Få överblick över din nya vardag

Att mista en nära anhörig är inte bara känslomässigt omvälvande utan tyvärr också förknippat med en hel del pappersarbete och ekonomiska ställningstaganden. Här har vi samlat sådant som är bra att tänka på.

  • 1. Eget ansvar för vardagsekonomin

    I en del par är det den ena parten som tar hela ansvaret för ekonomin. Om ni har haft en sådan uppdelning och det inte är du som har tagit det ansvaret kan det kännas extra tungt att plötsligt stå ensam med vardagsekonomin. Ta gärna kontakt med oss så får du träffa en rådgivare som hjälper dig att gå igenom vad som behöver göras och vilka hjälpmedel som finns.

    Vi hjälper dig...

    Ta gärna kontakt med oss så får du träffa en rådgivare som hjälper dig att gå igenom vad som behöver göras och vilka hjälpmedel som finns. 

    Boka Onlinemöte
  • 2. Skaffa dig överblick med en ny budget

    Med ändrade ekonomiska förutsättningar är det alltid bra att göra upp en ny budget. Då kan du snabbt bilda dig en uppfattning om vilket ekonomiskt utrymme du har och det blir lättare att fatta bra beslut.

    Budgeten ska innehålla alla dina fasta intäkter som lön, pension, eventuella bidrag och alla fasta utgifter som till exempel bostadskostnad, lån, el, telefon och försäkringar. Tänk också på att kontrollera om du som ensamstående kan vara berättigad till bostadsbidrag eller andra typer av bistånd.

  • 3. Byta bostad eller bo kvar?

    Ska du bo kvar eller funderar du på att flytta? Ta gärna kontakt med oss om du vill ha hjälp med att räkna på om du har råd att bo kvar och vad det kan innebära för ekonomin att flytta. Då kan vi hjälpa dig att lägga upp en detaljerad budget som är bra att luta sig mot när man fattar stora beslut. Vi kan också räkna på ett eventuellt lånelöfte om du bestämmer dig för att flytta.

    Ansök om lånelöfte

    Ansök om bolån, lånelöfte eller välj om du vill flytta eller utöka befintliga lån. Ett lånelöfte gäller i sex månader, men kan förlängas om inte rätt objekt har dykt upp under den tiden.

    Ansök om lånelöfte
  • 4. Så här kan försäkringarna påverkas

    Om du ska överta en gemensam bostad finns det också försäkringar som är bra att se över. Vill du behålla dem ska du meddela försäkringsbolaget att du nu är ensam ägare. Tänk på att det också kanske påverkar premien till din fördel. Ska du flytta är det bra att veta att en hemförsäkring gäller för den bostad som är registrerad i försäkringsbrevet. Men i de flesta fall fortsätter ändå hemförsäkringen att gälla under en övergångsperiod för lös egendomen som möbler, kläder och annat på båda adresserna. Kontrollera för säkerhets skull med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

    Har du en livförsäkring med din partner som förmånstagare behöver du fundera på om du ska ha den kvar med en ny förmånstagare eller avsluta den.

    Nu när du har ansvaret för hela ekonomin är det också bra att fundera på om du behöver något kompletterande skydd. Om du fortfarande är ute på arbetsmarknaden är olika typer av försäkringar mot inkomstbortfall bra att ha om du blir sjuk eller arbetslös.

  • 5. Pensioner och livförsäkring 

    Har din partner haft ett efterlevandeskydd till sitt pensionssparande faller det ut nu. Kontrollera också om det finns en separat livförsäkring som kan innebära att du får ett engångsbelopp utbetalt. Det kan underlätta övergången till din nya situation väsentligt, inte minst om det finns särkullbarn som har rätt att ärva.

  • 6. Ett sparkapital för oförutsedda utgifter

    Finns det utrymme för dig att lägga undan pengar i ett sparande ska du absolut överväga det. Att ha en buffert för oförutsedda utgifter är en stor trygghet och även små summor blir stora på sikt. Har du gjort en budget så ser du nu snabbt om det är möjligt att spara och hur mycket du kan avvara. Sparform väljer du bäst genom att ta ställning till när du räknar med att behöva pengarna.

    Börja spara

    Att ha en buffert för oförutsedda utgifter är en stor trygghet och även små summor blir stora på sikt.

    Läs mer om våra sparkonton
  • 7. Kontakt med Skatteverket 

    När en person avlider lämnar en ansvarig läkare in ett dödsbevis till Skatteverket som registrerar dödsfallet vilket normalt tar någon dag. Sedan meddelar Skatteverket i sin tur andra myndigheter, många privata företag, banker och försäkringsbolag via ett speciellt informationssystem. Mycket av detta görs automatiskt och du behöver inte göra något.

    Men vissa saker måste du ta kontakt med Skatteverket för att reda ut. En del ska du göra samma år som dödsfallet inträffar – andra ett eller flera år senare. Första året ska du till exempel beställa dödsfallsintyg, lämna in bouppteckning och ändra uppgifter för fastigheten eller bostadsrätten.

    Läs mer om hur det går till på skatteverket.se

Relaterat innehåll


Content is loading