Fem bra tillfällen i livet att börja investera

Har du sålt din bostad och gjort vinst, ärvt pengar eller fått en stor löneförhöjning? Här är fem situationer där det kan vara en bra idé att börja investera.

 • 1.  När du har sålt din bostad och gjort vinst

  Varje år sker cirka 150 000 bostadsaffärer i Sverige, och för vissa innebär den sålda bostaden att man gör sitt livs största ekonomiska vinst.

  Så – om du plötsligt har en stor (eller lagom stor) summa pengar över efter att ha sålt en bostad, vad ska du göra med dem? Först och främst ska du göra en realistisk bedömning av när du kommer att behöva pengarna.

  Om du kommer att använda pengarna inom några år kan ett sparkonto vara det bästa valet, även om räntan är låg. En tumregel är att du bara ska investera pengar som du inte behöver på minst tre år, annars blir risken för stor. Om du har pengar som du inte kommer att behöva på minst tre år bör du dock överväga att investera dem. En noggrant genomtänkt investering kan ge betydligt större och snabbare avkastning på längre sikt – men kom ihåg att risken också är större jämfört med om du sparar på bankkonto.

 • 2.  När du ärver pengar 

  Varje år går många miljarder i arv i Sverige, och många föräldrar, mor- och farföräldrar väljer också att ge bort stora summor till barn och barnbarn medan de fortfarande lever. Oavsett om du har ärvt pengar eller fått ett förskott på ett arv bör du fundera på hur du kan få största möjliga nytta av pengarna.

  Om du planerar att göra stora affärer under de närmaste åren, till exempel köpa bil eller hus, kan pengarna bli ett välkommet tillskott. Du kanske till och med kan genomföra köpet tidigare än du tänkt?

  Om du däremot inte har några planer på att öka din privata konsumtion eller göra några stora affärer under överskådlig framtid bör du i stället överväga att investera pengarna. Att placera pengarna på ett sparkonto med låg ränta kan innebära att värdet med tiden urholkas av inflationen.

 • 3.  När du har ett barn eller barnbarn på väg 

  När en ny familjemedlem kommer till världen öppnar många föräldrar och mor- och farföräldrar ett traditionellt sparkonto för att ge barnet en bra ekonomisk start på vuxenlivet.

  Även väldigt blygsamma insättningar kan, om de görs regelbundet, bli ett rejält startkapital fram till barnets 18-årsdag. Den här typen av långsiktigt sparande lämpar sig mycket väl för investeringar, eftersom avkastningen kan bli betydligt högre än vid traditionellt sparande på bankkonto.

  Dessutom kan du investera med relativt hög risk, det vill säga med en stor andel aktier och en mindre andel obligationer. Aktier ger bättre avkastning än obligationer på lång sikt, men priserna varierar mer under tiden.

 • 4.  När dina barn flyttar hemifrån 

  De flesta föräldrar upptäcker att de får mer pengar över när barnen flyttar hemifrån. Utgifterna för en tonåring kan uppgå till några tusenlappar i månaden, och även om många föräldrar fortsätter att hjälpa barnen ekonomiskt när de har flyttat ut får de oftast mer pengar över. På ett år kan föräldrar med nyutflugna barn spara ihop 40 000 kronor, eller ännu mer.

  Tiden efter att barnen flyttat ut blir faktiskt ofta den bästa perioden, rent ekonomiskt, för många föräldrar – de jobbar fortfarande och har bra inkomster, men utgifterna blir lägre. Det ger goda möjligheter att bygga upp ett bra sparkapital inför pensionen. Om du är i den här situationen kan du få större och snabbare avkastning om du investerar pengarna i stället för att spara dem på ditt vanliga konto.

 • 5. När du får löneförhöjning eller bonus

  Att byta jobb är ett bra sätt att höja sin lön, men du kan också få löneförhöjning på ditt nuvarande jobb, kanske genom att bli befordrad.

  Om du får högre lön utan att dina utgifter ökar kommer du att få ett överskott varje månad som du kan spara. Om du inte planerar att göra av med pengarna inom några år bör du överväga att investera dem. Detsamma gäller om du får någon typ av bonus.

  Om du har lån ska du dock alltid betala av på dem innan du börjar spara – framför allt om du har dyra konsumtionslån eller liknande. De räntebelopp du slipper betala när du betalar av dina lån kan faktiskt vara högre än den avkastning du skulle kunna få om du investerade pengarna.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.