Du kan skriva ner budgeten på ett vanligt papper eller så kan du ladda ner en budgetapp från nätet. Har du inte gjort en budget förut, kan du börja med att gå igenom listan du hittar här.
Planera ditt år
December är en dyr månad med alla julklappar och julfirande. Det gäller även juni och juli. Här är det sommarlovet som kostar. Din ekonomi varierar över året, därför är det bra att tänka på året som en helhet i stället för månad för månad när du behöver ta reda på hur mycket pengar du faktiskt har och gör av med. Du kanske inte vet exakt i förväg hur ditt år kommer att bli. Men gör en uppskattning, och om situationen förändras, kan du alltid rätta till det i budgeten.
Det kostar din dagliga kaffe
Vi säger att en finkaffe kostar 30 kr. Du köper en kaffe varje dag, 300 dagar om året. Då är din årliga kaffebudget uppe i 9 000 kr! Det motsvarar nästan en månads studiemedel.
Beräkna din årsinkomst
Som student har du förmodligen studiebidrag och studielån. Kanske arbetar du vid sidan av studierna. Några studenter får också ekonomiskt stöd hemifrån eller hyresbidrag.
Intäkterna kan mycket väl variera under året, exempelvis om du arbetar mer under sommaren eller väljer att endast ta studielån under en del av året. När du räknar ut hur mycket du tjänar på ett år, kan du utgå från dina kontoutdrag och årsbeskedet från Skatteverket, som du hittar på deras hemsida med hjälp av ditt BankID.
Kartlägg dina fasta kostnader
I dina fasta kostnader ingår din hyra, el, vatten och värme, tv-licens, försäkringar och olika abonnemang, t.ex. telefon, streamingtjänster och bredband. Även transport, kontaktlinser och läkemedel kan vara återkommande kostnader. Vissa räkningar betalas varje månad, andra mer sällan. Du måste titta ett helt år tillbaka i ditt kontoutdrag för att få med allt. Du kan spara mycket energi genom att använda något av de fria budgetverktyg som finns på nätet.
Räkna ut hur mycket du kan använda
Din disponibla inkomst är de pengar du har kvar till mat, kläder, personlig omvårdnad, nöjen, semester, efter att alla fasta kostnader betalats. Du räknar ut summan genom att lägga samman alla dina inkomster under ett helt år och sedan dividera detta belopp med 12. Nu vet du hur stor din genomsnittliga intäkt är varje månad. Sedan gör du samma sak med alla dina utgifter. När du sedan drar bort dina fasta månatliga utgifter från din månadsinkomst, har du din disponibla inkomst.
Prioritera dina fasta kostnader
Om din disponibla inkomst känns tillräcklig, då är allt väl. Men är det allt för ofta tomt på kontot, så måste du antingen öka din inkomst eller sänka dina kostnader. Som student är det ofta nödvändigt att prioritera hårt. Försök att hålla fast vid att prioritera det du vill på lång sikt – och försök hålla igen på impulsköp även om det svider för ögonblicket. Det kanske finns något bland de fasta kostnaderna som du kan dra ned på, till exempel telefon, prenumerationer, el, vatten och värme? På så sätt kan du få utrymme för en liten semester eller något annat trevligt.
Hur sparar unga människor pengar?
38 procent kan tänka sig att dra ned på transportkostnaderna och 32 procent drar ned på cafébesök och uteliv. 14 procent vill spara på semester – men endast 10 procent drar ned på presenter.
Källa: YouGov-undersökning för Danske Bank 2014.
Få en överblick över dina utgifter
Vissa människor har alltid total kontroll över vad pengarna går till, men för andra går pengarna bara upp i rök. Du kan få en tydligare bild av dina köpvanor genom att granska dina kontoutdrag för de senaste månaderna, eller genom att spara alla kvitton under en period. Då ser du om det är mat eller kläder som får ekonomin att hacka. Eller om budgeten spricker varje gång du går på semester, då det är mer ovanligt än vanligt att vi svenskar sätter upp en semesterbudget när vi reser bort. När du vet vart pengarna tar vägen, kan du också enkelt bestämma hur de bör fördelas i framtiden.
Min Översikt
Med vår tjänst, Min Översikt kan du enkelt se hur mycket du exempelvis spenderar på mat, boende eller nöje.
För att du ska få en snabb överblick presenteras dina inkomster och utgifter i olika kategorier. Detta sker helt automatiskt utan att du behöver göra något. Min Översikt finns tillgänglig i våra appar och i Hembanken.
Ett budgetkonto är räddningen för alla som vill tillbringa så lite tid som möjligt i mobilbanken, och som vill undvika onödiga påminnelseavgifter. När du har koll på dina fasta utgifter, kan du skapa en månatlig överföring till budgetkontot som motsvarar dina kostnader. Då kan du alltid betala dina räkningar – även månader när det är mycket räkningar och lite intäkter.
Använd budgeten i din vardag
Kom ihåg att använda din budget efter att du satt ihop den. Och justera budgeten efter att inkomsten eller utgifterna förändras. Du kanske flyttar eller får ett nytt jobb. När du vet hur stor din disponibla inkomst är, kan du snabbt räkna ut hur mycket pengar du kan spendera den närmaste veckan. Om du tror att du riskerar att övertrassera kontot kan du överväga att skaffa ett betalkort som bara fungerar så länge det finns pengar på kontot. Det är ett enkelt och effektivt verktyg att hålla ordning på pengarna.
Om du behöver hjälp med att granska din budget – eller tycker att det är svårt att få pengarna att räcka till, ring eller skriv gärna till våra bankrådgivare. De kan se alternativ du kanske inte ens är medveten om.
Kontakta oss
Boka Onlinemöte