Din ekonomi om du blivit allvarligt sjuk
Om du drabbas av en sjukdom eller olycka som hindrar dig från att arbeta under en längre tid kommer förmodligen en förändrad ekonomi att snabbt bli något du måste förhålla dig till. Här får du några tips om vad du kan göra.
-
1. Kontrollera dina försäkringar
Har du en sjukförsäkring och omfattar den sjukdomen eller olyckan du drabbats av? Att snabbt få vård innebär oftast ett snabbare tillfrisknande.
Läs också igenom försäkringarna och se om de täcker kritisk sjukdom. Dit räknas svåra och livshotande tillstånd men vilka som ingår varierar mellan olika försäkringsbolag. Har du en sådan försäkring kan du räkna med ett förstärkt ekonomiskt stöd.
Är du medlem i ett fackförbund har du kanske en inkomstförsäkring genom kollektivavtal. Det innebär att du totalt kan får ut upp till 90 procent av din tidigare lön. Den allmänna sjukpenningen från Försäkringskassan täcker som mest upp till 80 procent av inkomsten.
Om ditt tillstånd är livshotande behöver du också se över dina livförsäkringar och efterlevandeskydd så att du har rätt förmånstagare. Du kanske också vill skriva ett testamente? Det är speciellt viktigt om du inte är gift med din partner. Om du vill skriva på egen hand finns det bra mallar att ladda ned från internet. Men har du en komplex ekonomi kan du behöva ta hjälp av en jurist.Har du ett bolån? Då kan det vara bra att teckna ett låneskydd som hjälper dig och dina efterlevande om du blir sjuk, arbetslös eller dör.
Se över pension och försäkringar
Livförsäkring och efterlevandeskydd är ofta knutna till pensionssparandet. Om du gör en paus i premieinbetalningen kan det påverka vad försäkringarna omfattar. Därför är det viktigt att kontrollera vad som gäller. Ta kontakt så hjälper vi dig med det.
Boka ett möte -
2. Ersättning från Försäkringskassan och arbetsgivaren
Din ersättning under sjukperioden kan bestå av olika delar beroende på hur länge du är sjuk.
Dag 2 till 14 får du sjuklön från din arbetsgivare. Från sjukdag 14 fram till dag 365 får du sjukpenning från Försäkringskassan. Du kan få full sjukpenning i högst 364 dagar – sedan kan du under ytterligare cirka ett och ett halvt år få sjukpenning på fortsättningsnivå. För arbetsskador finns ingen tidsbegränsning.
Läs mer på forsakringskassan.se