Flytta hem till Sverige från utlandet

Planerar du att flytta hem till Sverige efter en tid utomlands finns det en hel del saker att tänka på – inte minst när det gäller din ekonomi. Här är en checklista över några av de viktigaste stegen och var du kan hitta mer information.

  • 1. Var vill du bo – och vad har du råd med?

    Att hitta en bostad är första steget. Vill du bo i någon av storstadsregionerna gäller det både att vara ute i tid och att ställa in sig på höga kostnader. Om du bestämmer dig för att köpa din bostad behöver du veta hur mycket pengar du har att röra dig med. Ett bra steg är att tidigt ansöka om lånelöfte – ta kontakt så hjälper vi dig.

    Sedan kan du gå in på sidor som Hemnet eller Blocket Bostad för att bilda dig en uppfattning om prisläget. Tänk på att ha marginal för en budgivning. När du hittat en bostad du vill ha och det står klart att du lagt högsta budet är den fortsatta processen enkel. Din bank och din mäklare kommer att hjälpa dig med grovjobbet.

  • 2. Folkbokför dig om du stannar ett år eller mer

    Kommer du att bo i Sverige i ett år eller mer behöver du folkbokföra dig. Det gör du genom ett besök på ett av Skatteverkets kontor. Har du familj? Om din partner har ett annat ursprung än svenskt eller om ni fått barn i utlandet behöver ni ta med vissa uppgifter. Kontrollera på Skatteverkets hemsida vad som gäller just er situation. Är din partner från ett land utanför EU behövs ett uppehållstillstånd och då blir första steget att kontakta Migrationsverket.

    Läs mer på migrationsverket.se

    När folkbokföringen är gjord kommer den som är ny i Sverige att få ett svenskt personnummer. Skatteverket förmedlar uppgifterna till andra myndigheter automatiskt, bland andra Försäkringskassan som ger tillgång till svensk sjukvård.

    Läs mer om folkbokföring på skatteverket.se

  • 3. Ta kontakt med Skatteverket

    Så fort du är folkbokförd i Sverige börjar du betala skatt här. Det gäller också de eventuella inkomster du får från utlandet i framtiden. Hur överflyttat kapital beskattas beror på. Innan flytten är det därför bra att ta kontakt med Skatteverket och din bank för att undvika dubbelbeskattning eller avgifter på grund av felaktigt utförd deklaration. Behöver du mer hjälp kan du anlita en skattejurist.

  • 4. Ansök om tullfrihet

    För dig som bor utanför EU är det bra att ansöka om flyttsakstullfrihet hos Tullverket. En godkänd ansökan ger en lättnad i införselreglerna för ditt flyttlass. 

    Läs mer om flyttsakstullfrihet på tullverket.se

  • 5. Har du barn i skolåldern?

    I Sverige ger kommunen platsgaranti i förskola och skola. Men det gäller bara för ospecificerade platser. Om ditt barn har särskilda behov eller vill ha en speciell pedagogik är det bra att ha en aktiv dialog med kommunen och gärna vara ute i god tid. Tänk också på att gymnasieskolor i regel har betygsgränser som avgör om man är behörig till en utbildning. Hur utländska betyg omvandlas till svenska kan du läsa om på Skolverkets hemsida. Om dina barn vill undervisas på engelska ska du titta efter IB-program som ger internationellt diplom.

    Läs mer på skolverket.se

  • 6. Ta med bilen eller köpa i Sverige?

    Har du köpt bil i utlandet som du vill ta med vid flytten har Transportstyrelsen bra information. De informerar om de fem till åtta steg som krävs för att registrera bilen i Sverige. Vill du i stället köpa bil när du kommer hem och behöver låna pengar är du välkommen att kontakta oss. Vi ordnar lån med en avbetalningstid på upp till tio år och täckningsgrad på upp till hela beloppet.

    Läs om import och införsel av fordon på transportstyrelsen.se

  • 7. Försäkra bilen

    Oavsett om du tar med bilen eller köper en när du kommer hem behöver du en bra försäkring. Trafikförsäkringen är den obligatoriska delen men de flesta väljer också ett mer utökat skydd i form av hel eller halvförsäkring.

  • 8. Vardagens ekonomi

    För att sköta din vardagsekonomi behöver du få en tydlig överblick både över vad som är nödvändigt och vad du önskar dig i framtiden. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig med allt från boende, pension och olycksfallsförsäkring till lån, sparande och investeringar. 

    Din bank är en resurs som du ska använda. Välkommen hem!

    Vi hjälper dig

    Vi hjälper dig med allt från boende, pension och olycksfallsförsäkring till lån, sparande och investeringar.

    Jag vill bli kontaktad

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.