– Om du har möjlighet att göra en större investering så är värmesystemet och isoleringen i tak, väggar och fönster det mest uppenbara att se över till att börja med. Här har vi de största energislukarna och bor du i ett äldre hus kan det göra stor skillnad på elräkningen. Bor du i ett modernare hus där själva bygget redan håller hög energistandard så kan till exempel solceller eller en uppdatering av värmesystemet vara något att titta på, säger John Nyström på Econans som samarbetar med Danske Bank för att hjälpa deras kunder energieffektivisera sina bostäder.

Andra enkla saker i vardagen är att fylla tvättmaskinen innan man sätter i gång den och att låta tvätten hängtorka i stället för att använda torktumlaren. Har man problem med torr inomhusluft på vintern höjer det dessutom luftfuktigheten och ger ett hälsosammare inomhusklimat. Tänk också på att inte låta elektroniken hemma stå på i standby-läge. Det drar mer el än man tror.

Vill du komma i gång med att förbättra din bostad?
Om du har planer på att förbättra bostaden och höja energiklassen men inte riktigt vet hur, är du välkommen att boka ett möte med din rådgivare på Danske Bank. Vi är gärna bollplank, ser till att du kommer vidare med nästa steg och kan hjälpa till med finansieringen om det behövs.

 Läs mer om hur du kan energieffektivisera