Olika former av bedrägeri

Bedrägeri på nätet förekommer i många former, men går nästan alltid ut på samma sak: Att komma över dina pengar! IT-bedragarnas uppfinningsrikedom har inga gränser. De använder e-postmeddelanden, sms, sociala medier och telefonsamtal för att komma åt din personliga information. De fortsätter också att hitta nya vägar när de gamla knepen blivit för uppenbara.

Varning för bedrägerier

Just nu förekommer bedrägerier via sms där kunder uppges ringa ett nummer för att spärra sina kort. Korrekta nummer till spärrservice hittar du nedan.

Vi har sagt det många gånger förr men det tål att upprepas då konsekvenserna för den drabbade ofta blir omfattande. Det förekommer bland annat att bedragare skickar sms där de utger sig att vara från banken, där de uppmanar mottagaren att klicka på länkar i meddelandet. Var därför alltid aktsam med vilka länkar du klickar på.

Det förekommer också att bedragare försöker locka dig att lämna ut din kod till ditt BankID och/eller kortnummer och koder. Lämna ALDRIG ut dina inloggningsuppgifter eller koder till någon via telefon, sms, e-mail eller i sociala medier. Vi som bank ringer aldrig upp dig och ber att du identifierar dig genom att lämna ut dessa uppgifter. Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri, spärra omedelbart dina BankIDn och/eller kort, kontakta din bank och gör en polisanmälan. Dela och tipsa dina vänner!


Spärra kort

Du kan spärra dina kort i appen eller Hembanken.

Har du inte tillgång till de digitala tjänsterna kan du ringa
Kundservice Kort: 0771-570 570.
För dig med kontopaket Guld eller Platinum, ring Spärrservice 0771-72 00 72.

De vanligaste typerna av bedrägeri

 • E-postmeddelande (phising, nätfiske) och sms (smishing)
  Du får ett e-postmeddelande eller ett sms som vid en snabb anblick ser ut att komma från din bank, Pensionsmyndigheten, Skatteverket eller någon annan trovärdig avsändare. Meddelandena handlar som regel om ett problem med ditt konto eller ditt kort, om att du ska få pengar tillbaka i skatt eller har ett paket att hämta ut. Om du klickar på länken i meddelandet kommer du till en falsk webbplats, där bedragaren försöker förmå dig att uppge din personliga information.
 • Bedrägeri via telefon (vishing)
  En person ringer och påstår sig vara från ett stort företag eller en myndighet, till exempel en bank, polisen, Skatteverket, Swish, Elgiganten eller Media Markt. Bedragarna diktar upp olika typer av historier för att stressa upp dig. Det kan till exempel handla om ett misstänkt köp, att du behöver identifiera dig inför ett framtida besök hos polisen eller intyga din deklaration för Skatteverket.
 • Falska supportsamtal
  Du kontaktas av en person som påstår sig komma från ett IT-supportteam på exempelvis Microsoft. Personen försöker få dig att uppge åtkomstkoden eller lösenordet till din dator, så att han eller hon kan hjälpa dig med ett IT-problem. I vissa fall ber personen även om dina kortuppgifter eller om att få logga in på din dator eller internetbank.
 • Skadlig programvara (malware)
  Malware är ett litet program som installeras på din dator, mobil eller surfplatta utan din vetskap. Du kan få malware via en länk om du har hämtat ett okänt program, eller via en infekterad fil. Vissa typer av malware kan övervaka ditt beteende och registrera din personliga information. Andra typer skapar en ”osynlig” sida ovanpå inloggningssidan till din internetbank och kopierar dina inloggningsuppgifter.
 • Ransomware
  Ransomware är en senare variant av malware som blir allt vanligare. Ransomware blockerar åtkomsten till vissa av dina filer eller hela din hårddisk tills du betalar en lösensumma till bedragarna. Därför är det viktigt att du säkerhetskopierar regelbundet och ser till att spara dina säkerhetskopior offline och i säkra miljöer.
 • Nigeriabrev
  Nigeriabrev eller Nigeriameddelanden via e-post innehåller en mer eller mindre fantasifull historia som syftar till att förmå dig att överföra pengar till en främmande persons konto. Det är en person som har ett akut behov av pengarna, och du utlovas som regel god ersättning i efterhand som tack.
 • Romansbedrägerier
  Bedragarna har konton på olika dejtingsajter där de försöker bygga upp intimitet och förtroende, för att sedan be dig om pengar. Ofta riktar bedragarna in sig på personer som nyligen genomgått någon form av separation eller som kanske har en partner som nyss gått bort.
  Genomför aldrig en överföring till en person du aldrig träffat i verkliga livet. 
 • Investeringsbedrägeri
  Bedragarna påstår sig arbeta inom finansbranschen och vill att du ska investera i företag som uppges ha lysande framtidsutsiker. 
  En investering är aldrig en garanterad avkastning och är upplägget för bra för att vara sant så är risken hög för att bli utsatt för bedrägeri. Gör noggranna efterforskningar, finns det varningar på internet om bolaget du planerar att genomföra överföringar till, kontakta banken så hjälper vi dig för rådgivning.
 • Via Swish

  Så här kan det gå till

  • Du får en Swish-betalning av en okänd person.
  • Person kontaktar dig, via telefon eller sms och säger att de råkat swisha till fel person. Och ber dig därför swisha tillbaka samma summa.

  Så här ska du göra

  Swisha inte tillbaka pengarna. Be istället personen om hens kontonummer och sätt in pengarna vid ett senare tillfälle.

 • Penningsmålvakter

  Det blir vanligare att kriminella vill rekrytera ungdomar och unga vuxna att tvätta pengar som kommer från brott. De unga luras, lockas eller tvingas att ta ut eller föra över pengar från sina konton som de själva fått överfört. Detta gör dem till penningmålvakter.

  Tips och råd till vårdnadshavare

  • Var vaksam på om barn har omotiverat mycket pengar att röra sig med, exempelvis köper nya kläder och saker för mer pengar än de borde ha tillgång till.
  • Vårdnadshavare har möjlighet att kontrollera barnens konton. 
  • Visa intresse för vad barn gör på nätet. Ställ frågan ”vad har hänt på nätet idag”?

  Läs mer på Polisens hemsida om penningmålvakter