5 tips för en bättre boendeekonomi

Vad är boendeekonomi egentligen? Det är den delen av din privatekonomi som kretsar kring kostnader för ditt boende och påverkar ofta resten av din budget. Och det finns mycket du kan göra för att förbättra din boendeekonomi. Vi delar med oss av fem värdefulla tips som kan göra att du får pengar över till annat.

1. Spara ihop en buffert

Det är kul att spara pengar till en resa eller ett efterlängtat inköp. Men kom ihåg att även spara ihop en buffert för oförutsedda boendekostnader. En buffert är A & O i boendeekonomi. Det ger en trygghet och minskad ekonomisk stress om man skulle hamna i en situation där en oväntad kostnad dimper ned. Vi rekommenderar att spara minst två månadsinkomster i buffert. Kom ihåg att din buffert behöver vara lättillgänglig så du har möjlighet att ta ut pengar när det behövs, utan att vänta. Förslagsvis på ett sparkonto med fria uttag.

Öppna ett sparkonto!

2. Omförhandla ditt bolån

Att köpa bostad är den av de största investeringarna i livet - och den största posten i din boendeekonomi. Kom ihåg att villkoren på lånemarknaden förändras, och likaså dina egna ekonomiska förutsättningar. Ha som rutin att se över dina lån från år till år. Utforska vad du kan göra för att påverka din ränta. Om lånet inte är bundet kan du undersöka vad din befintliga bank kan erbjuda dig, och huruvida det är läge att lägga om lånet.

Räkna på dina lånekostnader

3. Ta kontroll över ditt pensionssparande

Intresset för pensionssparande ökar med största sannolikhet ju närmare pensionen du kommer. Ta makten över de delar du har möjlighet att styra - så att pensionen är något du kan längta efter, med lugn i kroppen. Din pension består av minst två delar, inkomstpension och premiepension, vilket motsvarar den allmänna pensionen. Premiepensionen är placerad i fonder som du själv kan ändra om du önskar. Förutom den allmänna pensionen kan din pension bestå av fler delar beroende på huruvida du har något eget sparande och vad din arbetsgivare erbjuder. Har du tjänstepension? Undersök hur stor den summan är per månad och se om du kan förhandla upp den förmånen.

Få koll på pensionens olika delar

4. Känn dig juridiskt trygg

Är du sambo, gift eller delar du bostad med en kompis? Om du har köpt bostad tillsammans med någon är det är viktigt att känna till vad som skulle hända om boendesituation skulle förändras. Familjejuridik är kanske inte den självklara kvällsläsningen, men det är viktigt att vara införstådd med hur din boendeekonomi skulle påverkas om du och din partner går skilda vägar eller behöva flytta ut. Var påläst om var du kan vända dig för juridiskt stöd för att känna dig trygg i alla situationer.

Är du juridiskt trygg?

Ta hjälp av Lexly för att ta reda på hur du och din familj kan bli juridiskt trygga.
Läs mer

 

5. Sänk övriga fasta kostnader

Löpande fasta kostnader kan över tid bli en stor bov i din boendeekonomi. Många fasta kostnader tillhör segmentet lågengagemangsprodukter. Det innefattar produkter som du inte har ett så stort intresse av att lägga tid och energi på att byta. Därmed dras du ofta med samma leverantör år efter år, trots att det kanske inte är det bästa eller billigaste alternativet för dig. Här är några exempel på tjänster som är värda att utvärdera då och då för att sänka sin boendeekonomi.

  • TV och streamingtjänster
  • Listan med streamingtjänster kan snabbt göras lång, men använder ni verkligen alla tjänster? Många företag erbjuder familjepaket för sina streamingtjänster så att ni kan vara flera användare på ett konto för en mindre kostnad än att alla har egna konton. Värt att utvärdera för allas boendeekonomi!

  • Prenumerationer
  • Har ni prenumerationer på nyhetstidningar eller bilagor? Hinner ni läsa alla? Kanske är det ett bättre alternativ för er boendeekonomi att ni köper lösnummer när det verkligen är en tidning ni är intresserade av? Eller kan det vara aktuellt att köpa en digital prenumeration som flera kan ta del av? Både bra för ekonomin och miljön!

  • Bredband och telefoni
  • Tackade ni bara ja till bredbandsleverantören som föreningen rekommenderade? Eller har ni haft samma leverantör för telefoni sedan er fasta hemtelefon kopplades ur? Då är det dags att undersöka om det finns bättre abonnemang som möter dina behov till ett lägre pris.

  • Transport
  • Kan du inte ta dig runt till fots, kollektivt eller med cykel? Transportkostnader blir snabbt en stor post i budgeten om man har bil i hushållet. Utvärdera vilka möjligheter du har för att sänka kostnaderna. Finns det intresse av att samåka och dela på bensinkostnaderna och eventuella trängselavgifter? Perfekt sätt att både sänka dina kostnader och värna om miljön.

  • El och värme
  • Det finns flera jämförelsesajter där du kan jämföra pris mellan olika elleverantörer för att se hur ditt befintliga avtal mäter sig med vad andra kan erbjuda. Om du bor i villa kanske det kan vara aktuellt att producera din egen el? På så sätt kan du både sänka elkostnaderna och inte vara lika beroende av de rådande priserna på marknaden om de skulle stiga.

