Från studier till arbetsliv – 8 tips

Redan under din utbildning kan du förbättra dina möjligheter på arbetsmarknaden. Här ger vi dig några tips på hur övergången från studier till arbetsliv kan bli så smidig som möjligt.

  • 1. Skaffa praktik

    Har du möjlighet att genomföra en längre praktik, ger det dig en bra erfarenhet på ditt CV, ny kunskap, ökad kännedom om din egen förmåga, erfarenhet av en ny bransch och ett utvidgat nätverk.

  • 2. Kolla vilka möjligheter ämnesval kan ge

    När du har en idé om vilken väg du vill gå i yrkeslivet, börja med att undersöka hur andra har fått det jobbet. Vilka linjer och vilka ämnen valde de som idag har ditt drömjobb? Var medveten om att olika utbildningsvägar kan leda fram till samma arbete. I extrema fall kan ett jobb i receptionen leda till samma befattning som en universitetsutbildning. En arbetsgivare tittar på bredden. Både erfarenheten och dina yrkesmässiga och personliga färdigheter är viktiga.

  • 3. Jobba som studiecoach

    Efterfrågan på universitetsstuderande som studiecoacher för yngre elever är stor. För dig är det en win-win-situation. Du får erfarenhet och tjänar pengar på det. Att utvecklas som ledare på en arbetsplats handlar mycket om att få omgivningen att utvecklas med ny kunskap och nya insikter. Det får du lära dig som studiecoach och extralärare. Kommunikation och pedagogik är viktiga verktyg till framgång som du under studierna kan finslipa genom att utveckla andra.

  • 4. Frivilligt arbete

    Gör något du brinner för och som samtidigt är så relevant och så viktigt att du skulle kunna tänka dig att arbeta med det i framtiden. Du tjänar inga pengar, men det är meningsfullt. Du får dessutom ytterligare erfarenheter som hjälper dig in på arbetsmarknaden.

  • 5. Samarbeta med företag

    När du har ett projekt eller en större övningsuppgift, se om det är möjligt att genomföra arbetet i samarbete med något företag. Det ger både branschkunskap och ett utökat nätverk. Det är långt ifrån ovanligt att detta är vägen in till ett jobb.

  • 6. Ha koll på alla jobbmässor

    ”Employer branding” kan du dra nytta av. Det handlar om att arbetsgivaren vill vara så eftertraktad som möjligt för att få de bästa medarbetarna. Därav alla jobbmässor där företag och organisationer satsar mycket pengar på att hitta rätt medarbetare. Sitt inte och vänta på att karriärmöjligheterna dyker upp hos dig. Ditt nya jobb kanske ligger 50 mil bort, eller utomlands. Kolla upp de intressantaste arbetsgivarna i de branscher som verkar vara mest intressanta.

  • 7. Skapa en profil på LinkedIn

    En bra idé är att skapa en profil på Linkedin, en webbtjänst där man kan sköta sitt professionella nätverk. Tjänsten fungerar som en mötesplats mellan arbetssökande och företag, och du kan också använda den som ett sökverktyg. Samtidigt kan du se hur andras karriärer utvecklas. Se tjänsten som ett levande CV. För att bli mer synlig, ladda upp ett foto som visar ditt professionella och aktuella jag. Var noga med att skriva ner dina erfarenheter, även volontärarbete och jobb i lokala idrottsföreningen kan vara motiverat, bygg ditt nätverk och var aktiv och visa vad du gör i skolan och på jobbet. I det senare fallet ska du naturligtvis checka av vilka regler som gäller för medarbetare på sociala medier.

  • 8. Sök brett

    Visst kan det vara trevligt i studentlyan, men dra dig inte för att flytta dit där framtidsjobben finns. Många arbetsgivare som inte kan erbjuda cityliv har dessutom attraktiva erbjudanden kring boende. Även om Volvo, Ikea eller Google kan vara drömarbetsgivaren så kanske ditt jobb finns hos ett mindre eller mellanstort företag som befinner sig i samma ”kluster”, som underleverantör eller med en liknande verksamhet.

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.