Studera utomlands

England, Tyskland, USA, Asien – drömmer du om att plugga utomlands? Då finns det massor av möjligheter. Läs om hur du får råd att komma iväg, och hur du kommer hem utan skulder.

  • 1. Pengar att leva för

    Du har rätt till både studiebidrag och studielån om du väljer att studera utomlands. Sedan något år tillbaka är dessutom lånemöjligheterna utvidgade för att täcka in ökade kostnader. Förutom studiemedel är det möjligt att som mest låna ytterligare 20 000 kr per termin.

    Läs mer på CSN

  • 2. Terminsavgifter

    När du studerar i utlandet blir det aktuellt att betala terminsavgifter. Även här finns det möjlighet att få extra lån från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Du kan söka ett merkostnadslån som täcker in undervisningsavgifter, resor och försäkringar.

    Läs mer om utlandsstudier på CSN

  • 3. Bostad

    Har du redan flyttat hemifrån vet du redan nu att boendet slukar en del av budgeten. Det kommer inte att ändras under din utlandsvistelse, i synnerhet inte om du väljer att studera i någon av de stora världsmetropolerna. Ta kontakt med din blivande studieort och ta reda på vilka prisnivåer som gäller och vilka boendealternativ som finns innan du beslutar dig. Sannolikt finns det även möjligheter att skaffa billigt boende via skolan.

  • 4. Flygbiljetter

    Ta med flygbiljetter och övriga resekostnader i din budget. Om du ska vara borta ett helt år vill du kunna åka hem över jul och andra lov. Om du vet långt i förväg när du ska åka hem så boka biljetterna i förväg. Det finns en undersökning som visar att flygbiljetter är som billigast när man bokar 171 dagar i förväg. Andra tips är att boka söndagar och inte måndagar då det kan skilja mycket i pris. Hur som helst är planering viktigt om du ska ha koll på ekonomin när du studerar utomlands.

  • 5. Extrajobb

    Behöver du jobba för att få in lite extra pengar? Det kan vara bra att undersöka möjligheterna redan på förhand. Du kanske känner någon som har pluggat på orten och som har kontakter. Du behöver också ta reda på vilka eventuella tillstånd som krävs. I vissa länder kan man som student få specialtillstånd för extrajobb. Ha även koll på att intjäningen ligger inom ramen för det fribelopp du får tjäna utan att det påverkar studielånet.

  • 6. Banken på fickan

    Med Hembanken, tablet bank och smartphone i kombination med ett internationellt kredit- och betalkort har du allt du behöver för att klara din vardagsekonomi även om du befinner dig utanför Sverige. Med Mobilt BankID loggar du dessutom in lika enkelt. Tänka bara på att ha en bra wifi-uppkoppling så att inte surfkostnaderna spolierar din ekonomi.

  • 7. Studierabatt

    Du kan få studierabatt på allt från cafébesök, resor och böcker där du befinner dig. Med ett internationellt studentkort (ISIC) får du tillgång till en mängd rabatter och förmåner över hela världen. Lokalt finns det förmånsprogram som du naturligtvis tar del av det första du gör.

    Läs mer på ISIC.se

  • 8. Reseförsäkring

    När du studerar utomlands behövs en speciell försäkring eftersom vanliga reseförsäkringar inte räcker till. De är anpassade för turister och i de försäkringarna görs ofta undantag för skador som har med jobbet att göra. Vänd dig till ditt försäkringsbolag som ofta vill ha en bekräftelse att du är antagen till en utbildning. Försäkringen innehåller det viktigaste skyddet, exempelvis vårdkostnader, om du blir sjuk. Även återbetalning av kostnader i samband med utbildning kan finnas med som skydd. Alla som åker utomlands som utbytesstudenter omfattas av en allmän personskadeförsäkring.

    Reseförsäkring ingår i Danske Student

    En reseförsäkring ingår speciellt för dig som Danske Ung eller Danske Student. Reseförsäkringen omfattar avbeställning, försening av allmänt färdmedel eller ditt bagage, olycksfall, självriskskydd och allrisk.

    Läs mer om reseförsäkringen  Läs mer om Danske Student

  • 9. Få din nya budget på plats

    Du får en bättre och tryggare tillvaro om du från början har en budget du kan följa. Samla alla kostnader för boende, övriga levnadskostnader, resor, försäkringar, studieavgifter så ser du vad som blir över till alla upplevelser som väntar i ditt nya land.

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.