Behöver du en ny bostad?

När behovet av ny bostad dyker upp är det spännande att kasta sig över bostadsannonserna. Men det kan vara en bra idé att först bilda sig en uppfattning om hur den framtida bostaden ska vara utformad. Då blir det dessutom enklare att leta.

  • 1.  Vad vill du få ut av ditt nya boende?

    Blir ni fler i familjen och måste ha mer utrymme? Har du fått nytt jobb och måste flytta närmare din nya arbetsplats? Har ekonomin blivit tuffare så du har behov av att skala ned? Det finns många anledningar till ett nytt boende. Därför kan det vara bra att sätta upp några punkter kring vad du vill få ut av ditt nya boende. Tänk gärna några år framåt. Är ni två om ert nya drömhem ­– börja med att hitta ett gemensamt mål.

  • 2.  Sätt upp en budget – vad har du råd till?

    Det bästa sättet att starta på är att göra en budget. Hur mycket du har råd att lägga på ett nytt boende hänger naturligtvis samman med hur stort ekonomiskt utrymme som krävs när alla fasta utgifter är betalda, dvs. det löpande som ska täcka mat, semester, kläder och nöjen.

    När du har skaffat en överblick över din budget har du en bild av ditt ekonomiska handlingsutrymme. Då ser du om det finns plats för drömvillan, bostadsrätten, eller om en hyresrätt kan vara ett alternativ.

    Det kan vara svårt att få alla boendedrömmar uppfyllda då plånboken har sina begränsningar. Det betyder också att du tvingas kompromissa och prioritera bland dina behov och önskemål. Överväg därför hur stram din boendebudget bör vara. Din bank kan också hjälpa dig att räkna fram vad du har råd till.

    Beräkna dina framtida boendekostnader


    Prova vår bolånekalkylator 
  • 3. Vilka krav och önskemål ska uppfyllas?

    När du vet vad du vill ha ut av din nya bostad blir din jakt på boende mer målinriktad. Vad är ett krav och vad kan du tänka dig att välja bort? Rangordna dina prioriteringar. På så vis vet du från början vad du kan kompromissa med, om du inte hittar just den bostad som uppfyller alla dina önskningar.

    Läge
    När du letar är det viktigast att vara säker på att läget är rätt – det kan du ju inte ändra på i efterhand. Ska du bo mitt i stan, lite utanför eller rentav på landet. Ska det vara nära till affärer och nöjen? Ofta kan du få väsentligt mer för pengarna om du är beredd att flytta en bit utanför. Ta reda på avstånd till jobb och skola. Se hur kollektivtrafiken fungerar, bra tidtabeller kanske kompenserar avståndet. Vilken typ av boende passar dig? Ska det vara en lägenhet eller passar ett hus bättre för dina behov? Hur stor ska bostaden vara? Ska det vara nytt, eller kan en omfattande renovering till och med vara en möjlighet? Lägg in dina fritidssysselsättningar i planen. Vill du ägna dina helger åt trädgårdsarbete, eller vill du ha möjlighet att sticka iväg på en fotbollsmatch med barnen?

    Annat du kan överväga

    Hur ser det ut i kommunen när det gäller skattesats, barnomsorg, kultur- och idrottsutbud? Sådan information finns på kommunens hemsida, en del mäklarsajter har det även i anslutning till försäljningsobjektet. Även bostadssajter och kartsajter har bra information.

    Titta på den plan och de planregler som finns. Är det några stora ombyggnationer på gång i närområdet, vad får du göra med det nya huset?

  • 4.  Vilken boendeform vill du ha?

    När du är klar med budget och övriga boendebehov är det dags att välja boendeform. Här nedan presenterar vi de tre vanligaste formerna. Förutom dessa finns det även andra boendeformer som t. ex. radhus som kan var såväl friköpta bostadsrätter som hyreslägenheter.

    Villa
    Sveriges vanligaste boende. Du rår dig själv och frihetsgraden är hög, så även ansvaret. När toaletten läcker finns ingen hyresvärd att ringa och gräset klipps inte av sig själv.

    Hyreslägenhet
    Sveriges näst vanligaste boende. Många ser hyreslägenhet som ett alternativ även om handlingsutrymmet för att köpa bostadsrätt finns. De pengarna kanske är bättre investerade i annat sparande. En hyresrätt innebär även ett mått av ansvarsfrihet, det är bara att ringa vicevärden när något krånglar och att flytta ut när man tröttnat. Nackdelen är förstås att det inte blir lika personligt som när man får renovera själv och att tillgängligheten på bra hyresrätter är ytterst begränsad i attraktiva områden.

    Bostadsrätt

    Sveriges tredje vanligaste boende. Du äger inte bostaden men du äger rätten att utnyttja din bostad genom att betala en månadsavgift. Ägandet består av en andel i fastigheten. Ingen snöskottning och krattning, men ett ansvar i en förening, där man gemensamt ska ha koll på investeringar i nya avloppsstammar, elledningar etc. Det är viktigt att undersöka de ekonomiska förutsättningarna i föreningen innan du köper så nya kostnader inte kommer som en kalldusch.

  • 5.  Lånelöfte

    Innan du börjar lägga bud behöver du ett lånelöfte. Med ett lånelöfte från banken vet du i förväg hur mycket du kan låna. Det skapar en säkerhet vid bostadsköpet, inte minst om budgivning uppstår. Lånelöftet baseras på värdet av den nya bostaden, hur mycket du själv har möjlighet att lägga in kontant och hur din nuvarande ekonomi ser ut. Lånelöftet är kostnadsfritt.

    Ansök om lånelöfte

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.