Så fixar du boendet

Det är spännande att flytta hemifrån! Vart ska du flytta – hyresrätt, bostadsrätt, student- eller ungdomsbostad? Läs om olika möjligheter innan du ger dig ut på marknaden.

  • 1.  Hyreslägenhet

    Sveriges näst vanligaste boende efter villa. I en hyresrätt slipper du tänka på underhåll och investeringar, det är bara att ringa vicevärden om något krånglar och att flytta ut när du tröttnat. Nackdelen är förstås att det inte blir lika personligt som när du får renovera själv samt att tillgängligheten på bra hyresrätter är ytterst begränsad i attraktiva områden.

    Ska du inte flytta i morgon, kan det vara läge att ställa sig i bostadskö och även fråga runt bland privata hyresvärdar som kan ha öppningar.

  • 2.  Bostadsrätt

    Sveriges tredje vanligaste boende. Du äger inte bostaden men du äger rätten att utnyttja din bostad genom att betala en månadsavgift. Ägandet består av en andel i fastigheten och ett ansvar i en förening, där man gemensamt ska ha koll på investeringar i nya avloppsstammar, tak med mera. Viktigt är att ha koll på de ekonomiska förutsättningarna i föreningen innan du köper så att inte nya kostnader kommer som en kalldusch.

    Börja spara i tid för att lättare ha råd med kontantinsatsen för den bostadsrätt du vill köpa.

    Vad har du råd med?

    Använd vår bolåneberäknare för att se hur din framtida ekonomi kan komma att se ut.

    Beräkna bolån

  • 3.  Ungdomsbostad

    Att vara ung och fixa boende har blivit en väldigt stor utmaning, i synnerhet om du planerar att bo i en storstad eller studentstad. Därför har såväl politiker som byggföretag drivit frågan om ungdomsbostäder: mindre lägenheter där ungdomar mellan 18-25 år har rätt att bo under en begränsad tid, detta till en relativt låg hyreskostnad. Kolla med din kommun eller med något av de stora bostadsföretagen om vad som gäller.

  • 4.  Studentbostad

    Har du tänkt plugga vidare är studentbostad ett bra alternativ. Alla som är antagna till en eftergymnasial utbildning som är studiemedelsberättigad har möjlighet att söka studentbostad. Det finns flera varianter av studentboende, vanligast är korridorrum, med eget rum och gemensamt kök, studentettor med pentry eller större lägenheter där man bor i kollektiv. Det finns ingen nationell ansökningsmöjlighet. Ta kontakt med de lokala studenthemmen på studieorten.

    När du flyttar

    Det är viktigt att du anmäler din nya adress när du flyttar. Det gör du enkelt via adressandring.se

    Gör en flyttanmälan

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.