”En första reaktion när försäljningsprocessen satte igång var spänningen inför något nytt. Jag funderade på vad jag skulle göra om jag inte längre var vd för Riflex. Först skulle jag kanske ta lite ledigt och efter det börja bygga upp ett eget företag från grunden. Sedan kom insikten att värdet i vårt familjeföretag, inte bara det ekonomiska utan även betydelsen av varumärket, vårt goda rykte samt alla relationer vi skapat med personal, leverantörer och hyresgäster, skulle komma att hanteras av nya ägare. Det var först när vi hade kommit nära att skriva på avtalet, som det blev oerhört tydligt att jag ville fortsätta driva det vi byggt upp inom familjen – något annat var plötsligt otänkbart.”

Finansiering – nyckeln till generationsskiftet
En förutsättning för att kunna genomföra ett generationsskifte var finansiering. Jan och Martin Hagman kontaktade sin rådgivare på Danske Bank för att se om man kunde finna en lösning som omfattade både företaget och familjen.

”Vi satte oss ned tillsammans med banken och alla nödvändiga handlingar för att hitta en framkomlig väg. Eftersom jag var delägare sedan tidigare, och det finns två syskon med i bilden, var det viktigt med öppenhet och tydlighet för att finna en bra lösning för alla inblandade. Teamet på Danske Bank gjorde verkligen ett jättejobb och jag är så tacksam att det gick att ordna finansieringen och få ett snabbt beslut. Dagen innan julafton fick vi ett ok på lånelöftet, vilket bokstavligen möjliggjorde generationsskiftet.”

Allt har sin tid
I och med generationsskiftet har Martins pappa avslutat sina åtaganden i företaget och ägnar sig nu åt mer intressebaserade projekt. Ägarbytet gick igenom den 1 februari i år och Martin är idag ensam ägare av Riflexkoncernen, som han driver tillsammans med 15 anställda. Han har redan nya planer för bolaget i framtiden – dock inga som är brådskande.

”Jag fyller 30 i år och visst har jag idéer för företagets framtid men jag har inte bråttom att genomföra dem. Vi har tidigare gjort investeringar i bergvärme vilket används i 55 % av våra fastigheter. Det innebär låga och säkra driftkostnader samt är bättre för miljön. Vi har också börjat med solceller i liten skala för att se om det är något för oss men det projektet har vi inte hunnit utvärdera ännu.”

”Min pappa har alltid varit en kreativ entreprenör och jag är lite mer av en förvaltare. Trots att vårt samarbete var en bra blandning av att ”gasa och bromsa” så är det roligt att ta besluten själv nu. Det här generationsskiftet betyder oerhört mycket för mig, dels för att personalen får en stabil och trygg framtid men också för att jag fått möjligheten att förvärva ett så pass stort fastighetsbestånd i unga år vilket ger möjligheter till en framtida expansion – det behöver inte ske nu men kanske om fem till tio år.”

Och till sist – vad hände med den gamla bensinmacken?
”Nu finns där en automatstation och macken finns faktiskt i vår ägo än i dag men vi hyr ut den. Den får vara kvar – lite som ett minne av hur allt började”, avslutar Martin.

Namn: Martin Hagman

Företag: Riflex AB

Verksamhet: Riflex bygger, äger och förvaltar fastigheter. De erbjuder också sina kunder skräddarsydda lösningar efter behov och önskemål. Riflex har ett fastighetsbestånd på 90 000m².

Antalet anställda: 15

Omsättning: 103 000 000

Webbplatser: www.riflex.se

Martins tre tips inför ett generationsskifte: 

  • Var säker på att du verkligen vill fortsätta driva företaget
  • Tänk långsiktigt
  • Ha roligt