Surfa säkrare på internet

Det krävs inte mycket för att bli säker på internet. I princip räcker det med några goda vanor och lite teknik. 

IT-säkerhet kan framstå som tekniskt och krångligt men det krävs inga särskilda kunskaper för att installera nödvändiga program eller ställa in systemen på ett säkert sätt. Följer du även de viktigaste råden för vad du ska göra när du använder internet dagligen har du ett gott skydd mot många typer av bedrägeri.

 • Håll personlig information för dig själv

  Du ska alltid hålla din personliga information för dig själv. Det gäller ditt personnummer, kontonummer, kortnummer och dina lösenord. Annars riskerar du att bli utsatt för identitetsstöld vilket kan innebära att obehöriga köper varor på din bekostnad.

  • Lämna aldrig ut personlig information via e-post eller telefon – inte ens till någon du känner
  • Uppge personlig information endast på webbplatser som använder sig av säker anslutning, där det står ”https://” eller där det visas ett hänglås i webbläsarens adressfält

  Befinner du dig i en situation där det är absolut nödvändigt att skicka personlig information i ett e-postmeddelande ska du kryptera meddelandet. Via hjälpfunktionen i ditt e-postprogram kan du se hur du gör.

 • Uppdatera dina program

  Det är inte ovanligt att det förekommer fel i operativsystem och program. Vissa fel resulterar i säkerhetshål och gör din dator mer sårbar för angrepp från hackare. 

  Därför är det viktigt att du uppdaterar dina program regelbundet så att du alltid använder de senaste versionerna. Det gäller ditt operativsystem, dina webbläsare och alla andra program.

  Du kan ställa in dina program så att de uppdateras automatiskt. Operativsystemet i Windows kan du uppdatera via Windows Update, och Mac OSX kan du uppdatera via Software Update.

  Har du uppdaterat alla dina program?

  Här kan du kontrollera om programmen på din dator är uppdaterade:

  Heimdal
  Flexera
 • Aktivera din brandvägg

  Du måste själv kontrollera att din brandvägg är aktiv. Din brandvägg kontrollerar all data som kommer in i din dator via internet eller från ett nätverk och bidrar till att förhindra att hackare får åtkomst till datorn.

  Precis som med alla andra program är det viktigt att du håller brandväggen uppdaterad så att du alltid använder den senaste versionen.

 • Skaffa ett antivirusprogram

  Din dator kan få virus från bifogade filer i e-postmeddelanden, program du hämtar eller sidor du besöker på internet. Ett antivirusprogram söker igenom din dator för att hitta virus och skadlig programvara och varnar dig om något verkar fel.

  Ett antivirusprogram skyddar enbart mot de virus som programmet känner till. Därför ska antivirusprogram uppdateras minst en gång i veckan. Du kan göra det enkelt för dig själv genom att ställa in ditt program så att det uppdateras automatiskt.

  Saknar du antivirusprogram?

  Det finns många effektiva antivirusprogram. Här är några av dem.

  Windows:
  Norton
  Norman
  F-Secure
  AVG
  Microsoft Security Essentials 

  Mac OS X:
  Norton

  Sophos

 • Gör din router säker

  Din router är länken mellan internet och din dator, mobil eller surfplatta. Därför är det också viktigt att du använder rätt säkerhetsinställningar. I handboken till din router kan du se hur du får tillgång till routerns olika inställningar. Ibland kan det kännas lite tekniskt och svårt att överblicka allt, men som minimum ska du alltid

  • välja ett nytt namn och lösenord till routern
  • ge ditt nätverk (SSID) ett nytt namn
  • dölja namnet, så att andra inte kan se det
  • välja WPA2-kryptering och se till att routerns brandvägg är aktiv
  • komma ihåg att uppdatera routerns programvara.
 • Hämta filer

  Filer kan innehålla virus eller skadliga program. Genom att följa några råd kan du förbättra din säkerhet när du ska hämta filer från internet.

  • Hämta bara filer från sidor du litar på
  • Undvik att öppna filer direkt från en webbplats. Spara istället filen på din hårddisk
  • Sök igenom filen manuellt med ditt antivirusprogram om det inte görs automatiskt
  • Kontrollera att filnamnet inte har ändrats och omvandlats till ett program, om det inte är meningen

  Nu kan du öppna filen. Du ska inte dubbelklicka på filen, utan öppna den i det program som filen hör till (t.ex. Word).

  Undvik skadliga fler och webbplatser

  Du kan utföra en enkel kontroll om du vill vara säker på om en fil eller webbplats är fri från virus och skadliga program. Du kan t.ex. använda VirusTotal som analyserar både filer och webbadresser för att hitta virus, maskar, trojaner och alla typer av skadlig programvara (malware).

  Överför filer och kontrollera webbadresser här
 • Använd dina mobila enheter säkert

  Virus drabbar inte bara datorer – även din mobil eller surfplatta kan drabbas. Virus kan till exempel dyka upp som ett extra fönster i en känd app och uppmana dig att fylla i kortuppgifter och åtkomstkoder.

  • Se till att din mobiltelefon och surfplatta bara kan öppnas med ett lösenord
  • Kom ihåg att uppdatera operativsystem och appar regelbundet
  • Använd bara säkra trådlösa nätverk
  • Hämta alltid appar från Google Play eller App Store


  Hämta en antivirus-app

  Det finns många olika antivirus-appar för din mobil (dock inte till iPhone) och surfplatta. Då kan du se om det redan ligger ett dolt virus på enheten och du blir betydligt bättre skyddad för framtiden. 

 

 

Bestäm själv var ditt kort kan användas

Med vårt nya Mastercard kan du själv anpassa kortsäkerheten efter dina behov och dina resor. 

Du kan bland annat välja i vilka världsdelar ditt kort ska kunna användas och vad du förväntar dig att behöva använda kortet till. 

Läs mer om möjligheterna här

Är du uppdaterad?
Det är viktigt att dina program alltid är uppdaterade till den senaste versionen. Du kan göra det enkelt för dig själv genom att använda en så kallad Patch Manager, som själv hittar uppdateringarna och installerar dem automatiskt. 

Här är några exempel på Patch Managers:

Heimdal
Flexera


Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.