Den digitala tjuven nöjer sig inte längre med att ta ditt personnummer och ditt lösenord. Om hackare lägger in skadlig kod på webbplatser kan de komma över allt från lösenord till privata meddelanden.


Med hjälp av digitala enheter från fickstorlek och uppåt kan du nå hela världen från soffan eller skrivbordet. Men det är viktigt att komma ihåg att förbindelsen fungerar åt båda hållen. Är du inte försiktig, kan du oavsiktligt ge andra tillgång till personuppgifter som är lagrade på din mobiltelefon, dator eller surfplatta. Digitala sårbarheter kan leda till att hackare kan stjäla allt från lösenord till privata meddelanden vilket kan få stora konsekvenser. Det finns också exempel på när hackare ändrat vad som visas på en webbsida, ändrat priser på varor och leveransadresser.


Det är ingen större skillnad på hur du bör bete dig på nätet och i verkligheten så ett grundläggande tips är att vara noga med vem du lämnar ut din privata information till. Uppdatera även antivirusprogram och appar, använd säkra lösenord och var försiktig med länkar och filer.


I vårt säkerhetstest kan du upptäcka vilken IT-typ du är och få tips om hur du kan vidta ökade säkerhetsåtgärder. 

 

Vilken IT-typ är du?

Hitta din IT-typ och täpp igen dina säkerhetshål.

Welcome

Jag skulle kunna komma på tanken att … :

>

Resultat:
Det-går-nog-typen Totalt-likgiltig-typen Orkar-inte-typen Myyycket-försiktig-typen Jag-sa-ju-det-typen

Även om du har koll på Instagram – och kan ditt operativsystem – så finns det hål i din IT-säkerhet. Fortsätt att kasta dig ut, men var uppmärksam på fallgroparna. Då kommer dina personuppgifter fortfarande att vara personliga.

Du funderar inte särskilt mycket över IT-säkerhet till vardags och det intresserar dig egentligen inte heller. Men om du inte tittar upp då och då står dina digitala dörrar vidöppna. Det låter kanske tråkigt, men det är i alla fall bättre än att bli hackad imorgon.

Du vet det egentligen mycket väl. Men det finns alltid det ena eller andra som gör att du aldrig riktigt får lösenordet bytt, programvaran uppdaterad, kollar avsändaren på länkar och allt det andra. Men du kan undvika en massa slit – och risker – om du bara gör detta:

Du går försiktigt fram – och det är bra. Men du ska inte hålla tillbaka så mycket att det slutar med att du skippar uppdateringar och andra goda vanor som stärker din IT-säkerhet. Behåll din skepsis, men gör dig själv en tjänst och lär dig ett par tumregler så att du kan ta del av de digitala möjligheterna på ett säkert sätt.

Du har koll på dina prylar och vet det mesta om IT-säkerhet. Det är till dig folk ringer – eller borde ringa – när något inte fungerar eller ser konstigt ut. Men världen förändras självklart hela tiden så fortsätt att vara ett föredöme och håll dig uppdaterad .>Med Danske Banks ”Be Safe” kan du hålla dig uppdaterad om IT-säkerhet och ha kontroll över vem som har tillgång till dina privata uppgifter. ”Be Safe” innehåller goda råd om säkert beteende på internet. Du kan också använda det för att ta reda på hur exponerad du är och för att lära dig om de vanligaste formerna av bedrägeri.

Danske Bank strävar efter att se till att alla – både personal och kunder – får tillgång till goda råd, expertkunskaper och tjänster som kan motverka cyberbrott effektivt. Om du tror att obehöriga kan ha fått tillgång till dina personuppgifter kan vi hjälpa dig – även om du än så länge bara misstänker att det kan ha skett.