Det är både rörigt och rörligt på bostadsmarknaden just nu, inte minst i storstadsområdena där nybyggda lägenheter inte längre är lika lättsålda på marknaden. Bostäder som tidigare flög av hyllorna på storstadsmarknaden minskar plötsligt i pris på de förväntade budgivningarna.

Mot bakgrund av det skärpta amorteringskravet och diskussioner om slopade eller reducerade ränteavdrag finns några tips som du gör klokt i att följa redan idag. Det gäller oavsett om du är i färd med att köpa bostad eller om du just nu inte har några planer på att köpa ny bostad men har ett bolån på din nuvarande bostad.

Tre tips för att trygga din boendeekonomi när bostadsmarknaden svänger:

 • Förbered din plånbok på stigande räntor
  Det gör du genom att lägga undan skillnaden mellan den  ränta du har idag till en högre ränta. Vi på banken räknar redan idag med att du ska klara av ett  ränteläge på 6 procent, gör det gärna själv också.  
 • Gå med i Sveriges ingenjörer och ta del av inkomstförsäkringen
  Tänk på att du och din familj ska kunna klara er om något oförutsett händer. Genom att bli medlem i Sveriges Ingenjörer kan du ta del av en gedigen inkomstförsäkring som är en trygghet om något händer din arbetssituation. Läs mer här
 • Teckna låneskydd

  Ett låneskydd består av två delar som kallas betalskydd (en ersättning för dina bolånekostnader i händelse av ofrivillig arbetslöshet eller sjukdom) och livskydd (ett efterlevandeskydd om din maka/make/sambo avlider som säkrar att efterlevande kan bo kvar och inte behöva sälja.) Det är ett komplement till  inkomstförsäkringen.


För dig som är på jakt efter en ny bostad vill vi också lista några ytterligare korta, viktiga tips när du agerar på rådande bostadsmarknad:

 • Sälj gärna din nuvarande bostad innan du köper en ny, på så sätt vet du vilket kapital du har att investera i din nya bostad.
 • Se över bostadsrättsföreningens ekonomi, inte minst om du köper nyproduktion eftersom skuldsättningen normalt är markant högre än snittet i Sverige. Din månadsavgift kan stiga avsevärt om föreningen behöver ta höjd för stigande räntor, därtill påverkas du även på dina privata bostadslån.
 • Läs årsrapporten för att se om underhåll planeras inom de närmaste åren, om det är fallet bör du fråga mäklaren om föreningen planerar att höja månadsavgifterna.
 • Ta reda på om du kan påverkas negativt av framtida byggprojekt i området. 
 • Se till att ha goda marginaler. Fundera på om det är något du kan kompromissa med när du köper nytt, läget, storleken etc. och köpa en något billigare bostad.

Många låntagare har historiskt betalat ännu högre räntor. Som medlem i Sveriges Ingenjörer har du tillgång till vårt fackföreningserbjudande från 1,34 procent i rörlig ränta. Jämför din nuvarande ränta med hjälp av Danske Banks räknesnurra och passa på att laborera med andra räntesatser för att se hur mycket dina ränteutgifter stiger om räntan stiger till exempelvis 6%, det kan röra sig om tusentals kronor per månad. Och ja, det är mycket pengar. Men det är en räkneövning som är nog så viktig att göra på sina bolån i förberedande syfte.

Exempel effektiv ränta: 3 månader 1,34 %. Effektiv ränta 1,35 %. Ex 2 Mkr/50 år, totalt 2 671 117 kr.

Nuläge

Bolån

 
 

Privatlån

 
 

Billån

 
 

Med ditt erbjudande

Bolån

Privatlån

Billån

Läs mer om förmånsnivåer  Läs mer om förmånsnivåer  Läs mer om förmånsnivåer  Läs mer om förmånsnivåer 

Bind en eller flera delar av ditt bostadslån

Att binda en del eller flera delar av ditt bostadslån kan vara bra när man inte vet var marknaden och räntorna är på väg, det är alltid en trygghet att veta precis hur mycket som ska betalas varje månad. Hur mycket du vill binda beror såklart på ditt totala bolån och din livssituation.