Vill du ta nya tag i din privatekonomi? Den här tiden av året är ett bra tillfälle att se över sina utgifter och skapa nya möjligheter för framtiden. Danske Bank ger dig som medlem i ett av TCO:s 14 förbund rabatt på bolåneräntan - och sju handfasta tips för en bättre ekonomi.

När du ser över dina kostnader och din ekonomi så finns många viktiga frågor att ställa sig. Vad skulle hända vid en ränteförändring? Har du någon buffert för oförutsedda händelser som exempelvis en inkomstförändring?

Zlatko Savic och Helén Cordeus Biliotti är kontorschefer på Danske Bank och ger här några användbara tips:

Skapa en buffert
Gå igenom dina utgifter i vardagen. En frukostmacka på stående fot eller en dyr latte efter lunchen kan bli stora summor varje månad. Vill du ge sparandet en rivstart? Gå igenom förråd och källare och se vad du kan sälja på andrahandssajter. Den genomsnittlige svensken har oanvända prylar för 23 000 kronor, enligt Blocket.

Se över avtalen
Många månadsbetalningar görs slentrianmässigt. Se över alla dina avtal och abonnemang för tv, bredband, prenumerationer, streamingtjänster, el, hus- och livförsäkring. Här kan du ha pengar att spara.

Se över försäkringarna
Vad skulle hända om en inkomst skulle försvinna eller någon i familjen drabbas av sjukdom? Se över sjukförsäkringar, inkomstförsäkring och bolåneskydd.

Fonderna
De flesta svenskar byter aldrig fonder, men eftersom omvärlden är i ständig förändring kan det vara bra att då och då se över sitt innehav. Våra privatrådgivare kan ge dig råd.

Aktierna
Börsen påverkas av vad som händer i vår omvärld. Se över dina aktier och balansera risken. Våra rådgivare hjälper dig gärna.

Tillgångarna
Bolånet är vanligen hushållets största utgiftspost och eventuella ränteförändringar kan ha stor betydelse för privatekonomin. Se över dina boendekostnader och räkna på vad en ränteförändring på en procent skulle betyda i utgifter. Placera mellanskillnaden i ett sparande, eller amortera på lånet.

Räntorna
Enligt SCB:s prognos publicerad i april 2017 bestod knappt 30 procent av bolånestocken av bundna lån, medan drygt 70 procent hade rörlig ränta. Framtida räntehöjningar riskerar alltså att påverka en stor del av hushållen snabbare. Fundera över vad en framtida räntehöjning skulle betyda för just din hushållsekonomi. 

Som medlem i ett av TCO:s 14 fackförbund kan du ta del av ett förmånligt helhetserbjudande från Danske Bank. Ett erbjudande som bland annat innehåller en av marknadens absolut lägsta bolåneräntor, kontopaket med förmånlig medlemsrabatt och fördelaktiga bil- och båtlån. Om du väljer att ta del av erbjudandet så får du hjälp med flytten från din gamla bank.

Hur mycket kan du spara?

Läs mer om erbjudandet och välj ditt förbund här