  • Försäkringar
  • Har du samlat dina försäkringar hos en leverantör? Eller är det sambon som har tecknat dem? Försäkring är inget man är intresserad av att lägga så mycket energi på - förens man behöver nyttja dem. Se över vad du har för typ av försäkringar och om något annat bolag kan erbjuda samma tjänst för ett lägre pris. Hör även med din arbetsgivare om ni har några förmåner eller rabatter hos vissa försäkringsbolag.

5. Sänk övriga fasta kostnader

Löpande fasta kostnader kan över tid bli en stor bov i din boendeekonomi. Många fasta kostnader tillhör segmentet lågengagemangsprodukter. Det innefattar produkter som du inte har ett så stort intresse av att lägga tid och energi på att byta. Därmed dras du ofta med samma leverantör år efter år, trots att det kanske inte är det bästa eller billigaste alternativet för dig. Här är några exempel på tjänster som är värda att utvärdera då och då för att sänka sin boendeekonomi.

TV och streamingtjänster
Listan med streamingtjänster kan snabbt göras lång, men använder ni verkligen alla tjänster? Många företag erbjuder familjepaket för sina streamingtjänster så att ni kan vara flera användare på ett konto för en mindre kostnad än att alla har egna konton. Värt att utvärdera för allas boendeekonomi!
Prenumerationer
Har ni prenumerationer på nyhetstidningar eller bilagor? Hinner ni läsa alla? Kanske är det ett bättre alternativ för er boendeekonomi att ni köper lösnummer när det verkligen är en tidning ni är intresserade av? Eller kan det vara aktuellt att köpa en digital prenumeration som flera kan ta del av? Både bra för ekonomin och miljön!
Bredband och telefoni
Tackade ni bara ja till bredbandsleverantören som föreningen rekommenderade? Eller har ni haft samma leverantör för telefoni sedan er fasta hemtelefon kopplades ur? Då är det dags att undersöka om det finns bättre abonnemang som möter dina behov till ett lägre pris.
Transport
Kan du inte ta dig runt till fots, kollektivt eller med cykel? Transportkostnader blir snabbt en stor post i budgeten om man har bil i hushållet. Utvärdera vilka möjligheter du har för att sänka kostnaderna. Finns det intresse av att samåka och dela på bensinkostnaderna och eventuella trängselavgifter? Perfekt sätt att både sänka dina kostnader och värna om miljön.
El och värme
Det finns flera jämförelsesajter där du kan jämföra pris mellan olika elleverantörer för att se hur ditt befintliga avtal mäter sig med vad andra kan erbjuda. Om du bor i villa kanske det kan vara aktuellt att producera din egen el? På så sätt kan du både sänka elkostnaderna och inte vara lika beroende av de rådande priserna på marknaden om de skulle stiga.
Försäkringar 
Har du samlat dina försäkringar hos en leverantör? Eller är det sambon som har tecknat dem? Försäkring är inget man är intresserad av att lägga så mycket energi på - förens man behöver nyttja dem. Se över vad du har för typ av försäkringar och om något annat bolag kan erbjuda samma tjänst för ett lägre pris. Hör även med din arbetsgivare om ni har några förmåner eller rabatter hos vissa försäkringsbolag.

 

Hur mycket kan jag låna?

I vår lånekalkyl kan du räkna ut hur mycket du kan låna oavsett om du ska köpa bostadsrätt, hus eller fritidshus. 

Räkna hur mycket du kan låna här

Aktuella bolåneräntor

Här hittar du våra aktuella bolåneräntor för bolån samt våra olika bindningstider för våra bostadsräntor. Se våra bästa boräntor och hitta den bindningstid som passar dig.

Aktuella bolåneräntor

Flytta lån?

Passa på att utvärdera dina alternativ och se vad som är mest fördelaktigt för dig!

Läs mer om att byta bank

Samla dina försäkringar

Genom vårt samarbete med Trygg-Hansa får du som kund Danske Bank tillgång till fördelaktiga sak- och personförsäkringar, och upp till 20 % rabatt när du samlar dina försäkringar

Hemförsäkring Villahemförsäkring Låneskydd

4,02 %

Räkna på din månadskostnad

Välj...
Villa/radhus
Bostadsrätt
Pris på boende:
kr
Tryck på enter för att uppdatera
Kontantinsats:
kr
Tryck på enter för att uppdatera
Maximal belåningsgrad är 85%.
Ränta:
%
Tryck på enter för att uppdatera
Driftskostnad:
kr
Tryck på enter för att uppdatera
Ränteavdrag innebär att du kan få återbäring för en del av dina räntekostnader när du deklarerat. För räntekostnader upp till 100 000 SEK är avdraget 30 % och för summor högre än så är avdraget 21 %. Har du en medlåntagare kan båda låntagare använda ränteavdraget och därmed få 30 % avdrag upp till 200 000 SEK, och sedan 21 % på beloppet över det. I beräkningen utgår vi från att du/ni enbart har detta lån. Har du/ni flera lån kan det påverka ditt ränteavdrag.

Månadskostnad

9 938 kr

Belåningsgrad: 98 %
Lånebelopp: 1950000 kr
Ränta: 5.00 %
Amortering: 3250 kr
Räntekostnad: 5688 kr
Driftskostnad: 1000 kr

Ansök om lånelöfte bankID logga

Relaterade sidor


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.