Styr din hjärnkraft - 8 tips för att få mer gjort på jobbet

Vi borde jobba smartare istället för snabbare. Det menar Anna Zetterberg, prestations- och motivationskonsult, som specialiserat sig på hur vi kan styra vår hjärnkraft så att vi får ut det mesta av oss själva och våra hjärnor på jobbet. 

De flesta av oss har en plan för vad vi ska göra när vi kommer till jobbet. Men många av oss går också därifrån utan att ha genomfört den. ”-Ibland kan det kännas som att våra hjärnor gör lite som de vill och som om vi inte har kontroll över oss själva. Helt plötsligt sitter vi där och kollar mejlen fast vi skulle skriva en rapport”, säger Anna Zetterberg, prestations- och motivationskonsult och författare till boken ”Mer än hjärna”. Varför gör vi så sällan det vi borde göra då, oavsett om det gäller att träna oftare eller att planera vår arbetsdag? För att förstå det måste vi fördjupa oss i hjärnans funktion och hur den påverkas av tempot vi lever i.

Den tekniska utvecklingen går fortare än biologin
Kortfattat går den tekniska utvecklingen fortare än biologin i oss. Den snabba informationsströmmen gör att våra prestationssystem går på max hela tiden, fast de är menade att växla mellan prestation och vila. Hjärnans drivkraft är att hjälpa oss att göra smarta val i livet. Ytterst handlar det om överlevnad och hjärnan är på ett sätt fortfarande kvar i stenåldern, då jobbet handlade om att skaffa mat för dagen och säkra en trygg miljö för familjen. Denna typ av konkreta effekter av våra handlingar ger belöningar som gör att vi känner oss nöjda. Men många av oss har idag mer abstrakta arbeten med långsiktiga mål. Detta bedöms spontant av stenåldershjärnan som oviktigt ur överlevnadssynpunkt. Den styr dig därför omedvetet från det arbetet, mot sådant som ger en snabbare eller mer konkret belöning. Hjärnan vill alltså hellre kolla mail och bocka av enkla saker på listan. För att förmå oss själva att arbeta med komplexa och långsiktiga arbetsmoment, trots att det går emot våra uråldriga instinkter, behöver vi koppla på delar av hjärnan som drar enormt mycket energi. Vilket är svårt eftersom hjärnans överlevnadsmekanismer vill hjälpa oss att hushålla med just energin. Därmed sparar den våra svåraste uppgifter till sist.

Reptilhjärnan tar över
Anna Zetterberg menar att vi blir korkade av stress, både på kort sikt och på lång sikt. När vi kör på i turbofart tar vår kortsiktiga och känslomässigt styrda ”reptilhjärna” över. Den är inte ute efter att optimera vår prestation ur ett kvalitativt och långsiktigt perspektiv. Den driver oss i stället mot att maximera oss själva. En inriktning som är förödande eftersom den inte har något slut. Hur mycket du än gör så blir du aldrig klar. ”– Vi är maximeringsdrivna idag. Många av oss styrs av våra känslor och söker kortsiktiga belöningar. Är du trött och stressad är det lättare att falla för smågodiset på eftermiddagen eller att skjuta på att skriva rapporten eftersom det tar emot och är lite tråkigt.”

