Köpa nyproduktion – din guide till ett tryggt köp

Att köpa en helt nyproducerad bostadsrätt är för många den största investeringen i livet. Vi hjälper dig med nyttiga tips och råd för en tryggare väg mot din nya bostad. 

Ansök om bolån/lånelöfte

Fyra viktiga råd till dig som ska köpa nyproducerad bostadsrätt

Stresstesta

Boendekostnaden och det framtida värdet på en bostadsrätt beror till stor del på bostadsföreningens ekonomi. När du är på väg in i en bostadsaffär bör du därför räkna på ett antal faktorer innan du tar ställning till om du bör köpa just den lägenheten.

Vi har tagit fram en lista med 11 saker du bör undersöka innan du tar ditt beslut.


Sambo

Se över huruvida du är i behov av att skriva samboavtal eller upprätta ett äktenskapsförord. Det gäller framförallt om ni är två som går in med olika mycket insats och inte vill att ägandet ska fördelas lika.


Spara

Se över sparandet som ska användas till kontantinsatsen. Har du placerat pengarna på börsen finns det risk för att värdet sjunker och att det påverkar dina förutsättningar att betala den nya bostaden. Fundera på om du ska sälja av innehavet och istället flytta över pengarna till ett sparkonto. Se även till att ha en buffert för oväntade utgifter eller eventuella tillval.


Försäljning

Äger du redan en bostad som ska säljas bör försäljningen förberedas tidigt. Ta kontakt med mäklaren i god tid även om tillträdet ligger långt fram för att snabbt komma igång när det är dags. Köparen kan gå med på ett tillträde långt fram. Skulle du ha möjlighet att sälja bostaden till ett bra pris och kan bo någon annanstans en tid kan även det vara ett alternativ om du vill trygga din kontantinsats.
7 anledningar att köpa nyproduktion

  • Nyproducerade bostäder säljs till ett fast pris, vilket betyder att du slipper dras med i en budgivning där priset trissas upp över din budget.
  • Du får möjlighet att påverka allt från bostadens utformning till färg- och materialval, något som ofta kostar en hel del att göra på egen hand.
  • Risken för att du ska behöva lägga pengar på renovering de närmaste åren är obefintlig – allt är ju nytt.
  • Nyproduktioner är betydligt mer miljövänliga än äldre bostäder, vilket medför lägre driftskostnader.
  • Du får vara med och forma bostadsrättsföreningen från start.
  • Till skillnad mot när du köper en äldre bostad besiktigas nyproduktionen ett flertal gånger för att säkerställa att det inte finns några byggfel och att allt är i gott skick.
  • Du behöver inte uppleva den flyttstress som uppstår efter att man har vunnit en budgivning och snabbt behöver byta hem. Vid köp av nyproduktion får du ofta flera månader eller år på dig att förbereda dig.

Köpa nyproduktion – steg för steg


01.
Anmäl intresse

Genom att anmäla intresse för ett kommande byggprojekt får du all information du kan tänkas behöva om bostaden och hur du går tillväga för att köpa den.

02.

Reservera bostad

För att inte gå miste om nyproduktionen behöver du reservera en av de bostäder som ingår i projektet. Reservationen är i de flesta fall inte bindande så du får tillbaka bokningsavgiften om du inte vill gå vidare med köpet.


03.

Skriva förhandsavtal

Genom att teckna ett förhandsavtal med bostadsrättsföreningen förbinder du dig att köpa bostaden. I samband med detta får du inblick i den blivande föreningen och kan göra olika tillval avseende inredning.

04.

Förskottsbetalning

När förhandsavtalet är tecknat ska du göra en förskottsbetalning, som är en typ av handpenning. Vanligtvis ligger denna på 10 % av bostadens pris.

05.
Byggstart

Byggstarten sker ofta efter att flera av lägenheterna har sålts. Hur lång tid projektet tar att färdigställa beror på dess omfattning – det kan ta allt från några månader till ett par år.

06.

Besiktning

När bostaden är klar besiktigas den vid flera tillfällen så att alla inblandade parter är säkra på att den uppfyller samtliga regler och krav.

07.
Teckna upplåtelseavtal

Upplåtelseavtal är ett avtal som tecknas mellan dig och bostadsrättsföreningen. Genom avtalet blir du medlem i föreningen och får rätten att nyttja bostaden.

08.
Betalning & inflyttning

Efter att upplåtelseavtalet är tecknat är det dags att betala den summa som återstår. Därefter dröjer det inte länge förrän du får flytta in i din egen, alldeles nya, bostad.

Så kan Danske Bank underlätta vid köp av nyproduktion

Ta reda på vad du kan låna

Du kan skapa dig en uppfattning om hur mycket du kan låna med hjälp av vår kalkylator eller genom att ansöka om lånelöfte för nyproduktion. Lånelöftet är giltigt max sex månader och du får låna maximalt 85 % av bostadens värde. Eftersom köpprocessen för en nyproducerad bostadsrätt kan vara lång bör du tänka på att din ekonomi kan förändras under tiden. Gör därför en ny ansökan om lånelöfte inför att upplåtelseavtalet ska skrivas under och se till att fortsätta spara regelbundet.


 Flexibel rådgivning

Som kund hos Danske Bank får du inte bara en rad ekonomiska förmåner när du samlar flera banktjänster hos oss, du även tillgång till expertrådgivning. Denna brukar vara särskilt värdefull när man ska fatta stora ekonomiska beslut, såsom när du ska köpa nyproduktion. Våra rådgivare kan bland annat hjälpa dig att gå igenom bostadsrättsföreningens ekonomiska prognos eller se över olika lånemöjligheter, till exempel om du behöver låna till förskottsbetalningen. Här kan du enkelt boka möte för individuell rådgivning.

 

Vi ser till att allt går rätt till

När upplåtelseavtalet är på plats går vi igenom detaljerna för dina bolån, stämmer av insatsen och ser tillsammans med dig över behovet av försäkringar och juridiska avtal. Därefter får du lånehandlingarna skickade till dig för underskrift. Vi sköter tillträdet och ser till att bostadsproducenten får betalt. När det är gjort kan du hämta nycklarna och flytta in i din drömbostad.

 

Frågor & svar

Läs mer om bolån

 

Läs mer om bolånRelaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.