Vad vill du få ut av din pension?

Utgå från dina behov när du planerar hur du vill ha ditt liv som pensionär. En bra pensionsrådgivare kan hjälpa dig med budgeten, men det är du som är expert på ditt eget liv. Här är sex punkter att ha som underlag när du gör dina överväganden.

 • 1.  Vi lever allt längre

  Statistiken talar sitt tydliga språk: vi lever längre och längre. Idag pensionerar sig svensken i genomsnitt vid 63 års ålder, sedan förväntas vi leva tills vi blir 80 år gamla. Detta är också vad pensionssystemet är anpassat efter, även om medellivslängden sakta ökar.

  Din förväntade livslängd är det riktmärke du bör planera efter. När du ska planera för ditt liv som pensionär är det viktigt att planen håller hela vägen.

 • 2.  Du är fortfarande du

  Även om du slutar att arbeta är du fortfarande samma person. Du ändrar sannolikt varken intressen eller personlighet bara för att du blir pensionär. Den tanken kan vara bra att ta med dig när du planerar det kommande året.

  Har du tidigare haft ett rikt socialt liv med mycket umgänge, ska det självklart prioriteras även i framtiden. Älskar du att resa ska den posten läggas in i budgeten. 

 • 3.  Flyttplaner

  Det finns ingen anledning att flytta, bara för att du har slutat jobba. Men det kan vara bra att ha en plan B om dina ekonomiska förutsättningar eller hälsa skulle förändras.

  När äldre människor flyttar är det ofta från en större bostad till en mindre – och vanligare från hus till lägenhet än tvärtom. Men det är inte alltid som man sparar pengar genom att flytta. Bopriserna har ökat under flera år och det kan vara svårt att hitta en billig lägenhet. Ett bra tips kan vara att ställa sig i kö till en hyreslägenhet i god tid före pensionen. 

 • 4.  Hjälp i hemmet

  Du har kanske inte behovet just nu när du är på väg in i pensionen, men med tiden kan du behöva mer hjälp i vardagen.  En del äldre anlitar hjälp för att klara tvätt, städning och trädgårdsarbete – eller tar hem hämtmat för att slippa laga mat själv.

  Det är förstås individuellt vad som är möjligt utifrån ekonomi och behov. Men det är inte säkert att du har mindre behov av pengar bara för att du blir äldre.

 • 5.  Efterlämna arv

  Det är förstås en mycket personlig värdering om du vill använda dina sparpengar själv – eller om du vill efterlämna ett arv. Vill du efterlämna ett arv bör du även ta höjd för detta när du planerar din ekonomi som pensionär.

  Arv kan vara komplicerat och för många är det en fördel att skriva testamente. Vill t. ex. du och din äkta hälft skapa en ömsesidig ekonomisk trygghet vid frånfälle är det bra att kontakta en advokat. Har du inte en advokatkontakt sedan tidigare kan din bank hjälpa dig med en sådan kontakt.

 • 6.  Få rådgivning

  Pension är ett omfattande område, där det kan vara svårt att skapa överblick på egen hand. Det kan därför vara helt avgörande för din framtida ekonomi att du får professionell vägledning. Ta hjälp av en rådgivare så du får bästa möjliga ekonomi för ditt liv som pensionär.

  Guide: Få koll på pensionens olika delar

  Behov av rådgivning?

  Som kund i Danske Bank erbjuds du ett kostnadsfritt möte med en av våra pensionsrådgivare när du är på väg att lämna arbetsmarknaden.

  Boka möte

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.