När ni flyttar ihop
Det kan vara lite pusslande när det är dags att flytta ihop. Särskilt om ni har var sitt boende och ska flytta till ett tredje.
-
1. Se upp för dubbla hyror
Första beslutet som ni ska ta är: Var ska ni bo? Vill ni flytta ihop i en av de bostäder ni redan har, eller vill ni hitta en ny gemensam bostad? Att flytta och avveckla boende är en process i sig. Så om ni har möjlighet, om än bara för en kort period, kan det vara en bra idé att flytta till ett av de boenden ni redan disponerar.
Tips
För att undvika att den ene flyttar in till den andre, börja med att göra en storröjning på varsitt håll så att båda får ett hem på lika villkor. Börja med att slänga, ge bort och sälja det du kan avvara. Steg två är att hyra förvaring om det är nödvändigt, men rensa först annars blir det dyrt att betala förrådshyra varje månad för saker som ni egentligen inte behöver.
-
2. Hyreslägenhet – ha koll på avtalen
Ska ni flytta ihop i en hyreslägenhet är det hyresvärden som ska godkänna var och en som ska stå på kontraktet. I Sverige har vi sambolagen vilket i det här fallet innebär att även den person som bor i lägenheten, men inte står på kontraktet, kan ha rätt till hyresrätten vid en bodelning eftersom gemensam bostad och gemensamt bohag ingår i samboegendomen. Vid bodelning ska den som anses ha störst behov av bostaden behålla kontraktet. Det finns en rad regler vid separation, men inga när man flyttar ihop.
-
3. Om den ena partnern äger bostaden
Flyttar ni ihop i en bostadsrätt eller villa som en av er redan äger kan den andra partnern köpa in sig. Kontakta gärna en jurist för rådgivning eftersom det finns många fallgropar. Ett alternativ är att den andra partnern betalar en hyra. I det läget är det en bra idé att upprätta ett formellt hyreskontrakt. Enkla standardkontrakt finns att ladda ner på en rad webbplatser beroende på vilken boendeform det är.
Tänk på, om det är du som är ”hyresvärd”, att sätta en rimlig hyra då din ”hyresgäst” inte ska betala din amortering och inte heller har möjlighet att ta del av de ränteavdrag du själv kan utnyttja.Visste du att…
Sedan juni 2016 har amorteringskraven skärpts. Nya lån för lägenheter och småhus ska amorteras med 2 procent per år ner till 70 procent av bostadens värde och med 1 procent per år ner till 50 procent av värdet. Så om du har sparat ihop kapital som du kan lägga in direkt kommer du snabbare ned till lägre månadskostnader.
-
4. Hyr ut i andra hand
En del flyttar ihop på prov, vilket betyder att den ena partnern hyr ut sitt boende i andra hand medan parförhållandet testas. Då är det viktigt att ha koll på vad som gäller, annars är risken stor att hyreskontraktet förloras eller att bostadsrättsföreningen inte godkänner uthyrningen. Kontrollera med bostadsrättsföreningen eller med hyresvärden angående vad som gäller. Reglerna har skärpts kraftigt på många ställen den senaste tiden med anledning av nya uthyrningstjänster som till exempel Airbnb.
-
5. Tänk på detta när ni köper en gemensam bostad
De flesta som flyttar ihop gör det som ett första steg på vägen mot giftermål. Om ni är i samma läge är det några saker ni ska vara uppmärksamma på.
Exempelvis så ärver inte sambor varandra. Därför är det viktigt att ni säkrar er gemensamma ekonomiska bas, t.ex. genom att upprätta testamente. En sjukförsäkring och en livförsäkring kan vara en trygghet om ni inte har det redan. Vad händer med bostaden om en av er skulle avlida? Ta kontakt med någon av våra rådgivare så kan de berätta mer om hur man bygger en trygg ekonomi tillsammans. Det lönar sig oavsett om ni väljer att gå skilda vägar eller om ni lever tillsammans livet ut.