Att styra sin hjärnkraft – ditt och företagets ansvar
Anna Zetterberg poängterar hur viktigt det är för oss att lära oss att styra vår hjärnkraft. Ett sätt att lyckas med det är att dela upp dagen i olika tankefokus. Det är smart eftersom hjärnan använder olika ”frekvenser” när vi jobbar med olika saker och bara kan ägna sig fullt ut åt en sak i taget om vi faktiskt vill åstadkomma något. Det betyder exempelvis att vi behöver se över våra uppgifter och se till att skapa lugna rum när vi ska göra något som kräver vår fulla koncentration. Det bästa är att få ner stressen överlag så att hjärnan kan fungera som den ska och i grunden handlar det om att hitta balansen där du kan prestera på jobbet och vara ledig när du är ledig. Och det kräver att du övervinner din hjärna. ”– Det är en superhård träning. Det krävs en otroligt stark vilja för att ta kontroll över sitt liv. Men det positiva är att vår hjärna är plastisk, vilket betyder att vi kan anpassa den till vårt liv genom medveten träning, säger Anna Zetterberg.” Detta är inte bara ett jobb som varje medarbetare ska göra, företagen har mycket att vinna på att hjälpa sina anställda med det här. Det är företagens ansvar och stora möjlighet att både få bättre saker gjorda och med bättre kvalitet. När det fungerar uppnås en bättre prestation, ökat välmående, balans och ett rikare liv - som även måste innehålla prestationsfria zoner.

8 tips för att få mer gjort på jobbet

 • Ägna tid åt planering och prioritering
  Avsätt tid regelbundet för att se över vad du bör göra och vad du inte bör göra. Dela på förhand in dagen i olika tanketid. Om du vet vad du ska göra när du kommer till jobbet så får du en flygande start. Det ökar din effektivitet med upp till tio gånger!
 • Gör de komplexa arbetsuppgifterna först
  De kräver mycket kraft av din hjärna, och därför kommer den dra dig mot att göra något som känns enklare och roligare.
 • Håll dig pigg
  Sov ordentligt, ta pauser när du jobbar, träna och ät hälsosamt.
 • Minimera distraktioner när du behöver fokusera

  Om du inte har mailhantering som din primära arbetsuppgift bör du stänga av mobil och mejl och, om du har möjlighet, stäng in dig i ett rum när du behöver fokusera. Varje avbrott gör dig ineffektiv. Ta bort alla aviseringar om nya meddelanden. Du bestämmer när du ska ta hand om nyinkommen information.

 • Gör en sak i taget och bryt ned arbetsuppgifterna i delmål
  Ju mer desto bättre verkar vi tänka idag, men hjärnan kan faktiskt bara göra en sak åt gången. Varje gång du skiftar fokus tar det massor av energi att komma tillbaka till det du höll på med. Det är slöseri med hjärnkraft. Skriv ner varje sak du ska göra i vilken ordning på en att göra-lista och bocka av eftersom.
 • Begränsa din mail-tid
  Mejlhantering kräver beslut av oss samtidigt som det gör att vi tappar fokus från det vi borde göra. Ta två tillfällen under dagen när du jobbar med mejlen. Kasta det som är oviktigt direkt. Spara undan information som inte kräver någon handling i en mapp där du kan hitta det när du behöver det. Planera in det som kräver åtgärd i kalendern.
 • Ändra start-vyn i Outlook från inbox till kalender-vy
  Då möts din hjärna av ”vad har jag tänkt göra?” i stället för ”vad vill alla andra att jag ska göra?”
 • Hitta ditt eget "varför?" i varje uppgift
  Om du vet varför du gör det du gör så kommer din egen kraft att jobba med dig istället för emot dig.  

Läs mer om ditt medlemserbjudande - bolån från 1,34% 
(3 mån)

Välj ditt Saco-förbund här:

Välj ditt förbund…
Akademikerförbundet SSR
Civilekonomerna
DIK
Fysioterapeuterna
Jusek
Kyrkans Akademikerförbund
Lärarnas Riksförbund
Naturvetarna
Officersförbundet
Reservofficerarna
Sacoförbundet Trafik & Järnväg
Saco Sveriges Akademikers Centralorganisation
Sjöbefälsföreningen
SRAT
SULF
Sveriges Arbetsterapeuter
Sveriges Arkitekter
Sveriges Farmaceuter
Sveriges Ingenjörer
Sveriges Läkarförbund
Sveriges Psykologförbund
Sveriges Skolledarförbund
Sveriges Tandläkarförbund
Sveriges Veterinärförbund

Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.