Bolån för nybörjare

Har du koll på bottenlån och topplån? Och vad menar man med kort och lång bindningstid? Känns det oklart kan du fortsätta läsa här och få svar på de mest grundläggande frågorna kring bolån.

  • Amorteringskravet

    Att betala av på lånet är naturligtvis viktigt, men tidigare regler har varit mer flexibla. Att amortera lite, eller till och med amorteringsfritt har tidigare varit möjligt, men från den 1 mars 2018 ändrades reglerna. Det skärpta amorteringskravet gäller för alla bolånetagare som har förvärvat en bostad (undertecknar köpeavtalet) efter den 1 mars 2018 eller som ingått avtal om uppförande av ny bostad efter detta datum. Även bolånetagare som utökar lånen på bostad med befintliga bolån, där de nya lånen omfattas av det skärpta amorteringskravet. 
    Läs mer om det skärpta amorteringskravet här

  • Bottenlån och topplån

    Bottenlån
    Du kan totalt låna upp till 85 procent av bostadens värde. Bottenlånet, som har de förmånligaste villkoren, kan uppgå till 80 procent av bostadens värde och de sista 5 procenten kan utgöras av topplån. 

     Topplån
    Topplån är den del av ett bostadslån som vid behov ligger i intervallet 80% till 85% av bostadens köpeskilling. Vid en prisnedgång drabbas i första hand topplånet och det har därför i regel högre ränta än ett bottenlån. Ett topplån har i övrigt ofta samma villkor som ett bottenlån.

    Räkna på dina boendekostnader

    Har du äntligen hittat drömboendet? Få en bra bild av dina framtida boendekostnader, räkna på ett nytt bolån och ansök om lånelöfte.

    Räkna på ditt boende
  • Kreditupplysning

    Innan du får låna pengar till bostaden vill banken se hur din betalningsförmåga ser ut. Därför tar man en kreditupplysning. Därefter gör banken en sammantagen bedömning av din ekonomiska status. Har du, och om du ska dela boendet med någon, en stadig inkomst? Klarar ni övriga kostnader som hyra, uppvärmning och eventuell renovering? Klarar du av en räntehöjning? Vad händer om du skulle bli arbetslös några månader? Denna sammantagna bedömning ligger till grund för kreditgivningen.
  • Lånelöfte

    Ett lånelöfte visar hur mycket du får låna. De flesta mäklare kräver att du har ett giltigt lånelöfte klart för att du ska få lägga ett bud.

    Ansök om lånelöfte

    Ansök om lånelöfte

  • Lägga om lånet

    Väljer du ett lån med fast ränta är det ett kontrakt mellan dig och banken som gäller i 1 upp till 10 år, beroende på hur länge lånets så kallade bindningstid är. 30 dagar innan bindningstiden går ut får du ett säkert meddelande skickat till dig. Du har då möjlighet att binda lånet på nytt digitalt.

    Vilket lån passar dig?

    Jämför våra olika lån och se vilket som passar dig bäst.

    Läs mer om våra bolån
  • Löptider: Hur länge är lånet bundet?

    Du kan välja mellan olika bindningstider, från 3 månader upp till 10 år, eller en kombination. Du kan när som helst byta från ett lån med kortare bindningstid, till exempel 3 månader, till ett lån med längre bindningstid (1-10 år). Läs mer om skillnaderna här.
  • Ränteskillnadsersättning

    Om du skulle vilja lösa ett bundet lån i förtid, dvs. innan räntebindningstiden gått ut, har banken rätt att ta ut en ersättning.
  • Säkerhet i bostaden

    Bottenlån och topplån är lån med säkerhet i bostaden. Det vill säga att om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka lånet så kan din bostad säljas så långivaren får tillbaka de utlånade pengarna. Det är en säkerhet som långivaren har som gör att räntan blir låg eftersom möjligheterna att få tillbaka pengarna är mycket stor.
  • Överbyggningslån

    Överbryggningslån är ett lån som tillfälligt tecknas när du tillträder din bostad innan tidigare bostad är såld. 

    Säljaren överlåter bostaden till dig en viss dag, efter att alla papper är påskrivna och klara. Det är nu du får nyckeln och bostaden är din. På tillträdesdagen passar du och säljaren även på att klara av de sista detaljerna, läser av alla mätare för värme, vatten m.m. Det är säljarens ansvar att anmäla flyttning till energibolag och andra leverantörer.

    Du har redan lagt en handpenning och nu går resten av pengarna över till säljaren. Det är inget du behöver hantera, det gör banken åt dig.

     

    Läs mer om överbryggningslån här

    Har du några frågor?

    Undrar du över något speciellt kring din bostadsaffär?
    Hitta ditt svar på dina frågor eller kontakta oss.

    Till kundservice

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.