Att köpa boende – steg för steg

Vi hjälper dig hela vägen från lånelöfte till att välja det bolån som passar bäst. I denna guide delar vi värdefulla tips i samband med att du ska köpa hus eller bostadsrätt - steg för steg.

  • 1. Vad får bostaden kosta?

    Att köpa ny bostad är för de flesta den största investeringen man gör i livet. Därför är det viktigt att vara förberedd. Är du det, blir det enklare att söka och hitta rätt bostad, samtidigt vet du att ekonomin håller även efter bostadsköpet. Börja med att göra en kalkyl för att se hur mycket du beräknas kunna betala för en bostad baserat på din kontantinsats, inkomst, ränta och andra eventuella lån som du redan har. Då kan du skapa dig en bättre uppfattning om hur mycket bostaden får kosta och hur mycket du kan låna.

    Räkna på dina boendekostnader

    Har du äntligen hittat drömboendet? Få en bra bild av dina framtida boendekostnader, räkna på ett nytt bolån och ansök om lånelöfte.

    Räkna på ditt boende
  • 2. Skaffa ett lånelöfte

    När du har bestämt en gräns för hur mycket du kan lägga på ett nytt boende kan du tala med din bank – eller ansöka om ett lånelöfte direkt online via vår hemsida.

    Innan du lägger bud behöver du ett giltigt lånelöfte. Oavsett hur du gör kan du via webben eller banken få ett lånelöfte så du snabbt kan slå till när du hittat rätt bostad.

    Ansök om lånelöfte

  • 3. Hitta bostaden – och ta gärna med en byggexpert

    Nu kan du börja leta efter ditt nya hem. När du hittat en intressant bostad som du överväger att köpa är det en bra idé att ta med en byggexpert. Det kan vara en värderingsman eller om du känner någon kunnig hantverkare kan denne snabbt bilda sig en uppfattning om det finns några dolda fel. Speciellt om du ska köpa hus. Fördelen med att anlita en erfaren värderingsman är att risken för framtida tvister minskar när husets tillstånd finns dokumenterat av båda parter. Energirapport kan också vara värdefull att beställa om det är ett stort och energikrävande hus.

  • 4. Gå igenom ekonomiska förutsättningar för köp och underhåll

    När du har hittat en bostad du vill köpa är det en bra idé att kontakta din bank innan du skriver på köpekontraktet. Tillsammans tittar vi på köpeobjektet och gör en rimlighetsbedömning av priset. Ska du köpa en bostadsrätt hjälper vi dig även att se över bostadsrättsföreningens ekonomi.

  • 5. Ingå köpeavtal

    När du har vunnit en budgivning är det dags för dig och säljaren att upprätta ett kontrakt. När parterna är överens ska säljare och köpare upprätta ett kontrakt. Underlaget tas fram av fastighetsmäklaren. Affären är klar först när både säljare och köpare skrivit under.

    Ångervecka

    Det går inte att häva affären med mer än att det finns stora dolda fel eller avgörande avvikelser från avtalet, som exempelvis att det finns inteckningar som inte redovisats.

    Komplext avtal?

    Är det ett komplext avtal kan det vara värt att ta hjälp av juridisk expertis så att eventuella oklarheter inte blir en dyr fälla.

    Ta en ”second opinion”
    Ibland kan man känna sig vilse bland alla termer och frågor kopplade till ett bostadsköp. Därför kan det vara bra att ta med en bekant som är lite mer insatt i frågor gällande fastigheter och avtal, för att få en “second opinion” på objektet.
  • 6. Hur finansieras bostaden?

    Majoriteten av alla bostadsköp i Sverige finansieras av ett bolån. Enligt lånereglerna som trädde i kraft 2016 kan du låna totalt upp till 85 procent av bostadens värde. Enligt de nya lånereglerna som trädde i kraft sommaren 2016 kan du låna totalt upp till 85 procent av bostadens värde. Bottenlånet, som har de förmånligaste villkoren, kan uppgå till 80 procent av bostadens värde och de sista 5 procenten kan utgöras av topplån. 

    Vilket lån passar dig?

    Jämför våra olika lån och se vilket som passar dig bäst.

    Läs mer om våra bolån
  • 7. Vilka försäkringar ska jag ha?

    Hemförsäkring
    I samband med köpet av den nya bostaden är det läge att se över dina försäkringar. Din nuvarande hemförsäkring, krävs det bara mindre justeringar, eller ska du titta på en ny?

    Dolda fel-försäkring
    Köper du ett hus där du bedömer att det varit svårt att göra en grundlig besiktning, kan det vara intressant att kontrollera om säljaren har tecknat en dolda-fel-försäkring, som kompenserar eventuella brister som upptäcks i efterhand.

    Ekonomisk trygghet

    När du flyttar till en ny – och kanske dyrare – bostad är det en bra idé att säkra din fortsatta ekonomiska trygghet. En viktig del i det skyddsnätet är att teckna ett låneskydd som täcker upp för lånet vid eventuell arbetslöshet eller sjukdom.

    Mer om försäkringar

    Genom vårt samarbete med Trygg-Hansa får du som kund i Danske Bank tillgång till fördelaktiga sak- och personförsäkringar, och upp till 20 % rabatt när du samlar dina försäkringar.

    Hemförsäkring  Villaförsäkring  Låneskydd
  • 8. Tillträdesdagen

    Säljaren överlåter bostaden till dig en viss dag, efter att alla papper är påskrivna och klara. Det är nu du får nyckeln och bostaden är din. På tillträdesdagen passar du och säljaren även på att klara av de sista detaljerna, läser av alla mätare för värme, vatten m.m. Det är säljarens ansvar att anmäla flyttning till energibolag och andra leverantörer.

    Du har redan lagt en handpenning och nu går resten av pengarna över till säljaren. Det är inget du behöver hantera, det gör banken åt dig.

  • 9. Få din nya budget på plats

    Du är nu installerad i ditt nya boende vilket betyder nya ekonomiska förutsättningar. Du har redan en viss koll på hur utgiftssidan ser ut i ditt nya boende men nu är det dags att sätta detaljerna i din nya budget.

    Fördela dina kostnader över hela året så du är säker på att du klarar de nya utgifterna, kanske värmekostnaderna drar iväg över vintern, budgetera för det. Ska några större reparationer göras till våren, se till att stoppa undan lite så det finns en renoveringsbuffert när det är dags.

    Dina årliga ränteutgifter ändrar sig när du flyttar från en bostad till en annan. Se till att jämka de nya ränteutgifterna hos Skatteverket.

    Tips: Gör din flyttanmälan på skatteverket.se

    Har du några frågor?

    Undrar du över något speciellt kring din bostadsaffär?
    Hitta ditt svar på dina frågor eller kontakta oss.

    Till kundservice

Frågor och svar

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.