När man funderar på investeringar för att höja värdet på en bostad kanske tankarna spontant går till att installera bergvärme om man bor i hus eller blåsa ut köket om man bor i lägenhet. Men till att börja med är det viktigt att ta hand om sin bostad löpande och följa utvecklingen för slitage kontinuerligt. Då undviker man en större utgiftssmäll för att höja bostadens skick precis innan en försäljning. Underhåll, som att måla fasaden eller olja köksbänken, är också viktigt eftersom det gör att din bostad håller längre och inte förfaller.

Läge att renovera?

Om du överväger att totalrenovera ditt hem bör du fundera på hur länge du ska bo i bostaden. Om du ska bo en kortare tid i bostaden kan du överväga om det är värt att renovera exempelvis badrum och kök, eftersom det är en stor utgift som du inte kan vara säker på att helt få tillbaka vid en försäljning. Om du ändå känner dig motiverad att renovera bör du överväga om valen du gör kommer att falla nästa köpare i smaken. Du kanske tycker att lila kakel är superfräckt men om du ska sälja om bara ett par år kanske vitt är ett säkrare val. Om du planerar att bo i bostaden länge kan du låta den egna smaken få ta större plats.
 
Överlag kan relativt små insatser göra att din bostad upplevs som betydligt fräschare. Det kan handla om en ordentlig grovstädning och att kanske måla och fixa till ytskikt, alltså golv, väggar och tak.

Minska kostnader med energieffektivisering

De senaste årens höga elkostnader har gjort att olika typer av energieffektivisering kan minska dina kostnader, öka din komfort och höja värdet på din bostad vid försäljning. Det kan handla om att se över hur välisolerad din bostad är, vilket skick fönstren har, vad du har för uppvärmningssystem och om solceller kan installeras enkelt.

Precis innan försäljning kan en stylist vara en god investering då de kan presentera ditt hem på ett optimalt sätt till potentiella köpare.

Till sist är mitt tips att alltid konsultera en fastighetsmäklare om råd. Vi bor i ett avlångt land där olika marknader kan skilja sig mycket åt. En fastighetsmäklare har den bästa lokalkännedomen och har ofta en bra känsla för vilka investeringar som kommer att lyfta värdet på din bostad mest.