Återhämtning under året - men blandad bild
Bostadsmarknaden präglas av stabilitet över tid – människor flyttar när livssituationer förändras. Men kraftigt förändrade ekonomiska förutsättningar och utsikter kan göra marknaden utmanande under enskilda år. 2023 var ett sådant år. Oron över konjunkturen och stigande räntor skapade en historiskt låg försäljningsaktivitet och många avvaktade både på köp- och säljsidan. Detta var något som tydligt förändrades 2024. Lägre räntor och en ökad framtidstro gjorde att köpare och säljare återfick modet att agera, vilket resulterade i en kraftig ökning av antalet försäljningar men även stigande priser.
Återhämtningen såg dock väldigt olika ut på olika delmarknader. Nyproduktionen kämpar fortfarande med lågt byggande och svårt att hitta köpare, medan andrahandsmarknaden återhämtat sig starkare. Marknaden för mindre bostäder har varit relativt trög, inte minst till följd av att de som efterfrågar små lägenheter oftare är ekonomiskt svagare grupper. Även regionalt syns stora skillnader i hur marknaden återhämtat sig. Och det är framför allt i storstäderna som priserna på lägenhetsmarknaden återhämtat sig.
Sälja först, köpa sen
Även om marknaden generellt återhämtat sig finns det fortsatt utmaningar. Framför allt har marknaden på många håll fortsatt att präglas av tröghet, långa säljtider och ett högt utbud. En bidragande orsak, men också konsekvens av det, är att många bostadsbytare fortsatt väljer att sälja innan man köper något nytt. I oktober var det 65 procent av bostadsbytare som uppgav att de skulle sälja först. Det är något lägre än i början av året men fortsatt högt i ett historiskt perspektiv. Detta speglar tydligt en fortsatt försiktighet hos både hushåll och banker och det får en stor effekt på marknaden. För prisutvecklingen har detta haft mindre betydelse, men den tröghet det skapat har inneburit utmaningar för både köpare och säljare.
Fortsatt återhämtning under 2025
Inför 2025 är de makroekonomiska prognoserna överlag positiva. Räntan fortsätter sannolikt ner en bit till, hushållens köpkraft ökar och framtidstron växer. I Hemnet Köparbarometer i december trodde 54 procent av bostadsköparna på stigande bostadspriser. Det är den tredje högsta nivån vi sett sedan 2017 och ännu en tydlig indikation på tilltagande optimism. Den höga aktiviteten under större delen av 2024 vittnar också om att många har både möjlighet och vilja att köpa bostad på nuvarande prisnivåer.
Utöver det får vi under 2025 även besked kring eventuellt förändrade kreditrestriktioner. Vi vet idag inte exakt hur mycket dessa kommer minskas men får vi både ökat bolånetak och minskat amorteringskrav så får det sannolikt stor effekt på bostadsmarknaden. Med den typen av åtgärder släpper man på köpkraften och med det kan vi sannolikt räkna med både hög aktivitet och stigande priser som en effekt om vi får de förändringar som nu föreslagits. Positivt för dem som är inne på bostadsmarknaden och för den grupp som står utanför men köpklara och redo att kliva in. Mindre bra för kommande bostadssökande generationer då det sannolikt driver upp bostadspriserna.
Sammantaget finns det mycket som talar för ett kommande år där den återhämtning vi sett 2024 fortsätter. Förhoppningsvis kommer denna fortsatta utveckling också leda till att fler av de som försökt eller planerar att sälja eller köpa bostad i högre utsträckning också kan göra det och därmed förverkliga sina flyttplaner.
Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet