Frågor och svar om HSB

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren kring HSB och olika typer av sparande.


Engelska Somali
Read frequently asked questions in english Akhri su'aalaha badanka la iswaydiiyo ee Ingiriisida ku qoran
PersiskaArabiska
پرسشهای متداول را به انگلیسی بخوانیديُرجى قراءة الأسئلة المتكررة باللغة الإنجليزية

Spanska

Preguntas y respuestas

 

Om du inte hittar svar på dina frågor nedan är du välkommen att ringa oss på:
0752-48 10 20

För dig som är bosparare i Swedbank

För dig som är ny HSB bosparare

 • Hur gör jag för att komma igång med ett bosparande?
  1. För att starta ett HSB Bosparkonto behöver du vara medlem i HSB.
  2. Sedan registrerar du dig som kund hos Danske Bank, svarar på ett antal frågor och registrerar dina kontaktuppgifter. Därefter öppnar du ett HSB Bosparkonto i Danske Bank och börjar bospara. När du sätter in pengar börjar du samtidigt att samla bosparpoäng. 
   Läs mer om hur HSBs bosparande fungerar här
  3. Välj sparform. När du öppnar ett bosparkonto kan du välja mellan flera alternativ för att hitta en eller flera sparformer som passar dig. Vad som är bäst för dig beror på om du sparar på kort eller lång sikt, och hur stor risk du kan tänka dig att ta. Du kan välja mellan tre olika sparformer– fondsparande, bosparkonto och fasträntekonto.
 • Var kommer jag kunna följa mitt bosparande?
  Du kan följa ditt bosparande genom att logga in på www.danskebank.se med mobilt Bank-ID eller kodbox.
 • Hur fungerar ett Bosparkonto?

  När du sätter in pengar börjar du samtidigt att samla bosparpoäng. Du får 1 bosparpoäng per 100 kr. Du kan maximalt få 5 bosparpoäng per månad, vilket motsvarar ett månadssparande på 500 kr. Nya bosparpoäng registreras den sista i varje månad. Naturligtvis kan du spara mer om du vill och sparande utöver detta belopp kallas överskottssparande. Om du gör ett uttag dras det automatiskt från det eventuella överskottssparandet. Om du inte har något överskottssparande på ditt HSB Bosparkonto, så förlorar du en bosparpoäng per 100 kr som du tar ut. Du får ränta från första kronan du sparar.

  Du kan som max få 60 bosparpoäng per år, vilket motsvarar 6000 kr i sparande.

 • Hur månadssparar jag till mitt HSB Bosparkonto?

  Logga in i din internetbank och lägg upp en stående överföring. Hur du gör är olika från bank till bank, men vanligtvis ligger tjänsten under ”betala och överföra” eller dylikt. Är du ansluten till en telefonbank med personlig service kan du även ringa dit och be dem lägga upp en överföring till ditt HSB Bosparkonto. Har du ingen telefon- eller internetbank ska du kontakta din bank, så hjälper de dig att ordna en överföring.

  OBS. För samtliga alternativ måste du veta kontonumret på det HSB Bosparkonto som du vill göra överföringen till.

 • Kan jag spara genom att sätta in ett större belopp, t.ex. en gång per år? Eller måste jag månadsspara för att få poäng?
  Det går att spara och få bosparpoäng oavsett om du månadssparar eller om du sätter in en engångssumma. Du kan som max få 60 bosparpoäng per år, vilket motsvarar 6000kr i sparande. För att få bosparpoäng genom att sätta in en engångssumma behöver du sätta in pengarna i förskott. Det innebär att du för att kunna få maximalt antal poäng behöver göra en engångsinsättning på minst 6000kr i januari.
 • Gäller insättningsgarantin för mitt bosparande?
  Du som kund skyddas av den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har rätt till avtalad ränta fram till betalningsinställelse/konkurs om det maximala ersättningsbeloppet inte överskrids. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. Mer information om Garantifonden kan du läsa här. Mer information om insättningsgarantin
 • Kan man dela på ett bosparande, kan exempelvis jag och min man ha ett gemensamt bosparande?
  Nej, endast en person kan vara kontohavare. 
 • Jag vill överlåta mitt bosparande till en annan person, går det?
  Ja. Ta kontakt med din regionala HSB-förening eller ladda ner blankett för överlåtande på www.hsb.se.
 • Vad händer om jag avslutar mitt HSB-medlemskap?

  HSB Bosparkontot produktändras till ett sparkonto.

  HSB Depå för fondsparande avslutas och ny läggs upp, fonderna flyttas dit.

  HSB Fasträntekonto – kontot ligger kvar tills avslutsdatum och då förs saldot över till sparkontot automatiskt (samma kontonummer). 

För dig som bosparar i fonder

 • Vad är en fond?

  En fond är en samling av aktier eller andra värdepapper som ägs gemensamt av de som placerar pengar i den. Genom att placera i fonder sprider du på så sätt ut risken, eftersom den investerar i flera olika värdepapper. Fonden förvaltas genom ett fondbolag. 

 • Vad finns det för typ av fonder?

  Fonder delas in i olika huvudgrupper utifrån placeringsinriktning. Varje huvudgrupp har undergrupper. De fonder som ingår i HSBs Bospar är i dagsläget Aktiefonder och Räntefonder. 

  Aktiefonder
  En aktiefond är en fond som investerar minst 85 % av fondförmögenheten i aktier. Dessa kan ha olika inriktningar och investera i olika regioner eller branscher. Beroende på investeringsstil kan aktiefonderna ha olika risknivåer. Är fonden investerad på en marknad som svänger mycket beroende på valutakurser eller världsekonomin så får fonden en högre risk. Exempel på detta är tillväxtmarknadsfonder.

  Räntefonder
  En räntefond är en fond som endast placerar i räntebärande värdepapper, exempelvis obligationer och statsskuldväxlar. En räntefond har generellt lägre risk än t.ex. aktiefonder. Olika typer av räntefonder är t.ex. korta räntefonder, långa räntefonder, realräntefonder och företagsobligationsfond.

 • Vilka fonder erbjuder Danske Bank?
  • Danske Invest Sverige Beta (Passiv)
  • Danske Invest SRI Global (Passiv)
  • Danske Invest Sverige (Aktiv)
  • Danske Invest Sverige Småbolag (Aktiv)
  • Danske Invest European High Dividend (Aktiv)
  • Danske Invest Global Stockpicking LU0117088970 (Aktiv)
  • Danske Invest Global Emerging Markets (Aktiv)
  •  Danske Invest Sverige Kort Ränta (Aktiv)
  • Danske Invest Sverige Ränta (Aktiv)
  • Parvest Aqua (Aktiv)
  • Parvest Climate (Aktiv)
 • Varför har Danske Bank valt ut just dessa fonder?
  Fonderna är valda utifrån diskussioner vi haft med HSB där ambitionen varit att kunna erbjuda medlemmarna en bred plattform med möjligheten att plocka ihop en väldiversifierad portfölj. Vidare önskade HSB ett begränsat utbud av fonder. Danske Bank tillsammans med HSB kom överens om den befintliga listan då den erbjuder både aktiva och passiva aktiefonder samt räntefonder samt har en bred geografisk täckning.
 • Jag har tidigare kunnat välja fonder med Svanenmärkning men Danske Bank har inte några fonder med den märkningen, varför?
  Det senaste året har Danske Bank arbetat med att lyfta vårt hållbarhetsarbete. Vi har ett helt nytt team på plats som har ett utökat uppdrag när det kommer till arbetet med hållbara investeringar. Vi har därför valt att i detta läge inte Svanenmärka någon av våra fonder då vi inte vill att det ska begränsa oss i utformningen av hur vi integrerar hållbarhetsfaktorer i alla steg; i våra processer, produkter samt i vår rådgivning.
 • Vad är skillnaden på en aktiv och passiv fond?

  En passivt förvaltad fond följer ett index, t.ex. OMXS30 vilket är de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen. 

  I en aktiv fond har en fondförvaltare som uppgift att försöka prestera bättre än ett index och de väljer ut de specifika aktier som de tror kommer prestera bättre än snittet. En aktiv fond kostar därmed oftast lite mer än en passiv fond.  

 • Vad finns det för olika risknivåer i fonder?
  Alla fonder klassas på en skala 1-7 där 1 är lägst risk och 7 högst risk. Du hittar information om detta i en fonds produktblad. Generellt sätt kan man säga att ju längre tidshorisont du har med ditt sparande i fonder, desto högre risk kan du ta. 
 • Varför ska jag månadsspara i fonder?
  Genom att månadsspara i fonder sprider du risken över tiden. Ett regelbundet sparande säkerställer du enklast via automatiskt månadssparande. Detta kommer innebära att du kommer köpa andelar i fonder både på toppen och botten och får på så vis en jämnare utveckling i din portfölj och slipper oroa dig för att du investerat hela ditt kapital vid fel tidpunkt.
 • Vilket konto behöver jag för att placera i fonder som HSB bosparare?

  För att spara i HSB Depå måste du först öppna ett HSB Bosparkonto. Därefter kan du öppna en HSB Depå från vilket du kan handla i de fonder som ingår i HSB Bospar.

 • Hur öppnar jag en HSB Depå för fondsparande?
  Om du inte har öppnat en HSB Depå i samband med att du blev bosparare i Danske Bank kan du som bosparare när som helst beställa en HSB Depå från din startsida i Hembanken genom att klicka på ’Öppna HSB Depå för fondsparande’. Alternativt går du i Hembanken till menyn “Placera” och väljer därefter ’HSB Depå’. Klicka därefter på ’Beställ’, godkänn villkoren och signera med BankID så är du igång och kan handla de fonder som ingår i HSB Bospar.
 • Hur sätter jag upp ett månadssparande i fonder i min HSB Depå?

  Ett månadssparande i fonder till HSB Depå lägger du upp i två delar:

  1. Lägg upp en stående överföring från önskat konto (kan vara i annan bank) till HSB Bosparkonto.
  2. Lägg upp den månatliga köpordern i fonden. Gör så här:
   1. Klicka på ’Månadsspar fonder’ på din starsida eller gå till menyn ’Placera’ och välj ’Månadsspar fonder’
   2. Klicka på rutan ’Nytt Månadsspar’.
   3. Fyll i uppgifterna, välj fonder från listan ’HSB Bospar’ och kontrollera att HSB Depå är vald i händelse av att du har fler depåer.
   4. Markera att du tagit del av faktablad och klicka på OK.
   5. Bekräfta upplägget med ditt lösenord.
 • Finns det något minsta belopp för att handla fonder?
  Minsta handelspost i samtliga fonder i HSB Bospar är 100 kr. Det gäller både för månadsspar och vanligt köp.
 • Kan jag dela upp mitt Bospar så att en viss del är på sparkonto och en annan del i fonder?
  Ja, det går alldeles utmärkt. Du kan välja helt själv hur mycket av ditt Bospar du har på konto respektive i fonder. 
 • Hur säljer jag fonder i min HSB Depå?
  I Hembanken går du till ’Placera’ och väljer sedan ’köp/sälj’. I ’Kurslista’ väljer du HSB Bospar och i den lista av fonder som visas klickar du sedan på ’Sälj’ vid den fond du önskar sälja. Fyll i belopp eller antal och klicka på ’Fortsätt för att köpa' och signera med BankID. Du kan även handla i Mobilbanken.
 • Vad kostar det att köpa fonder i HSB Depå?

  Det kostar ingenting att ha en HSB Depå, däremot har varje fond som du investerar i en årlig avgift som anges i procent av det investerade beloppet. Här hittar du en detaljerad tabell med förhandsinformation vad avser kostnader och avgifter för fonderna. 

  Vid försäljning av fonder måste du deklarera för den eventuella vinst som du gjort på dina fonder. Denna information får Skatteverket av fondbolagen.


 • Hur fondsparar jag i HSB Bospar till mitt barn?

  Är barnet helt ny kund så beställer du en HSB Depå till ditt barn via webbformuläret på hemsidan. I webformuläret kan du även fylla i hur du önskar månadsspara i fonder till ditt barn.

  Om barnet är befintlig kund i banken går det bra att ringa Kundservice eller rådgivare för att få ett kundavtal att signera.

 • Hur lägger jag upp ett månadssparande till HSB Bosparkonto eller fonder i HSB Depå från en annan bank än Danske Bank?

  Detta gör du via den bank du önskar göra överföringen från. Som mottagarkonto anger du ditt HSB Bosparkonto. 

  Om du valt att spara i fonder så kommer ditt belopp att föras över per automatik från ditt HSB Bosparkonto för att köpa de fonder du valt i din HSB Depå enligt den fördelning du har valt.

 • Hur köper jag fonder i min HSB Depå?
  I Hembanken går du till ’Placera’ och väljer sedan ’köp/sälj’. I ’Kurslista’ väljer du ”HSB Bospar” och i den lista av fonder som visas klickar du sedan på ’Köp’ vid den fond du önskar köpa. Fyll i belopp eller antal och klicka på ’Fortsätt för att köpa och signera med BankID. Du kan även handla i Mobilbanken. 
 • Vad händer med min HSB Depå och fonder som jag investerat i om jag avslutar mitt HSB-medlemskap?
  Om du avslutar ditt medlemskap i HSB kommer HSB Depån att avslutas och om du inte samtidigt säljer innehavet kommer detta att flyttas till annan depå. Om du inte har någon öppnas en ny och innehavet flyttas dit.
  Läs mer om fonder

 • Vad händer med bosparpoängen vid värdeökning på fonderna?
  Vinst vid försäljning av fonder (samt ränta vid kapitalisering på fasträntekonto) kommer att hanteras som s.k. överskottssparande. Överskottssparandet omvandlas sedan till poäng de månader du inte bosparar maximala summan på 500 kr per månad, motsvarande fem bosparpoäng, på bosparkontot. 

Övriga frågor om HSB

För dig som bosparar i Fasträntekonto