Som rådgivare på Direktkontoret Företag får jag en del frågor om vilka online tjänster som kan underlätta i företagarens vardag. Förutom Business Online och våra appar Mobile och Tablet Business, som förenklar hanterandet av företagets ekonomi, brukar jag tipsa om att blicka brett över det digitala landskapet. Få koll på vilka åtgärder och digitala lösningar som behövs för att ge din verksamhet en bra start på 2017.

Uppdatera ditt digitala skyltfönster

I dag är det en självklarhet att en webbplats ska kunna läsas av besökaren, oavsett storlek på skärm och webbfönster. Det innebär att ditt företags webbplats bör vara responsiv, det vill säga att layouten behöver anpassas och fungera lika bra på en dator som på surfplatta och mobil för att dina kunder ska kunna ta till sig informationen.

Statistik från Internetstiftelsen i Sverige visar att detta är viktigare än någonsin.
Enligt undersökningen ”Svenskarna och Internet” använder 82 % av befolkningen internet dagligen och mobilanvändningen bara ökar. Analysen visar också att 79 procent av de som har smarta mobiler använder internet i mobilen varje dag. I åldrarna upp till 45 år är det mer än 90 procent av de som använder smarta mobiler som kopplar upp sig dagligen. (Se grafik.)

Lättillgänglig kommunikation

Det kan vara fördelaktigt för både din verksamhet och dina kunder att kunna kommunicera direkt via sociala medier. Redan idag deltar drygt 7 av 10 av Sveriges små- och medelstora företag på något eller flera av de största sociala nätverken Facebook, LinkedIn, Instagram och Twitter.

Företagare som vill ha friheten att vara platsoberoende har stor nytta av molnbaserade tjänster. En del av dessa är kostnadsfria upp till en viss gräns av användande. Exempelvis Google Analytics, ett analysverktyg som mäter antalet besökare och engagemang på en webbplats eller Dropbox och Google Drive som kan vara användbara när flera personer ska arbeta i samma projekt och vill spara och dela filer på ett lättillgängligt sätt.

När det gäller myndighetsdokument är en digital brevlåda på Skatteverket effektivt. Då får företaget post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt i stället för på papper. Skatteverket erbjuder även en mängd andra e-tjänster såsom skatteuträkningsprogram och skattekonto.

Avslutningsvis vill jag slå ett slag för vår nya webbplats. Den är under uppbyggnad och fylls på med mer innehåll och funktioner efter hand. Nu blir det enklare att finna bra råd baserat på vilken fas ditt företag befinner sig i och du får också ta del av andra intressanta företagares erfarenheter. Gå gärna in och kika på vår demo. Där kan du även läsa mer om digitala tjänster som frigör tid till att driva och utveckla din verksamhet.

Har du frågor?

Vi finns här för att hjälpa dig. Kontakta oss direkt på 0752-48 49 30. Välkommen.

Fredrik Andersson