Fyra argument för att placeringar är bättre än ett sparkonto

Har du ett vanligt bankkonto med ganska mycket pengar på? Det har många svenskar, men det finns betydligt bättre sparformer. Här får du mer information från Danske Banks chefsstrateg Tine Choi.

 • 1.  Sparkonton ger i stort sett ingen ränta

  Låga räntor har varit temat i de flesta ekonominyheter de senaste åren. Många riksbanker har sänkt räntorna till lägre nivåer än någonsin för att stimulera ekonomisk tillväxt. Det har varit positivt för många husägare, men en nackdel för den som har pengar på ett vanligt sparkonto. Pengar på banken samlar i dag mer damm än ränta.

 • 2.  Inflationen urholkar dina besparingar

  Det bästa sättet att starta på är att göra en budget. Hur mycket du har råd att lägga på ett nytt boende hänger naturligtvis samman med hur stort ekonomiskt utrymme som krävs när alla fasta utgifter är betalda, dvs. det löpande som ska täcka mat, semester, kläder och nöjen.

  När du har skaffat en överblick över din budget har du en bild av ditt ekonomiska handlingsutrymme. Då ser du om det finns plats för drömvillan, bostadsrätten, eller om en hyresrätt kan vara ett alternativ.

  Det kan vara svårt att få alla boendedrömmar uppfyllda då plånboken har sina begränsningar. Det betyder också att du tvingas kompromissa och prioritera bland dina behov och önskemål. Överväg därför hur stram din boendebudget bör vara. Din bank kan också hjälpa dig att räkna fram vad du har råd till.

 • 3.  Investeringar ger bättre avkastning

  Om du har pengar stående på ett sparkonto går du miste om chansen att investera och kanske få betydligt högre avkastning. Om du har sparpengar som du inte behöver på några år är det inte orealistiskt att du kan få 2–5 % avkastning per år för dem, efter avdragna skatter och kostnader. Hur stor avkastning du får beror på hur stora risker du vill ta när du investerar.

  Men till och med relativt försiktiga investeringar kan ofta ge högre avkastning jämfört med bankens sparränta, och på längre sikt kan det göra stor skillnad för hur mycket ditt sparade kapital växer.
 • 4.  Dra nytta av ränta-på-ränta-effekten

  Om du investerar dina sparpengar med hyfsad avkastning blir resultatet ännu bättre med tiden, eftersom du inte bara får avkastning på ditt kapital utan dessutom på den ackumulerade avkastningen. Det här kallas för ränta-på-ränta-effekten, och innebär att sparkapitalet växer snabbare ju längre du investerar dem – det är därför det är så viktigt att komma igång med investeringar så tidigt som möjligt. 

  Börja investera idag!

  Vill du börja investera men är osäker på vad du ska börja med? Vi hjälper dig! 
  På Danske Invest kan du välja bland ett brett utbud av attraktiva fonder, framtagna av våra experter.

  Till Danske Invest

Var medveten om risken

En vanlig anledning till att ha mycket pengar på sparkonton är att många (kanske du också?) överskattar hur mycket pengar som egentligen går åt till konsumtion, resor, nöjen, oförutsedda utgifter och så vidare.

Med detta sagt ska du förstås också vara medveten om att investeringar alltid medför betydligt större risker än att spara på ett vanligt sparkonto. När du gör en investering ska du vara beredd på att värdet kommer att variera och att du också kan förlora pengar. En tumregel är att du inte bör investera pengar som du förväntar dig att behöva använda inom tre år.

Dessutom ska du välja investering noga så att det passar dig och din ekonomi, något som en rådgivare kan hjälpa dig med. I slutänden är det inte så komplicerat att investera som många tror.

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.