Generellt är det ingen större skillnad på hur du bör bete dig på nätet och i verkligheten, så ett grundläggande tips är att vara noga med vem du lämnar ut din privata information till. Uppdatera antivirusprogram och appar, använd säkra och olika lösenord och var generellt försiktig med att klicka på länkar och filer. Är du inte försiktig, kan du oavsiktligt ge andra tillgång till personuppgifter som är lagrade på din mobiltelefon, dator eller surfplatta. Digitala sårbarheter kan leda till att hackare kan stjäla allt från lösenord till privata meddelanden vilket kan få stora konsekvenser. Det finns också exempel på när hackare ändrat vad som visas på en webbsida och ändrat priser på varor och leveransadresser. För att öka säkerheten bör du även helst bara logga in i din internetbank eller mobilbank från din egen dator eller mobil och ha i åtanke att en legitim verksamhet inte frågar efter lösenord eller annan känslig information via e-mail eller telefon.
Handla säkert på nätet
Vid köp via nätet är det generellt bra att bara använda webbplatser och sidor du litar på. Vissa webbläsare visar en grön markering eller en ikon av ett hänglås för att indikera säkerheten. När du handlar på nätet finns många olika sätt att betala på. En av fördelarna med att betala med kort är att du har möjlighet att reklamera ditt köp om exempelvis dina varor inte dyker upp, du får fel eller en defekt vara, blir dubbeldebiterad eller företaget du handlat hos går i konkurs innan du fått din vara eller tjänst. Ditt köpskydd gäller i såväl fysiska butiker som webbutiker om varan inte levereras efter köp. Denna trygghet har du även vid kortköp utanför Sverige.
Skydda dig mot bedrägerier via Bank ID
Bedrägerier via Bank-ID har ökat enligt uppgifter från polisens nationella bedrägericentrum. Bedragarna kan försöka lura dig att lämna ifrån dig ditt personnummer och inloggningskoden till ditt bank-ID. Det kan vara via sms där någon låtsas komma från en bank, ett inkassoföretag, falska sidor på Facebook eller att falskt agera som en myndighet som ber om uppgifter. När bedragarna väl har kommit in i internetbanken överför de pengarna till ett annat konto. Lämna därför aldrig ut detaljerad information om dig själv på exempelvis sociala medier, använd svåra och olika lösenord till dina viktigaste tjänster, aktivera notiser på ditt mobila Bank-ID och håll koll via din internetbank att det inte är fler Bank-ID registrerade på ditt personnummer. Om du aldrig lämnar ut dina inloggningsuppgifter till någon, oavsett var de säger sig komma ifrån, kan du inte bli utsatt för bedrägerier via Bank-ID.
Att bedragare lurar till sig kreditkortsuppgifter är fortfarande mycket vanligare än bedrägerier med hjälp av Bank-ID. Men bedrägerier med Bank-ID kan göra större skada, eftersom brottslingarna kommer åt hela ditt konto.
Förebygg kortbedrägerier
För att förbygga kortbedrägerier kan du exempelvis ta reda på om du kan regionspärra dina kort så att du själv kan välja var i världen som ditt kort ska kunna användas för tillfället. Du kan även välja om det ska vara möjligt att handla med ditt kort via internet eller inte. Med en sådan spärrfunktion blir ditt kort säkrare och väljer du att endast tillåta kortköp i utvalda regioner, så minskar risken för bedrägerier.
Hur kan jag skydda mig mot bedrägerier
Identitetsstöld har blivit en vanlig form av bedrägeri i Sverige och antalet anmälningar ökar. Med identitetsstöld menas när en person kommer över dina personliga uppgifter och olovligt använder dem för att till exempel söka och utnyttja krediter, teckna mobilabonnemang eller beställa varor. Det gäller att agera snabbt om du exempelvis får meddelande om att en kreditupplysning har gjorts utan din vetskap, får fakturor eller inkassokrav som verkar misstänkta, telefonsamtal eller mail om produkter du inte har beställt, avslag på lån och krediter - eller om du får ansökningsblanketter du inte har ansökt om.
Om du misstänker att din identitet har blivit stulen så kan många banker hjälpa dig att upptäcka och begränsa skadan, förebygga ekonomisk förlust och att avvisa obefogade betalningskrav. Banker kan även ofta hjälpa till med att registrera förlorad ID-handling, registrera bedrägerispärr, säkra posten mot en adressändring, annullera abonnemang och avlägsna betalningsanmärkningar.