Handelskrig och hög geopolitisk osäkerhet. Under årets första kvartal, från det att Donald Trump tillträdde som USA:s president den 20 januari, har nyheterna på finansmarknaderna dominerats av de här frågorna. 

Även om de flesta kanske hade förväntat sig viss turbulens med Trump vid rodret var det ändå få som trodde att hans agerande skulle bli så drastiskt och oförutsägbart. Också vi på Danske Bank blev överraskade. Vi förväntade oss att Trump skulle fokusera mer på skattesänkningar och avregleringar för amerikanska företag – något som skulle kunna stärka aktiemarknaderna – och mindre på att föra handelskrig med resten av världen.

Den stora osäkerheten kring Trumps politik och dess påverkan på den globala handeln, tillväxten, räntorna och inflationen har också präglat finansmarknaderna. Efter flera år med god avkastning för dem som investerat i Aktiv Kapitalportfölj blev avkastningen under årets första kvartal negativ för samtliga riskprofiler. Investerare med högst risk och därmed störst andel aktier i portföljen drabbades hårdast. Det är dock inte förvånande eftersom marknadsturbulens brukar slå hårdare mot aktier än räntebärande tillgångsslag.

Sällan har den globala ekonomin och de finansiella marknaderna varit mer beroende av en enda persons nycker än just nu.

Historiskt har återhämtningen från botten ofta gått fort 
Kursfall på globala aktiemarknader av den omfattning vi har sett i år är ovanligt, men inte mer sällsynt än att årets utveckling kan jämföras med det som hände både 2020 och 2022. Nedgången år 2020 skedde i samband med utbrottet av covid-19, och den andra nedgången inträffade till följd av kraftigt stigande inflation och centralbankernas snabba räntehöjningar som befarades kunde leda till en global lågkonjunktur. 

Båda gångerna återhämtade sig börserna relativt snabbt och steg därefter till nya rekordnivåer. Vi förväntar oss en liknande utveckling även den här gången. 

Den stora frågan är förstås hur snabbt marknaden kan återhämta sig från den handelspolitiska chocken, och det beror till stor del på vad Donald Trump beslutar sig för. Sällan har den globala ekonomin och de finansiella marknaderna varit mer beroende av en enda persons nycker än just nu.

Det senaste som hänt är att Donald Trump och hans administration pausat de flesta tullar mot andra länder under 90 dagar – med Kina som det stora undantaget. Man behåller dock tullar på 10 procent för alla länder samt tullar på 25 procent för stål, aluminium, bilar och bildelar, och viss import från Kanada och Mexiko. Pausen ger ett välbehövligt utrymme för förhandlingar mellan USA och landets handelspartner. Förhoppningsvis kan man komma överens om mer konstruktiva lösningar som är mindre skadliga för den globala handeln och tillväxten. Det är den utveckling vi förväntar oss.

AKTIV KAPITALPORTFÖLJ: Allokeringsförändringar under kvartal 1 2025

Januari: Säljer obligationer, köper Europa och EM
• Utsikterna för aktier inför 2025 är goda, med solid global ekonomisk tillväxt och en inflation som stabiliseras kring centralbankernas mål. Vi förutspår en högre tillväxt för Europa än konsensus. Tillsammans med låga värderingar på grund av handelskrigsoro gör detta att våra avkastningsförväntningar är mer attraktiva än tidigare. Förväntningarna på avkastningen från tillväxtmarknadsaktier har också förbättrats, även om osäkerheten kring Kina kvarstår.

Februari:
Säljer obligationer, köper USA
• Tillväxten i USA förblir stark, och i Europa syns tidiga tecken på återhämtning. Med inflationen under kontroll förväntas centralbankerna fortsätta att gradvis sänka räntorna, vilket stöder sentimentet, tillväxten globalt och bolagsvinsterna.

Mars:
Säljer aktier, köper obligationer
• Vi har minskat andelen aktier i portföljerna till följd av osäkerheten kring handelskriget, som har lett till att vår riskprognos har stigit. Vi har också sänkt våra förväntningar på tillväxten i USA, vilket minskar våra avkastningsförväntningar för globala aktier. 

