Jennie Sandén är ofta ute och pratar med studenter runtom i Sverige. Hon tycker att vi har mycket att lära av studenternas sätt att se på privatekonomi, men hon ser också att vissa delar saknas i studenternas tänk.
– Studenter är experter på att vända på varje krona och leva billigt. Men framför allt är de duktiga på att utbyta tips och råd med varandra – för dem är pengar inget skambelagt ämne. Det som däremot kan vara svårt är att ta ett långsiktigt och övergripande grepp om privatekonomin.
Få koll på utgifterna
Jennies första tips är alltid att göra en ordentlig budget. Lista dina fasta kostnader som boende och glöm inte försäkringen där du ofta kan få ett bra erbjudande via ditt fackförbund. De rörliga utgifterna, som kurslitteratur, shopping, nöje och streamingtjänster, är det du sedan kan påverka.
– Gör det till en sport att utmana dina löpande utgifter. Välj second hand så långt det går, oavsett om det gäller kläder, litteratur eller läsplatta. Kanske kan du också bo hemma under sommarmånaderna för att spara pengar?
Extrajobb och stipendier
När det gäller intäkter finns det begränsningar som bestämmer hur mycket du får tjäna för att fortfarande vara berättigad studiemedel. Men det finns fortfarande utrymme för att få in lite extrapengar.
– Förutom klassiska extrajobb som butik, restaurang och café brukar jag tipsa om att vara tentavakt, engagera dig i läxhjälp för barn eller skriva för en studenttidning. Även om jobbet inte är kopplat till din utbildning så får du erfarenheter som gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Att som nyutexaminerad komma med ett helt tomt CV är tufft, oavsett hur hårt du pluggat.
Det finns också en lång rad stipendier att söka – både breda och väldigt specifika. Bäst chans har du om du hittar ett som stämmer in på just dig. På Länsstyrelsens hemsida hittar du listor över olika stiftelser, men du kan också höra av dig till din kommun.
Tänk långsiktigt
Att spara pengar som student kan vara svårt, men enligt Jennie är allt bättre än inget.
– Om du får extrainkomster ska du förstås unna dig lite extra, men om du har möjlighet – se till att sätta av lite pengar varje månad på ett vanligt sparkonto. Med en ordentlig budget och ett litet sparkapital har du skapat en bra och trygg grund att bygga vidare på i framtiden. Kanske med ett långsiktigt sparande i fonder.