Barnets första två år

Ditt barn växer och med barnet växer även dina utgifter. Här är några saker du kan tänka på under barnets första år så du även har koll på ekonomin mellan blöjbyten och barnvagnspromenader.

  • 1.  Barnbidrag

    Barnbidraget är ett viktigt tillskott till familjeekonomin. Om barnet bor och är försäkrat i Sverige har ni rätt till 1 250 kronor i månaden, 625 kronor till varje förälder eller 1 250 kronor om du har ensam vårdnad. Det är inget du behöver ansöka om, det betalas ut automatiskt fram tills att barnet fyller 16 år. Det finns även flerbarnstillägg från 150 kr månaden utöver det ordinarie barnbidraget som betalas ut när barnaskaran utökas. Du betalar ingen skatt på barnbidraget.

    Läs mer om barnbidrag på forsakringskassan.se

  • 2.  Andra kostnader

    Att ha barn kräver en hel del materiella saker… barnvagnar, stolar, sängar och badbaljor, för att inte tala om alla blöjor. Blöjor är den enskilt största kostnadsposten under de första åren. Sedan tillkommer kläder som snabbt blir för små, och leksaker med mera.

    Utrustningslistan växer i takt med barnen. Enligt en undersökning som Konsumentverket gjorde 2013 kostar barnen en dryg tusenlapp i drift per månad det första året. Då är större inköp som barnvagnar m.m. inte inräknade. Kostnaden går ned några hundralappar år tre när bland annat blöjorna är borta från inköpslistan. Sedan kryper kostnaderna sakta uppåt igen för att närma sig 1 500 kr i åldrarna 7-10 år. Därefter drar flickorna ifrån kostnadsmässigt. Upp till 17 år ligger månadskostnaden på drygt 2 000 kr för flickor och någon hundralapp lägre för pojkar.

    Det lönar sig att göra en enkel budget för att se vart pengarna går egentligen, i synnerhet om du har fler barn. Då är det lättare att se vad det går att spara.

  • 3.  Försäkringar

    Att skaffa barnförsäkring är kanske inte alltid det första man tänker på i ett samhälle med utvecklade försäkringslösningar med föräldraledighet och barnbidrag, men det är en viktig post.

    Barn som drabbas av sjukdom eller någon olycka och är oförsäkrade kan få det svårare att få kompensation i vuxen ålder. De kommunala försäkringar som träder i kraft när barnen börjar på förskola och skola gäller bara vid olycksfall – inte vid sjukdom. Reser familjen mycket är det också viktigt att ha ett bra grundskydd när det är dags för utlandssemester.

    Även för din egen del är det bra att titta på försäkring, livförsäkring, sjukförsäkring och bolåneskydd för att minska den ekonomiska bördan vid eventuell arbetslöshet. Som förälder har du ett ansvar utöver dig själv och ett stabilt försäkringsskydd hjälper dig att ta det ansvaret. I samarbete med Trygg-Hansa erbjuder vi en barnförsäkring.

    Läs mer om vår Barnförsäkring

    Vad händer om du förlorar inkomsten?

    Har du lånat till din bostad räknar du säkert också med en viss inkomst för att klara av räntor och amorteringar. Men vad händer om du förlorar delar av den inkomsten? Eller om du eller din partner till exempel blir sjuk eller arbetslös? Med Låneskydd klarar du av lånet även om något oförutsett skulle hända.

    Läs mer om Låneskydd

  • 4.  Semester

    Vi svenskar är ett semesterälskande folk som inte kan få nog av våra stugor, campingplatser och havsbad oavsett väder. Att semestra själv eller på tu man hand är sällan ett problem så länge det finns en bil eller en sommarstugesoffa hos kompisarna. Med ytterligare en familjemedlem blir det förstås en fantastisk semester, men den kräver en helt annan logistik. Bilen bör vara av det mer barnsäkra slaget, eller så ska cyklarna kompletteras med en barnsäker cykelvagn. Släktstugan blir plötsligt för trång och charterresan kräver en annan planering och budget.

    Svenska familjer lägger i snitt närmare 17 000 kr på sin semester årligen, enligt undersökningsföretaget TVS/Sifo. Undersökningar visar att svenskarna i regel är ganska slarviga med att göra en semesterbudget. Men gör du en enkel kostnadsuppställning, planerar och bokar i god tid under våren så finns det kanske till och med tid att lägga undan lite extra semesterpengar.

    Spara till semestern?

    Är du typen som sparar inför semestern, eller lånar du hellre pengar? Prata med oss om du vill höra mer om dina alternativ.

    Kontakta oss eller boka Onlinemöte

  • 5.  Barnkalas

    Att ha barnkalas kostar och trenden går mot allt mer påkostade tillställningar, vilket debatteras flitigt i tidningar och på webben. Ett allmänt råd är att man i förskolegruppen och i grannskapet kommer överens om ett kostnadstak för kalasen så det inte blir ”kapprustning”. Det gäller även presenterna. En normalnivå anses runt 100 kr vara. Utslaget på 20 förskolekompisar och 10 grannbarn blir det cirka 3 000 kr per år.

  • 6.  Vård av barn

    Vård av barn (VAB) innebär att du stannar hemma från jobbet eller avstår från att söka arbete för att ta hand om ett sjukt barn. Den ersättning du får när du vabbar kallas för tillfällig föräldrapenning. I Kassakollen, på Försäkringskassans hemsida, kan du se hur mycket pengar du får om du behöver vabba.

    Läs mer om Kassakollen på forsakringskassan.se

  • 7. Barnets ekonomiska framtid

    När barnet tultar omkring på köksgolvet är det svårt att tänka sig att det en dag är dags för ditt barn att flytta hemifrån, börja studera och ta körkort. Men ge det en tanke. Om du börjar spara redan nu, kan det kanske räcka till både kontantinsats till första lägenheten och till körkort. Det senare kan bli en dyr historia på upp till 15 000-20 000 kr med alla avgifter och lektioner.

    Ännu bättre är om du får draghjälp med sparandet. När exempelvis släktingar vill bidra med presenter, be dem tänka på barnets sparkonto istället.

    Du kan även ansöka om appen Månadspengen som underlättar när du ska ge månadspeng till ditt barn. Du behöver inte ha kontanter och ditt barn lär sig att hantera pengar i den digitala världen, med ett kort och en app som håller ordning på pengarna. Läs mer här 

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.