När du inte är gift

Till vardags är det ingen större skillnad på att vara gifta eller sambos. Men juridiskt och ekonomiskt är det några stora skillnader. Här kan du se vad du bör vara uppmärksam på om ni flyttar ihop men inte är gifta.

  • 1.  Bostaden är inte gemensam med automatik

    När ni flyttar ihop får ni visserligen en gemensam adress, men bostaden är inte gemensam. Flyttar den ene partnern in hos den andra är ägandet oförändrat om ni inte väljer att göra något åt det.

    Oavsett hur ni gör kan det vara en bra idé att besluta om hur ni gemensamt hanterar bostaden och de utgifter som följer. Det är knappast rimligt att den ena partnern är med och betalar lån och amorteringar och inte är ägare eller får ta del av ränteavdraget, då är det bättre att ägaren tar ut en mindre hyra om man inte väljer att dela på ägandet. Det är viktigt att ni har klara avtal och att ni gör upp det som goda vänner, att försöka ordna det i efterhand är knepigare.

  • 2.  Ni har juridiskt sett separata ekonomier

    När ni inte är gifta har ni var sin ekonomi. Det innebär bland annat att ni inte ärver varandra. Är ni unga spelar det kanske inte någon större roll. Men om ni bor i bostadsrätt eller villa och har barn kan det få stora konsekvenser. Eftersom man inte kan testamentera bort barnens arvslott kan det innebära problem för den överlevande att bo kvar. Då är det t.ex. bra att ha en livförsäkring som faller ut på den överlevande, och alltså inte blir en del av det som barnen ska köpas ut från. Därför väljer många sambos att i ett tidigt skede skapa en stabil gemensam ekonomisk trygghet genom att skriva testamenten och ömsesidiga livförsäkringar.

    Läs mer om våra försäkringar

  • 3.  En fördel att ha samma bank

    Så länge ni bor var för sig, är det inte så viktigt att ha samma bank. Men när ni flyttar ihop kan det vara en fördel.

    Det är praktiskt att ha gemensamma konton för utgifter, mat och sparande. Då får ni också större kontroll över budgeten i vardagen. Köper ni ett boende tillsammans är det ofta nödvändigt att ni har samma bank så att ni kan få ett gemensamt bolån. Möjligheterna att få bättre villkor ökar också.

    Bli kund i Danske Bank

    Det finns många fördelar med att ha en gemensam bank.

    Läs mer om att bli kund
  • 4.  Ert boende är gemensamt – men mycket annat är det inte

    Bor ni ihop är ni skyddade av sambolagen, boende och inventarier räknas som era gemensamma om ni inte har avtalat om något annat i ett samboavtal. Sommarstugan, bilen och båten räknas inte som gemensam egendom för sambos.

    Läs mer på regeringen.se

  • 5.  Gemensam ekonomisk trygghet

    De flesta har någon form av pensionssparande. Till sparandet är det ofta en livförsäkring ansluten och en förmånstagare utsedd. Det kanske var några år sedan försäkringen tecknades, då kan det vara dags att se över vem som ska vara förmånstagare och om ni vill teckna ytterligare något gemensamt försäkringsskydd.

    Läs mer om våra försäkringar

  • 6.  Samboavtal

    Har en av er investerat mycket i lägenheten kan det vara praktiskt med ett samboavtal. Som sambo bör man alltid tänka igenom vad som ska hända med ens egendom vid dödsfall eller separation.

    Avtalet skrivs för att sambolagens regler om bodelning vid separation eller dödsfall säger att bodelning kan begäras av den ena sambon vid separation. Det innebär att bostad och bohag som köpts för gemensamt nyttjande, kan delas mellan parterna oavsett vem som stått för inköpen. I avtalet skriver ni vilken egendom som ska delas av avtalet. Det finns färdigskrivna mallar för Samboavtal att ladda ned på nätet.

    Är du ute efter mer utrymme i ekonomin?

    Det kan vara en god idé att spara ihop till en gemensam buffert.

    Läs om våra olika sparformer

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.