Självklart var avvecklingen av klimatbonusen för elbilar på 50 000 kronor ett negativt besked för omställningen. Men prissänkningar på elbilar mer än kompenserar dock för den slopade klimatbonusen. Först ut var Tesla med en sänkning på upp till 150 000 kronor för vissa modeller. Ford reagerade strax därefter med att sänka sina priser – och priserna på begagnade elbilar har också fallit på bred front. 

Niels Jörgen Larsen
Niels-Jörgen Larsen, chef på Danske Finans.

– Flera europeiska premiummärken försöker hålla igen, men vi tror att det bara är en tidsfråga innan de också måste sänka priserna på sina elbilar, säger Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.
Därmed har det aldrig varit billigare att ställa om företagets vagnpark till eldrift. 

Elbilar fortfarande lönsammast 

Än så länge har EU-länderna tagit sig igenom vintern utan störningar i elförsörjningen. Niels Jörgen Larsen tror att kostnadsfördelen med att köra elbil kommer att vara bestående och bli det vinnande argumentet – den gröna omställningen från bensin- och dieselbilar till elbilar kommer därför att fortsätta.
Både kunder och medarbetare kommer dessutom att kräva att företag och arbetsgivare har en tydlig hållbarhetsprofil. Det blir en avgörande faktor för en verksamhet.

– Ska vi nå målet om att minska koldioxidutsläppen från svenska inrikestransporter med 70 procent senast 2030 krävs att den typiska vagnparken består av 75-80 procent rena elbilar. Företagen behöver därför bli mycket striktare när de avgör vilka medarbetare som ska köra bensin- och dieselfordon. Och till stor del undvika laddhybrider som bara går på el kanske 25 procent av tiden, säger Niels Jörgen Larsen.

Planera för en renare vagnpark – GreenFleet70 ger dig rätt underlag

Det finns med andra ord gott om skäl att ställa om till fossilfritt. Och Danske Banks analysmodell GreenFleet70 kan hjälpa till att anpassa bilpolicyn till lägre utsläpp. Utsläppsdata för de fordon som ingår i fordonsflottan hämtas från Transportstyrelsen och sedan räknar analysmodellen ut hur mycket utsläppen kan reduceras.

– Intresset för GreenFleet70 har varit mycket stort och är en bra hjälp för företag som vill ställa om. Analysmodellen utgår från företagets befintliga vagnpark och kartlägger behovet för omställningen. Allt med målet att företaget ska bidra till att den sammanlagda reduktionen landar på 70 procent, säger Niels Jörgen Larsen.

Flexibel finansiering med tydligt pris

Med över 20 år erfarenhet av bilfinansiering för företag hjälper Danske Bank gärna till med en flexibel finansieringslösning – helt anpassad efter verksamheten. Självklart får ni också hjälp med smidig administration kring inköp, underhåll och försäljning. 

Läs mer om Danske Banks bilfinansiering och GreenFleet70.