Tillbaka på skatten?

För många är skatteåterbäring synonymt med semesterkassa, men det kan löna sig att tänka lite längre än så. Ju mer du har sparat, desto större trygghet och finansiellt handlingsutrymme får du. Sparar du en del av skatteåterbäringen kan det vara bra att prioritera i följande ordning.


1. Buffert

Alla behöver ha en buffert för oförutsedda utgifter. Minst två nettolöner är en bra tumregel. Eftersom du kan behöva ta av bufferten bör du inte ta någon risk, så ett sparkonto är bästa alternativet.

Sätt in så stor del av skatteåterbäringen som möjligt och komplettera med en stående överföring från ditt lönekonto varje månad tills du kommer upp i minst två månadslöner. Eftersom du kan behöva ta av bufferten är bästa alternativet ett sparkonto eller möjligen fonder med låg risk.

Alternativ

Danske Invest Sverige Kort Ränta
Danske Invest Horisont Ränta

 


 

2. Bra att ha-pengar

När du har en buffert kan du ha lite längre horisont på ditt sparande. Sparmålet kanske inte är så specifikt utan det kan handla mer om att bygga upp en trygghet för livsförändringar. Eller också har du ett tydligt mål som att byta bil om några år eller spara till kontantinsatsen till en bostad.

Om du vill kan du ta lite mer risk och få chans till högre avkastning. Kapitalskyddade placeringar kan vara ett alternativ. Ett annat är Danske Invest Horisont som är fem fonder med olika risknivåer. Kontakta en av våra rådgivare för att få råd om vilken som passar dig bäst.

Alternativ

Kapitalskyddade placeringar
Danske Invest Horisont

 


 

3. Pensionssparande

De flesta får 65-70 % av sin lön i pension; både allmän pension och tjänstepension. Hemligheten för att skapa ett rikare liv efter arbetslivet är att månadsspara länge.

Två bra alternativ för långsiktigt sparande är Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring, som bland annat innebär att du inte behöver deklarera för köp och försäljningar och slipper kapitalvinstskatt. Vad som passar just dig bäst kan du få hjälp av en rådgivare att komma fram till om du bokar ett möte, ring 0752-48 45 42.

Om du sparar med Investeringssparkonto eller Kapitalförsäkring kan du välja att placera kapitalet i Danske Invest Horisont Pension, som är generationsfonder anpassade efter när du går i pension.

Alternativ

Investeringssparkonto (ISK)
Kapitalförsäkring
Danske Invest Horisont Pension

Behöver du rådgivning?

Vi ringer gärna upp dig för att ge dig råd eller boka in ett möte. Klicka på knappen nedan och fyll i formuläret så hör vi av oss.

Ring upp mig