Vad kostar det att flytta hemifrån?
När du flyttar hemifrån får du en del nya utgifter. Här är några punkter som kan vara bra att ha med i budgeten när du skapar ditt första hem.
-
1. Flytten
Ryms dina prylar i föräldrarnas kombi, eller måste du hyra flyttbil? Det kan snabbt bli dyrt när soffa, skåp och säng ska med till nya lägenheten. Hur mycket måste du ta med, hur långt ska det flyttas, hur mycket kan du och kompisarna bära själva? Ska det köpas flyttlådor?
Har du inte tillgång till egen bil? Närmaste bensinstation har både rymliga lastbilar och täckta släp som kostar upp till en tusenlapp per dygn. Sedan är det bara att se hur bra vänner du har – och hur starka de är.
Alternativet är flyttfirman som kostar närmare 1 500 kr per timme. Räkna med minst 2-3 timmar om avståndet är kort och du har packat ordentligt.
Det bästa är att kolla runt bland både uthyrningsfirmor och flyttfirmor.0 kr för unga och studerande
Det är kostnadsfritt för unga och studerande att vara kund hos oss. Välkommen till en bank som har som mål att du når dina.
Se vad vi kan erbjuda dig -
2. Möbler
Möbler kan bli en stor utgiftspost, å andra sidan är det en engångsutgift. Behovet varierar om du ska flytta till en egen lägenhet eller bara till ett studentrum. Hur mycket behöver du på förhand? Det går ju även att låna möbler av nära och kära. Sedan finns även loppisar, second hand-butiker samt köp- och säljsidor på nätet.
-
3. Målning och tapetsering
Du vill antagligen flytta in i en fräsch lägenhet som är nymålad, även det är en engångsutgift. Vissa hyresvärdar kan till och med ombesörja det, alternativt att ni delar på kostnaderna, du står för arbetet och hyresvärden betalar materialet. Så kolla först med hyresvärden innan du shoppar loss i färgaffären.
-
4. Inredning
Ditt nya hem är målat, sängen är på plats, stereon är inkopplad. Nu saknas allt det där som gör det till ett hem: lampor, mattor, tavlor, handdukar, sängkläder, köksredskap. Allt behöver inte finnas på plats första dagen, men köksutrustning kan vara bra att ha klart. Ta ett varv i ditt nuvarande hem och se vad som saknas i din nya bostad. På så vis får du inspiration till en önskelista.
-
5. Mat
Bor du ensam upptäcker du snabbt att singelhushåll är dyrt. Nu handlar det om att planera dina måltider. Ett bra sätt kan vara att sätta upp en matbudget, så att det inte bara blir nudlar och makaroner sista veckan i månaden.
-
6. El, mobil och bredband
I dag har de flesta elbolag direktmätning via ditt elskåp och där kan du se din förbrukning. Elräkningen kan bli en stor kostnad så det kan löna sig att jämföra priser och elbolag och byta om du hittar ett mer förmånligt avtal. På din elräkning ser du också om du har bundet eller rörligt avtal. Du kan enkelt jämföra elpriser och byta elavtal på en jämförelsesajt för detta.
Mobil och bredband blir även de en kostnad att räkna med. Som ny bostadsinnehavare är du en attraktiv kund, surfa runt och se vad de olika bolagen erbjuder. -
7. Försäkringar
Du tycker kanske inte att du äger så mycket av värde, men när du räknar ihop det sammanlagda värdet av till exempel kamera, dator, mobil, tv och cykel blir det snabbt många tusentals kronor. Vid ett inbrott, vattenskada eller brand, kan allt gå förlorat.
Börja med att se över vilket försäkringsskydd du har och ta kontakt med din bank eller ditt försäkringsbolag för att skapa ett försäkringsskydd som är anpassat just för dig.Innan någon stjäl din cykel!
Danske Bank erbjuder hemförsäkring i samarbete med Trygg-Hansa. Samla dina försäkringar och få upp till 25 % rabatt.
Läs mer om hemförsäkring -
8. Abonnemang, streaming- och playtjänster
Fördelen med alla olika streamingtjänster och abonnemang är att du inte behöver betala för innehåll du inte vill ha. Men när du flyttar är det bra att se över dina abonnemang och streamintjänster, har du konton hos flera olika leverantörer samtidigt kan det snabbt bli en dyr kostnad på flera tusenlappar per år.