De senaste tio åren har kapital varit ovanligt billigt, och många har inte bara lånat pengar till sin bostad utan även för att resa, äta och köpa prylar. Men inflation och snabba räntehöjningarna har inneburit en kraftig inbromsning.  

– Låga räntor är härligt, men tyvärr inte hållbart i längden – förr eller senare dimper räkningen ner. Även om det kan kännas tufft för många nu kan vi se det som en chans att tänka om och tänka rätt, framför allt när det gäller det egna sparandet. Genom att bygga ett frihetskapital kan du både känna dig trygg vid oförutsedda händelser och få möjlighet att uppfylla dina livsmål, säger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank. 

Genom att skapa en buffert med pengar som är lättillgängliga och placerade med låg risk, kan du skapa dig ett frihetskapital. Storleken på bufferten är individuell, men ett bra riktmärke är 3-6 månaders utgifter. 

När du planerar din buffert kan du även ta tillfället i akt och se över dina olika utgiftsposter. Kanske går det att få ner löpande kostnader genom att omförhandla avtal, säga upp abonnemang eller ändra onödiga vanor? På det sättet kan du få loss mer pengar till ditt sparande. När du har en överblick är det dags att sätta upp ett sparmål.  

– Ett frihetskapital är individuellt, både när det gäller syfte och storlek. Vad är frihet för dig, för dig familj? Vill du kunna åka på semester? Köpa en större bostad? Jobba deltid i stället för heltid? Sätt upp konkreta mål och se till att fira milstolpar – då blir sparandet mycket roligare, säger Jennie Sandén. 

Tre tips för dig som vill bygga ditt frihetskapital 
Gör en ordentlig budget för att få koll på var dina pengar går och vad du kan göra avkall på. 
Planera ditt sparande och sätt upp konkreta mål. Och se till att hålla dig till planen – spara först, slösa sen. 
Behöver du hjälp? Prata med din rådgivare. Det finns inga dumma frågor!  

Livsplanera med oss

 Oavsett om du är på gång att köpa bostad, vill månadsspara eller har ett företag som står inför ett nytt skede finns vi här för dig. 

För livets små och stora frågor, välkommen till Danske Bank.

Ett bolånelöfte ansöker du om när du letar efter en ny bostad och går på visningar. Erbjudandet kan ansökas av nya och befintliga kunder. 

Ansök om lånelöfte bankID logga  Kom igång