Tips för en säkrare semester

De flesta förknippar ledigheten med efterlängtad återhämtning och tid till familj, vänner och resor. Men semestern kan också leda till onödig stress och problem om du exempelvis får ditt kort kapat under resan eller drabbas av identitetsstöld. Att få sitt konto tömt eller råka ut för identitetsstöld blir allt vanligare och kan få stora konsekvenser för den drabbade. Att bli utsatt är obehagligt, tidskrävande och kan leda till att det riktas ekonomiska krav mot dig. Här kommer några tips från Danske Bank för hur du kan skydda dig mot oönskade ekonomiska bekymmer på semestern.


Hur kan jag skydda mig mot kortbedrägerier?
Generellt bör du se till att bara ta med dig de kort du verkligen behöver och att inte ha för mycket pengar på ditt kort i förhållande till vad du beräknar att spendera. För att förbygga kortbedrägerier kan du via din bank ofta exempelvis regionspärra dina kort så att du själv kan välja var i världen som ditt kort ska kunna användas för tillfället. Du kan även välja om det ska vara möjligt att handla med ditt kort via internet eller inte. Med en sådan regionspärr blir ditt kort säkrare och väljer du att endast tillåta kortköp i utvalda regioner, så minskar risken för bedrägerier. 

Vid köp via nätet så är det generellt bra att bara använda webbplatser och sidor du litar på. Vissa webbläsare visar en grön markering eller en ikon av ett hänglås för att indikera säkerheten. För att öka säkerheten så använd helst bara din internetbank från hemmet eller din arbetsplats och ha i åtanke att en legitim verksamhet inte frågar efter lösenord eller annan känslig information via e-mail eller telefon.

Om du blir av med ditt kort så är det viktigt att omgående ringa och spärra kortet. Se till att du har med dig det telefonnumret på resan och har det nedskrivet på flera ställen. Något annat som är viktigt att tänka på är att lära sig PIN-koder och lösenord utantill och inte ha dem nedskrivna bland sina personliga tillhörigheter.

Extra reseförsäkring
När du bokar din semesterresa och ditt semesterboende är det bra att ha i åtanke att se till att boka via kända sajter. Om du betalar minst hälften av din resa med ditt kredit- eller bankkort, eller via något av dina konton ingår hos många banker en kompletterande reseförsäkring. Det brukar vara ett mycket uppskattat skydd vid exempelvis avbeställning, förseningar eller om väskan har kommit bort. 

Hur kan jag skydda mig mot identitetsstöld?
Identitetsstöld har blivit den vanligaste formen av bedrägeri i Sverige och antalet anmälningar ökar dramatiskt för varje år. Med identitetsstöld menas när en person kommer över dina personliga uppgifter och olovligt använder dem för att till exempel söka och utnyttja krediter, teckna mobilabonnemang eller beställa varor. Vad gäller identitetsstöld så kan det ofta ta ett tag innan du upptäcker att någon har stulit din identitet. Så det gäller att agera snabbt om du exempelvis får meddelande om att en kreditupplysning har gjorts utan din vetskap, får fakturor eller inkassokrav som verkar misstänkta, telefonsamtal eller mail om produkter du inte har beställt, avslag på lån och krediter eller om du får ansökningsblanketter du inte har ansökt om. Detsamma gäller om du plötsligt inte får någon post eller om du upptäcker registreringar av nummer eller abonnemang i ditt namn som du inte känner igen.

Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.