Behåll lugnet som långsiktig investerare
Vårt budskap till investerare är tydligt: Om du är långsiktig bör du behålla lugnet. Som tumregel gäller att tajming är mycket svårt, och tiden är din vän. Vi förväntar oss att det gäller även den här gången – även om det kan krävas både is i magen och tålamod.

Tänk på att marknadsfluktuationer är en del av förutsättningarna när du investerar. Du tar på dig en risk, och därför kan du förvänta dig en högre avkastning över tid än om du bara låter pengarna stå på ett bankkonto. 

Det kan vara svårt att hålla huvudet kallt när det är stökigt på marknaden, men det är just då det behövs som mest. Glöm inte heller att de bästa börsdagarna ofta följer på de allra sämsta, och om man säljer när marknaden redan fallit kraftigt på kort tid så är risken betydande att man står kvar utanför när börsen vänder upp. Det såg vi exempelvis när Trump pausade tullarna i 90 dagar, vilket utlöste den största uppgången för amerikanska aktier sedan finanskrisen 2008.

Samtidigt är det viktigt att ha en hög grad av riskspridning i portföljen, eftersom olika riskfaktorer, som till exempel handelskrig, kan påverka olika delar av marknaden på olika sätt. I Aktiv Kapitalportfölj har vi alltid ett starkt fokus på god riskspridning.

Förväntar oss positiv avkastning för helåret 2025
Under de kommande månaderna förväntar vi oss fortsatt hög osäkerhet vilket kan leda till volatilitet i både aktier och räntor. Mycket beror på det ständiga flödet av utspel och nyheter om tullförhandlingar. Den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina är en joker.

Kommer vi att få se ett närmande mellan världens två största ekonomier inom en snar framtid, eller kommer konflikten att förbli låst?

De senaste veckornas utbredda oro för en eventuell lågkonjunktur till följd av Donald Trumps handelskrig har varit den främsta orsaken till de kraftiga börsfallen. Vi på Danske Bank förväntar oss inte någon lågkonjunktur, och det faktum att majoriteten av tullarna har pausats i 90 dagar bekräftar vår syn att det finns utrymme för förhandling. Det råder dock ingen tvekan om att den handelspolitiska osäkerheten kommer att dämpa tillväxten i USA i närtid, och det går inte att helt utesluta en lågkonjunktur – särskilt inte om den mycket höga tullen på kinesiska varor ligger kvar under en längre period.

Även om osäkerheten naturligtvis har påverkat konsumenternas och företagens framtidssyn så har både Europa och USA en solid grund med starka arbetsmarknader och låg arbetslöshet att stå på. Det ökar chansen att världsekonomin kommer att kunna stå emot osäkerheten utan att gå in i en recession. Vi räknar också med ytterligare räntesänkningar från centralbankerna under 2025, vilket ger stöd åt ekonomin och sentimentet. I Europa kan en historisk finanspolitisk omsvängning i Tyskland som banar väg för stora skuldfinansierade investeringar i försvar och infrastruktur, stimulera tillväxten ytterligare.

Sammantaget förväntar vi oss en positiv avkastning för både aktier och obligationer under resten av 2025, men osäkerheten är stor. Tyvärr förväntar vi oss också en period med hög volatilitet på finansmarknaderna, då framtiden just nu är mer oviss än vanligt. 

Foto: Mpnc/Backgrid/Ritzau Scanpix.

FRISKRIVNINGSKLAUSUL: Kom alltid ihåg risken som investerare
Utgångspunkten för den här publikationen är Danske Banks förväntningar på makroekonomin och finansmarknaderna. Om utvecklingen skiljer sig från våra förväntningar kan det påverka avkastningen på en investering negativt och leda till förluster. Danske Bank har endast tagit fram det här materialet i informationssyfte och materialet ska inte ses som investeringsrådgivning. Tala alltid med en rådgivare om du överväger att investera efter att ha läst det här materialet och ta reda på om investeringen passar din investeringsprofil, t.ex. risktolerans, placeringshorisont och förmåga att hantera förluster.