18 år – vad händer nu?

Grattis! Nu är du myndig och det innebär bland annat att du får större frihet i dina bankaffärer, men också mer ansvar.
Se hur det fungerar när du är kund i Danske Bank.

 • 1.  Ett nytt konto för dina pengar

  För det första får du ett nytt konto, ditt gamla konto var anpassat för barn under 18 år – på din födelsedag blir det automatiskt ersatt av ett vuxenkonto. Det betyder inte så mycket att kontot har ett nytt namn, men kopplat till kontot får du även ett kort från MasterCard. Du når också fler funktioner i mobilbanken så att du enklare kan ha koll på dina pengar.

  Du kan självklart öppna fler konton, om du har användning för det – du kanske vill ha ett lönekonto och ett sparkonto också.

  Se vad som ingår i ditt erbjudande

 • 2.  MasterCard för dina betalningar

  Du får nu tillgång till nya betalkort med flera fördelar – du kan bland annat använda dem utomlands. När du väljer ett nytt betalkort, kan du till exempel överväga följande:

  1. Vill du ha ”saldokontroll”? Det betyder att du bara har tillgång till de pengar som finns på kontot, som inte kan övertrasseras.
  2. Vill du ut och resa? Du kan du ansluta en reseförsäkring till ditt betalkort så att du alltid är redo för take-off.
  3. Studerar du? Då kan du kombinera ditt betalkort med det internationella studiekortet ISIC, som ger dig studierabatter över hela världen.

  Vilket kort passar dig bäst?

  Bankkort eller kreditkort? Läs mer om våra olika kort och se vilket som passar dig bäst:

  ► MasterCard Bankkort
  ► MasterCard Direkt
  ► MasterCard Direkt Ung
  ► MasterCard Guld
  ► MasterCard Platinum

 • 3.  Skaffa appen Mobilbank

  När du fyller 18 år får du nya möjligheter i internetbanken på webben och i appen för mobil och surfplatta. Det betyder att du kan hålla koll på dina pengar, betala räkningar, prata med en rådgivare – och mycket annat. Nu kanske din ekonomi är enkel att överblicka, men i takt med att du tjänar mer pengar kommer du att ha stor nytta av appens alla funktioner. Har du inte redan kört igång med appen – gör det nu.

  Läs mer om mobilbanken

  Vad är BankID?

  BankID kan användas för elektronisk identifiering samt underskrift av avtal och handlingar hos företag, myndigheter och organisationer. Du kan även använda Mobilt BankID till vår internetbank, våra appar och till exempel Swish.

  BankID finns i tre former:
  ► BankID på fil – e-legitimationen skapas på din dator och används där
  ► BankID på kort – e-legitimationen lagras på ett kort med chip
  ► Mobilt BankID – e-legitimationen för mobiltelefoner och surfplattor

  Läs mer om BankID
 • 4.  Spara för framtiden

  Sparar du till något större – en resa eller ett körkort – är det bra att ha ett sparkonto. Det kan också vara så att du redan har ett sparkapital som dina föräldrar eller andra närstående bidragit till.

  Vilket som är det bästa sparkontot för just dig beror på hur mycket du sparar och när du planerar att använda pengarna. Prata med en bankrådgivare om du har frågor.

  Produkt: Det är lättare att spara med Sparkonto XL

 • 5.  Behöver du låna pengar?

  När du fyllt 18 år har du också möjlighet att låna pengar. Kanske har du någon plan som kräver ett lån för att planen ska bli verklig. Det kan handla om att flytta, eller köpa en bil.

  Din möjlighet att få lån hänger samman med din ekonomi i övrigt och vad du ska använda pengarna till. Behöver du låna pengar är det alltid en bra idé att först prata med en bankrådgivare som kan ge dig råd, istället för att ta första bästa snabblån som kan bli dyrt i slutändan.

 • 6.  Personlig rådgivning

  De flesta människor har förr eller senare behov av råd när det handlar om pengar och ekonomi. Det gäller inte minst när du är ung och för första gången ska ta ansvar för din egen ekonomi.

  Därför har Danske Bank ett team med rådgivare, som kan ge dig råd utifrån din livssituation. Teamet kan svara på de flesta frågor om ekonomi som du vill ställa när du är ung, ska flytta hemifrån eller börja studera.

  Bli kund i Danske Bank

  Läs mer om våra erbjudanden Danske Ung och Danske Student, och bli enkelt kund direkt på webben.

  Bli kund

Relaterat innehåll


Content is loading