När barnen flyttat hemifrån
Det är klart att det kan bli tomt när barnen flugit ur boet. Men om du ser det från den ljusa sidan så får du förmodligen mer pengar kvar att röra dig med. Vi har listat de poster i budgeten som brukar påverkas mest.
-
1. Löpande kostnader
De flesta familjer märker en tydlig minskning av till exempel kostnader för mat och förbrukningsprodukter som el när barnen flyttat ut. Genomsnittsfamiljen minskar sina hushållsutgifter med runt 2 500 kronor i månaden per barn. Och med lite större utrymme i ekonomin öppnar sig nya möjligheter.
-
2. Bostaden – flytta till mindre?
Kanske får du plötsligt mycket plats över och börjar fundera på att flytta till en mindre bostad? Många som tidigare bott i hus vill gärna flytta till en lägenhet och slippa trädgårdsarbetet och kanske bo lite mer centralt. Ta gärna kontakt med oss om du vill ha hjälp med att räkna på vad det kan innebära för ekonomin att byta boende.
Ansök om lånelöfte
Ansök om bolån, lånelöfte eller välj om du vill flytta eller utöka befintliga lån. Ett lånelöfte gäller i sex månader, men kan förlängas om inte rätt objekt har dykt upp under den tiden.
Ansök om lånelöfte
-
3. Mer tid och pengar över
De flesta tycker att de får mer tid över när barnen har flyttat. Plötsligt får man möjlighet att lägga mer tid på fritidsintressen eller nya projekt. För att få en samlad överblick över intäkter och utgifter är det bra att göra upp en budget som är anpassad efter din nya situation. Då ser du om det finns utrymme att göra saker du drömt om. Kanske bygga om, skaffa ny bil eller resa mer. Eller ta ett lån för att genomföra något du gått och tänkt på länge.
För de flesta familjer är semesterkostnaden en ganska stor post i budgeten så när barnen klarar sig själva får du kanske möjligheter att resa mer eller längre bort. Eller drömmer du i stället om ett mysigt sommarställe där hela familjen kan samlas och umgås? Hör du till dem som sparat runt 2 500 kronor per barn och månad är utgångsläget gott för att kunna göra upp nya semesterplaner. -
4. Pension – klarar du dig?
De flesta av oss har tillbringat en ganska lång tid på arbetsmarknaden när det är dags för barnen att flytta. Med ändrad ekonomi kan det nu vara läge att se över dina pensionsvillkor. Ser det bra ut eller behöver du ett tillskott? Ta gärna kontakt med en av våra pensionsrådgivare för att se vad det finns för alternativ som gör att du kan öka din pension.
Kolla din pension
På minpension.se kan du logga in med BankID och en sammanställning av de pengar du kan förvänta dig från olika pensionspotter. Men var uppmärksam på att alla pensioner kanske inte är med första gången du loggar in, det kan krävas att du ger din tillåtelse för ytterligare informationsinhämtning.
-
5. Billigare försäkringspremier
När ni blir färre i hushållet kan du sänka premierna för till exempel hemförsäkringen. Att byta till en mindre bil påverkar också försäkringskostnaden. Gå gärna igenom de försäkringar som finns i dag och se hur de kan anpassas till din nya situation.
Är du rätt försäkrad?
Kontakta oss så ser vi över dina försäkringar och hjälper dig att komplettera dem om du behöver.
Jag vill bli kontaktad eller boka Onlinemöte -
6. Hjälp till de utflugna
Att barnen flyttat hemifrån betyder inte att de inte längre behöver din hjälp – både ekonomiskt och praktiskt. Det finns naturligtvis massor du kan göra för att hjälpa till. En del stöttar med lån när barnen skaffar lägenhet, andra ger ett löpande fast månadsbelopp för att dryga ut den ungas ekonomi eller ställer upp praktiskt med renoveringshjälp eller annat.