Kriget i Ukraina
- så här påverkas du som kund

Danske Bank följer löpande läget i Ukraina och den påverkan kriget får på ekonomin i omvärlden och i Sverige. Vi övervakar situationen noga och följer de sanktioner som beslutas internationellt och inom EU. Här kan du ta del av information om hur din ekonomi påverkas av kriget i Ukraina.

Betalningar som involverar Ryssland, Belarus och icke-ukrainska regeringskontrollerade områden och regioner i Ukraina

Den pågående instabila situationen som orsakats av kriget i Ukraina och de påföljande ekonomiska sanktionerna gör det allt svårare för oss att bistå våra kunder med deras betalningar som omfattar Ryssland, Belarus och icke-ukrainska regeringskontrollerade områden och regioner i Ukraina.

För att fokusera vårt arbete på att hjälpa kunder som redan har skickat betalningar eller där banken har mottagit inkommande betalningar som rör dessa länder och regioner – samtidigt som vi alltid ska se till att följa sanktionerna – har Danske Bank beslutat att för närvarande inte behandla nya betalningar som involverar Ryssland, Belarus och icke-ukrainska regeringskontrollerade områden och regioner i Ukraina.
Trots att vi är medvetna om att situationen för våra kunder kan vara mycket svår har vi fattat detta beslut för att minska osäkerheten kring hanteringen av betalningarna.

Vad det betyder för dig som kund

Nya betalningar till eller från Ryssland, Belarus och icke-ukrainska regeringskontrollerade områden och regioner i Ukraina kommer inte att behandlas.
Även om vi gör vad vi kan under dessa svåra omständigheter kan vi fortfarande inte garantera att befintliga betalningar kommer att genomföras. För vissa befintliga betalningar tar bearbetningen längre tid än vanligt och våra kunder kan bli ombedda att lämna ytterligare information, medan andra betalningar kommer att avslås.
Vi fortsätter att följa utvecklingen noga och arbetar hårt för att anpassa vårt stöd när omständigheterna förändras.

Fonder som påverkas

Vissa fonder är stängda för både köp och sälj. Vid frågor om specifika fonder, kontakta Kundservice
Till kundservice

Viktigt för dig som vill sälja fondandelar

Notera att om du säljer fondandelar kommer försäljningskursen ibland sättas en annan dag än den dagen du trycker på säljknappen. Danske Bank skickar fondordrar till externa fondbolag varje dag mellan kl 11 och kl 12 och därefter tar det varje fondbolag en viss tid innan själva säljordern genomförs. När du lägger en säljorder på en Danske Invest-fond så framgår det vilket klockslag som ordern skickas till Danske Invest. Även för Danske Invest tar det en viss tid innan själva säljordern genomförs. Vill du veta exakt vad som gäller för en specifik fond kan du läsa mer på fondbolagens hemsidor i fondens prospekt.

Likvidering av fonderna Danske Invest Russia och Eastern Europe

Danske Invest SICAV har fattat beslutet att likvidera fonderna Danske Invest SICAV Russia och Danske Invest SICAV Eastern Europe. Den fortsatta upptrappningen av kriget i Ukraina samt de nya restriktionerna och sanktionerna mot Ryssland har påverkat likviditeten i fonderna samt handeln av fondernas investeringar.
Läs mer här

Vanliga frågor och svar
1. Vad har Danske Bank för exponering mot Ryssland?
Den är väldigt begränsad. Ryssland, de baltiska länderna och Ukraina tillsammans för mindre än 0,1 procent av vår totala exponering.

2. Varför går det inte att köpa vissa fonder hos er just nu?
Med anledning av att Moskvabörsen är stängd för utländska investerare så har handeln stoppats i flera fonder som har en betydande andel ryska aktier i sitt innehav.

3. Finns det risk att kontanterna kommer ta slut nu när det är oroliga tider?
Enligt Bankomat så finns det kontanter så att det räcker. Vidare kommer man från Bankomat se till att ladda automaterna kontinuerligt efter behov. Läs gärna mer på bankomats hemsida.

Se fler frågor och svar


”Vi är alla bestörta över vad som händer i Ukraina. Det pågår krig i Europa. Det är något som påverkar oss djupt och jag vill uttrycka min djupaste medkänsla med alla som drabbats av den ryska invasionen av Ukraina. 
Den ryska invasionen strider mot allt det Danske Bank står för och som bank har vi en nyckelroll att spela när det gäller att se till att de sanktioner som införs mot Ryssland genomförs. Den senaste tiden har jag och mina nordiska kollegor arbetat dygnet runt med att genomföra detta och ge vägledning till våra kunder i denna utmanande situation.”

Carsten Egeriis, vd & koncernchef, Danske Bank


Donation


Vad Danske Bank gör

För att supportera de humanitära behoven har Danske Bank givit finansiellt bidrag till Rädda barnens hjälpprogram i Ukraina. Danske Bank utökar även sitt volontärprogram ”Time2Give” där bankens medarbetare nu kan använda 3 arbetsdagar för att stötta insatser till förmån för Ukraina.

Vill du också bidra? 

Läs här våra tips på vad du ska tänka på

Du vet väl om...

Att du direkt i Swish-appen kan skänka ett bidrag till godkända hjälporganisationers donationsnummer för Ukraina?
Läs mer här

Mer information


För företag

Information gällande den nuvarande situationen i Ukraina och Ryssland inklusive översikt över de senaste sanktionerna .
Läs mer här

Vad vi gör på Danske Bank

Samlad information om vad vi gör på Danske Bank i samband med kriget i Ukraina samt översikt över de senaste sanktionerna
Läs mer på danskebank.com
Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.