Före födseln

Barn är fantastiska, men de kostar en del, allt från barnsäker bil till barnvagn. Vi har samlat några råd under sex punkter nedan som kan bidra till bättre balans i familjens ekonomi.

 • 1.  Föräldraledighet

  Du kan få föräldrapenning om du eller din partner väntar barn och du är försäkrad i Sverige. Normalt är du försäkrad om du bor eller arbetar i Sverige. Planerar du och din partner att delta i föräldrautbildning före förlossningen, kan ni båda vara lediga med föräldrapenning för detta. När det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen kan du som är gravid börja ta ut föräldrapenning.

  Sverige tillhör de länder som har en mycket generös försäkringslösning för nyblivna föräldrar: och som kan delas upp mellan föräldrarna. Här ingår också de 10 dagar som barnets andra förälder kan ta ut direkt efter födseln. Kontrollera i god tid med din arbetsgivare vad som gäller, vissa lokala tillägg kan finnas.

  Läs mer om föräldrapenning på forsakringskassan.se

  Försäkra det viktigaste du har

  I samarbete med Trygg-Hansa erbjuder vi en gravidförsäkring där du får ett kostnadsfritt grundskydd.

  Du kan teckna försäkringen när som helst under graviditeten och den gäller tidigast från vecka 22.

  Läs mer
 • 2.  Barnomsorg

  Kostnaden för förskoleavgift varierar beroende på var du bor och vad du tjänar samt hur många barn det finns i familjen. De flesta kommuner har utförliga guider på sina hemsidor, så det är bra att börja titta där.

  Kommunen är skyldig att erbjuda förskoleplats till alla barn från 1 år när föräldrarna arbetar, studerar, är arbetslösa eller är föräldralediga. Många förskolor kan ha kö så för att få plats på en önskad förskola kan det vara bra att anmäla ditt barn i god tid. Passa på och se sig omkring och besök de förskolor som är av intresse.

  Läs mer om avgiftsnivåer på skolverket.se

 • 3.  Hemmet

  När familjen växer behövs mer utrymme för barn, lek och kanske en lugn vrå. När behovet för mer utrymme ökar, krävs smartare inredningslösningar eller till och med ett helt nytt boende. Vilka kostnader är det förknippat med? Till att börja med kan du ta in en utomstående expert som ser lösningar du själv kan vara hemmablind inför. Sitt ner i lugn och ro och räkna fram en budget, kanske ombyggnationen blir så komplicerad att det blir en bättre affär att leta efter större boende i grannskapet? Hur det än blir så står du inför en ekonomisk utmaning som det är viktigt att ha beredskap för.

  Boka Onlinemöte

  Boka ett möte med oss, så diskuterar vi tillsammans hur ekonomin kan läggas upp och hur olika lösningar kan se ut. 

  Boka Onlinemöte

 • 4.  Inköp

  Det behövs en hel del saker till barnet, det kan visserligen variera efter smak och behov, men för förstagångsföräldrar är det mycket som ska vara på plats. Konsumentverket har räknat ut att bara basutrustningen första året kostar cirka 15 000 kr. Lägg till blöjor och mat och vi är uppe i 30 000 kr per år. I den beräkningen ingår inte kläder och leksaker.

  Renovera eller köpa nytt?

  Det finns många alternativ om du vill låna pengar för hemmet.

  Läs mer om våra bolån
 • 5.  Transport

  Barnet åker ju gratis,  men i områden med bristfällig kollektivtrafik blir bil eller cykel det enda alternativet. Är det bara ett eller två barn i familjen finns det många säkra småbilar på marknaden idag, man behöver inte börja med familjebussen. Vår och sommar kan cykelkärran från 2 000 kronor och uppåt, vara ett bra alternativ.

 • 6.  Sparande

  Med en ny familjemedlem i hemmet kan även ett nytt sparande vara på sin plats. När du blir förälder tillkommer många nya utgifter och det går inte alltid att förutse dem alla. En ekonomisk buffert kan komma väl till hands när utgifterna blir både fler och större.

  Är du ute efter mer utrymme i ekonomin?

  Det kan vara en god idé att spara ihop en buffert när du ska få barn.

  Läs om våra olika sparformer

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.