Fem myter som avskräcker från att börja investera
Den som har sparpengar har ofta mycket att tjäna på att investera dem. Tyvärr finns det många missuppfattningar om vad investeringar innebär, som gör att många inte vågar. Danske Banks chefsstrateg Tine Choi har hört de flesta invändningarna.
-
MYT 1: Man måste ha mycket pengar för att investera
Det här är kanske den allra vanligaste myten. Investeringar betraktas av många som en miljonärshobby – men du behöver faktiskt inte vara ens halv- eller kvartsmiljonär för att kunna investera. I princip behöver du bara några hundra kronor för att komma igång.
Det viktigaste är egentligen inte beloppet, utan hur länge du kan avvara pengarna. Som en tumregel ska du bara investera pengar som du klarar dig utan i åtminstone tre år.
-
MYT 2: Man måste ha expertkunskaper för att investera
Visst krävs det kunskap för att göra investeringar, men bara om du väljer att göra allt själv och välja precis vilka aktier och obligationer du vill investera i – på samma sätt som du behöver veta vad du gör för att laga din bil i stället för att lämna in den på verkstad.
Men du kan också välja bland mängder av olika investeringslösningar där experter sköter investeringarna åt dig – i allt från enskilda aktier till placeringsfonder och olika typer av förvaltade investeringskonton. Det finns till exempel investeringslösningar där experter investerar dina pengar utifrån när du vill kunna använda pengarna, vilken risknivå du känner dig bekväm med och hur mycket pengar du har råd att förlora vid oförutsedda värdeminskningar på investeringarna.
-
MYT 3: Det tar mycket tid att hålla på med investeringar
Tar det mycket tid att laga mat? Det beror förstås på vilken rätt du lagar, och om du vill göra allt själv från grunden eller köpa något färdigt i butiken. Precis samma sak gäller vid investeringar. Om du vill ha full koll på varenda detalj om vartenda företag du investerar i och följer börserna varje dag kan det förstås bli så att all fritid, och lite till, går åt till att hålla koll på investeringarna.
Om du i stället tar hjälp av investeringsexperter genom att spara i fonder eller välja en lösning med ett förvaltat konto kan du luta dig tillbaka och låta proffsen ta hand om den löpande övervakningen och justeringar av dina investeringar.
Vissa investerare föredrar det första alternativet, vissa väljer det andra, och många väljer något däremellan. Du behöver alltså aldrig lägga mer tid på dina investeringar än du själv vill.
-
MYT 4: Det är väldigt riskabelt att investera
Det stämmer att risken ökar om du investerar dina pengar i stället för att spara på ett bankkonto, men det finns många missuppfattningar och fördomar om hur stor risken egentligen är. Faktum är att du kan välja hur stor risk du vill ta. Det viktigaste är att du är medveten om vilken risknivå du har valt och att du hanterar riskerna på ett bra sätt, så att du kan sova lugnt.
Aktier och obligationer är de två grundkategorierna man pratar om när det gäller investeringar. Aktier ger en högre förväntad avkastning på längre sikt, men medför också större risker. Aktiepriserna varierar mycket mer än obligationspriserna, och under lågkonjunkturer ger aktier vanligtvis större förluster.
Om du kan tänka dig att ta lite större risker med din investering bör du investera i en större andel aktier. Om du inte är så riskbenägen bör du i stället investera mer i obligationer. Tumregeln är att ju längre du kan avvara pengarna, desto större andel aktier kan du investera i. Ett längre perspektiv gör dig mindre sårbar för tillfälliga variationer i aktiepriserna.
Du måste dock komma ihåg att alla typer av investeringar kan leda till förluster, oavsett vilken riskprofil du väljer
-
MYT 5: Det är dyrt att investera
Nej, det behöver inte vara dyrt att investera. Vanligtvis uppstår det en del kostnader när en investering genomförs (när värdepapper köps eller säljs), men de nya digitala plattformarna som har dykt upp de senaste åren har sänkt de här kostnaderna. Det kan också förekomma så kallade depåavgifter för administrationen av dina värdepapper.
Om du väljer en investeringslösning där experter sköter investeringarna åt dig, till exempel i olika typer av fonder, betalar du löpande avgifter för denna tjänst. Här har jag dock noterat en trend där nya, billigare investeringsprodukter bidrar till en prispress.
De här fem myterna innebär tyvärr att många drar sig för att börja investera, även om de egentligen vill och skulle ha stor nytta av det. Att investera dina sparpengar är faktiskt ganska enkelt numera, till exempel via en digital lösning eller med hjälp av rådgivare, men många potentiella investerare har ändå en del mentala trösklar att övervinna innan de vågar språnget. Som tur är är det (nästan) aldrig för sent att börja.