Ta reda på vad du är värd
När du är klar med din examen är det dags att komma ut på arbetsmarknaden. Innan jobbet är i hamn är det en viktig process kvar – löneförhandlingen. Här är fem tips om hur du tar reda på vad du är värd.
-
1. Använd ditt nätverk
Hur ser lönerna ut för dina studiekamrater, det finns kanske en eller flera som redan har ett liknande jobb? Du kanske har en kompis som jobbar på din blivande arbetsplats? Finns det vänner som har kontakter på arbetsplatsen eller känner du personer med likvärdiga befattningar i andra företag i samma bransch? När du frågat runt har du sannolikt en bra bild av lönenivån.
-
2. Fråga den facklige representanten
När du har fått jobberbjudandet kan du ringa till det lokala facket för din branch, de kan hjälpa nyanställda med vad som gäller och vilka rättigheter/skyldigheter som kommer med jobbet. Fackförbunden har ofta olika former av lönestatistik som du som medlem kan få ta del av.
-
3. Kolla webben
Det finns en rad forum på webben där man pratar lön. Ord som ”lönefrågan”, ”min lön” googlas ofta och det finns branschspecifika frågesidor där du kan stämma av dina funderingar. Du kan även ställa frågan i öppna forum om vilken lön du bör ha. Tänk dock på att, p.g.a. av integritetsskäl, inte vara övertydlig med din personliga information.
-
4. Lön är mer än pengar
Din lön är mer än de pengar som du får in på ditt konto varje månad. Personalförmåner och annat, t. ex. avtal om utökad ledighet ska du också räkna in. Kom också ihåg att diskutera förmåner, pension och ledighet i löneförhandlingen.
Läs om Danske Ung, Danske Student och våra kontopaket -
5. Branschen och omvärlden påverkar lönen
Det är inte bara din erfarenhet som påverkar lönen. Lika viktigt är vilken bransch du arbetar i. Samma befattning kan värderas olika i offentlig och privat sektor, tillverkningsindustri eller tjänstesektorn.
Du får ut mer av jobbet än bara lönen
Det är svårt att värdera en god arbetsmiljö, en bra chef, intressanta arbetsuppgifter, frihet under ansvar, karriärmöjligheter och chansen att få lära sig nya saker. Men alla dessa saker är viktiga att ta med i beräkningen när du utvärderar ditt nya jobb.