Studentlivet är troligtvis den period i livet då vi lever mest jämlikt. Vi går på studentpubar, äter billig mat och har i princip samma levnadsstandard som andra studenter, oavsett utbildning. När vi sedan tar klivet ut i arbetslivet blir plötsligt tidigare förutsättningar och lönenivåer en avgörande faktor för vilka val vi kan göra.

 

– Det är lätt att måla upp en bild av hur vuxenlivet ska se ut efter examen och många jämför sig med andra. Ett tydligt exempel är bostaden. Tidigare var hyresrätten den vanligaste bostadsformen för nyutexaminerade studenter, men numera är många inställda på att direkt köpa en bostadsrätt vilket kan skapa en enorm stress, säger Jennie Sandén. 

 

Börja smått och skala upp

Har du möjlighet att välja hyresrätt under de första åren efter examen är det inte bara enklare rent ekonomiskt, utan gör dig också mer fri att utforska olika arbetsgivare och bostadsorter innan du stadgar dig. Om du ändå är inställd på bostadsrätt har Jennie ett tydligt tips.

 

– Sätt upp rimliga krav och mål. Många vill direkt bo i ett centralt läge men då krävs ett rejält kapital. Skaffa ett boende som ger dig luft i ekonomin och flytta i så fall successivt mer centralt i takt med att intäkterna ökar. Och kom ihåg – räkna inte med att göra bostadskarriär och tjäna snabba pengar. 

 

Jennies bästa bufferthack

Förutom bostaden finns det två andra B:n att hålla koll på – budget och buffert. 

 

– Som nyutexaminerad sitter du på en unik möjlighet att lägga vanorna på en rimlig nivå. Jag brukar tipsa om att fortsätta leva som en student den första tiden när du börjar arbeta. Gör en ordentlig budget och betala dina fasta kostnader, men låt mellanskillnaden mellan lönen och vad du brukade få över av studielånet åka rätt in på buffertkontot. På så sätt får du en stabil grund och kan sedan bygga vidare med sparande och såklart – unna dig den där guldkanten som du är så välförtjänt av!

 

Fler tips från Jennie:

  • Se till att ha en buffert på 3–6 månadsutgifter – då kan du känna dig trygg vid oförutsägbara händelser.
  • Prioritera sparande. 10 procent av lönen är en bra målsättning, men det kan förstås behövas mer om du sparar långsiktigt i fonder till en kontantinsats. 
  • Fråga om råd! Din bank finns här för att hjälpa dig, så tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp med din privatekonomi.