Artikel Landskapsarkitekt Överblick Sydvast-Hamnplan 1440x810

Fotograf Werner Nystrand

Vart ska man börja?
För en bättre trädgårdsupplevelse bör vi fokusera på att sänka trösklarna mellan inomhus och utomhus, skapa enkel tillgänglighet och flyt mellan de två miljöerna, inleder Per och fortsätter:

-Vad vill du använda din utemiljö till och var i din utemiljö vill du vara? Tänk på sol, skugga och om du helst vill odla, spela kubb, dricka kaffe eller ligga i gräset och titta på molnen. Om du vill göra allt detta, fundera då på vilka delar av din trädgård som passar för vad. En frukosthörna bör till exempel ligga i morgonsol.

Ta hänsyn till din närmiljö
Nästa steg är att ta hänsyn till den lokala miljön. Titta på vad som växer i din omgivning. Växter som trivs hos dina grannar eller i ditt närområde kommer troligen att trivas hos dig också. Tänk gärna också på att bidra till biologisk mångfald. Att välja växter som stödjer lokala insekter och vilda djur kan till exempel bidra till den biologiska mångfalden. Att ha det i åtanke kan kännas bra för samvetet men också förbättra trädgårdens utseende och känsla.

Skötselfri trädgård
När du gjort en plan för användningen av din utemiljö försök då skapa en balans mellan "hårda" och "mjuka" ytor. Även om det kan vara frestande att skapa en "skötselfri trädgård" med mycket betong och grus, kan detta faktiskt skapa mer arbete i form av ogräsrensning. Försök istället att skapa en balans mellan "hårda" ytor och planterade områden för en mer välkomnande och mindre arbetskrävande trädgård.

 Några fler tips:

  • Var tålmodig: Om du flyttar till en ny trädgård, ta dig tid att observera trädgården under olika säsonger innan du gör några stora ändringar. Det kan hjälpa dig att upptäcka trädgårdens unika egenskaper och potential. Du lär känna din trädgård och de mönster du rör dig i den. 
  • Bevara och integrera befintliga element: Om det finns stora träd eller andra växter i trädgården, överväg att behålla dem eftersom de kan bidra till trädgårdens karaktär och även erbjuda praktiska fördelar som till exempel skugga.
  • Anpassa trädgården efter din livsstil: Om du ofta reser eller har en hektisk livsstil, fundera över hur det kan påverka din trädgård. Välj växter och design som inte behöver konstant uppmärksamhet och skötsel.
  • Låt trädgården reflektera ditt hem: Försök att se din utomhusplats som en förlängning av ditt hem. Detta kan innebära att du skapar utomhusområden som speglar de inomhusrum du använder mest, eller att du använder liknande stilar och färger utomhus som du gör inomhus.

Danske Bank är stolt sponsor till Arkitekturgalan som anordnas av fackförbundet och intresseorganisationen Sveriges Arkitekter, galan prisar Sveriges mest framstående arkitektur varje år och Danske Bank är med och delar ut Landmärket, priset för bästa landskapsarkitektur. 2023 vann arkitektbyrån Sydväst arkitektur och landskap priset för sitt projekt på Norrtälje hamnpromenad, där hav möter stad och där skärgårdens klippor och växtlighet fick ta plats i form av gjutna betongklippor och planteringar på kajen. Per Andersson är landskapsarkitekt på Sydväst arkitektur och landskap.