Kombinera studiebidrag, jobb och lån

Är du studerande och har flyttat hemifrån, då består sannolikt din ekonomi av tre delar, studiebidrag, studielån och extrajobb. Så här lägger du pusslet för att slippa stora studieskulder.

 • 1. Studiebidrag

  De svenska reglerna för studiebidrag är enkla. Studiebidraget är 1 250 kr i månaden, som betalas ut 10 gånger om året. I juli och augusti får du inget studiebidrag. För att vara berättigad till studiebidrag måste du vara mellan 16 och 20 år och studera på gymnasium, komvux eller folkhögskola.

  Om studiemedel på CSN
  Lättläst om studiebidrag på CSN

 • 2. Studiemedel

  Från och med att du fyller 20 kan du ansöka om studiemedel. Du har rätt till studielån och studiebidrag får du om du studerar på högskola, universitet, folkhögskola, komvux eller annan grundskole- och gymnasieutbildning. 2018 är grundersättningen 10 444 kr för 4 veckor, varav 3 164 kr är bidrag och 7 280 kr är lån. Sedan kan beloppet ökas på om den studerande har barn eller behov av att läsa in grundskole- och/eller gymnasiekompetens.

  Läs mer om studiemedel på CSN

 • 3. Arbete och studiemedel

  Du kan jobba extra och dryga ut dina inkomster samtidigt som du får studielån. Men om du tjänar pengar över en viss gräns kan studielånen minskas. De inkomster som du får ha utan att studielånen minskas kallas fribelopp. Hur stort fribelopp du har beror bland annat på om du studerar heltid eller deltid. För 2018 är fribeloppet 88 138 kr per halvår, om du studerade under 20 veckor med studiemedel. Det vill säga 176 276 kr på ett helår.

  Läs mer om inkomst och fribelopp på CSN

 • 4. Praktik

  Även under din praktik har du rätt till studiemedel, villkoret är att själva praktiken är en del av din utbildning. Samtidigt som du får en praktiklön får du studiemedel, om den ligger inom ramen för fribeloppet (se punkt 3). Om du har fått din praktikplats via arbetsförmedlingen och inte via skolan kan du även då få ersättning, beloppets storlek hänger samman med hur gammal du är och vilken grundutbildning du har.

 • 5. Om du inte får ihop din ekonomi

  Ekonomin under studietiden behöver inte vara dålig men det kan bli lite dans på slak lina och det är lätt att allt rasar på grund av en oväntad och stor räkning. Tag kontakt med din bankrådgivare om du är utan pengar och inte kan betala räkningarna. Om du känner på dig att det kan komma att bli tungt framöver, tveka inte att ta kontakt i god tid. Rådgivaren kan hjälpa dig att överblicka situationen och föreslå lösningar som du inte tänkt på.

  0 kr för unga och studerande

  Det är kostnadsfritt för unga och studerande att vara kund hos oss. Välkommen till en bank som har som mål att du når dina.

  Se vad vi kan erbjuda dig

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.