Tillbaka på skatten?

För många är skatteåterbäring synonymt med att unna sig något utöver det vanliga, men det kan löna sig att tänka lite längre än så. Ju mer du har sparat, desto större trygghet och finansiellt handlingsutrymme får du. Sparar du en del av skatteåterbäringen kan det vara bra att prioritera i följande ordning.


1. Buffert

Alla behöver ha en buffert för oförutsedda utgifter. Minst två månadslöser netto är en bra tumregel. Eftersom du kan behöva ta av bufferten bör du inte ta någon risk, så ett sparkonto är bästa alternativet.

Sätt in så stor del av skatteåterbäringen som möjligt och komplettera med en stående överföring från ditt lönekonto varje månad tills du kommer upp i minst två månadslöner. Eftersom du kan behöva ta av bufferten är bästa alternativet ett sparkonto eller möjligen fonder med låg risk.

Alternativ

Sparkonton
Danske Invest Horisont Ränta


2. Bra att ha-pengar

När du har en buffert kan du ha lite längre horisont på ditt sparande. Sparmålet kanske inte är så specifikt utan det kan handla mer om att bygga upp en trygghet för livsförändringar. Eller också har du ett tydligt mål som att byta bil om några år eller spara till kontantinsatsen till en bostad.
Om du vill kan du ta lite mer risk och få möjlighet till högre avkastning. 

Vill du komma igång snabbt kan du testa June – vår automatiska och digitala rådgivningstjänst som hjälper dig att investera i fonder. Fonderna justeras löpande av våra erfarna experter och du själv behöver inga förkunskaper om investeringar. Med våra fond-i-fonder Horisont väljer du risknivå så väljer vi fonder åt dig. Du sätter några av Nordens ledande förvaltare i arbete med att välja och bevaka fonder åt dig – medan du kan ägna tid åt annat.
Alternativ

June i Mobilbanken
Danske Invest Horisont


3. Pensionssparande

De flesta får 65-70 % av sin lön i pension; både allmän pension och tjänstepension. Hemligheten för att skapa ett rikare liv efter arbetslivet är att månadsspara länge.

Två bra alternativ för långsiktigt sparande är Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring, som bland annat innebär att du inte behöver deklarera för köp och försäljningar och slipper kapitalvinstskatt. Vad som passar just dig bäst kan du få hjälp av en rådgivare att komma fram till om du bokar ett möte, ring 0752-48 45 42.

Om du sparar med investeringssparkonto kan du välja att placera kapitalet i Danske Invest Horisont Pension, som är generationsfonder anpassade efter när du går i pension. Behöver du hjälp? Ta hjälp av en rådgivare för att komma fram till vad som passar just dig. Boka ett Onlinemöte eller ring 0752-48 45 42

Alternativ

June i Mobilbanken
Danske Invest Horisont Pension

Behöver du rådgivning?

Vill du prata placeringar, sparande eller veta mer om Danske Banks olika lösningar och erbjudanden? Då kan du snabbt och enkelt boka ett kostnadsfritt Onlinemöte via Teams — träffa oss där det passar dig. 

Personlig rådgivning


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.