Gå till huvudinnehåll

Är du beredd att i framtiden leva på hälften av din lön?

Nio av tio svenskar sparar en del av sin inkomst varje månad, visar en undersökning genomförd av Ipsos på uppdrag av Danske Bank. Fyra av tio sparar mer än tio procent av inkomsten efter skatt varje månad, och män sparar mer än kvinnor. 

Många skulle vilja spara mer än de gör idag. Nästan varannan person skulle vilja spara mer än 10 procent av sin inkomst för att känna sig ekonomiskt trygg. Undersökningen visar på ett par oroande resultat, men innehåller också flera ljuspunkter.

– Jag ser framför allt två saker som oroar mig. Det ena är att män sparar mer än kvinnor. Tittar man på behovet av sparande skulle det behöva vara tvärtom. Det andra är att var fjärde person placerar hela sparandet på ett sparkonto. Det innebär i praktiken att värdet på pengarna urholkas med tiden istället för att växa, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank Sverige.

Maria Landeborn, Sparekonom

Med tanke på att kvinnor i genomsnitt tjänar mindre än män och fortfarande tar ut mer föräldraledighet, vabbar oftare och i högre utsträckning deltidsarbetar för att ta hand om familjen, så har kvinnor i praktiken ett större behov av sparande för att trygga sin ekonomi och framtida pension. Undersökningen visar dock att män sparar mer än kvinnor. Varannan man sparar 10 procent eller mer av sin inkomst efter skatt varje månad. Bland kvinnorna är det bara 34 procent som sparar så mycket.

– Fler kvinnor skulle behöva spara mer. Ett alternativ för att jämna ut skillnaden i en relation är att den som tjänar mer sparar åt den som tjänar mindre. Den som har en högre inkomst kan också föra över premiepensionsrätt till den som tar ett större ansvar i hemmet, för att på så sätt kompensera för inkomstbortfallet, säger Maria Landeborn.

Många svenskar kommer att behöva leva på hälften av sin slutlön
Många svenskar kommer att behöva leva på ungefär hälften av sin slutlön den dag de blir pensionärer, inräknat både allmän pension och tjänstepension. Det kan betyda att man behöver dra ner rejält på sin levnadsstandard, och ett privat pensionssparande kan då ha stor inverkan på hur ekonomin blir som pensionär.

– För att få fler att spara till pensionen krävs både information om hur och varför man ska spara, men även bättre incitament för långsiktigt sparande. Tyvärr har politikerna snarare gått motsatt väg när man höjt skatten på ISK och tagit bort avdragsrätten för individuellt pensionssparande. Ett sätt att öka motivationen är att återinföra ett avdragsgillt pensionssparande, eller varför inte en särskild ISK för pension, där pengarna är låsta längre men där skattesatsen är låg, säger Maria Landeborn.

Sparkonto – ett dåligt alternativ om man vill få pengarna att växa
Undersökningen visar att var fjärde person placerar hela sitt sparande på sparkontot. En buffert eller pengar som ska användas de närmaste 1-2 åren ska stå på ett sparkonto, men för långsiktigt sparande är sparkontot förödande.

– Pengar som står på ett sparkonto urholkas i värde för varje dag som går. För ett långsiktigt sparande är sparkontot ett uselt alternativ som inte har en chans att få pengarna att växa. Ett månadssparande i aktiefonder som löper på år efter år är ett mycket bättre val för både sparande till barn och pension. Historiskt har börsen i genomsnitt gett en avkastning på 8-10 procent per år vilket kan jämföras med sparkontot som i bästa fall ger knappt 1 procent i ränta, säger Maria Landeborn.

Ljuspunkterna då?
Det finns goda nyheter i undersökningen. En är att många unga är flitiga sparare. Nästan var fjärde person i åldersgruppen 16-29 år sparar 10 procent eller mer av sin inkomst efter skatt. 

– Att så många unga sparar så pass mycket är jättebra. Man tar kontroll över sin framtid och pengarna har många år på sig att växa. Det innebär ekonomisk trygghet och ökad frihet att välja var man vill bo, och hur mycket och länge man vill jobba i framtiden, säger Maria Landeborn.


Undersökning genomförd av Ipsos
Undersökningen genomfördes 9-13 november 2018 med 1000 intervjuer. Undersökningen är genomförd bland allmänheten i en slumpmässigt rekryterad panel.

Läs mer om ditt medlemserbjudande

Välj ditt Saco-förbund här

Belopp som du vill spara varje månad:
kr
Tryck enter för att uppdatera.
Eventuellt startbelopp som du börjar med:
kr
Tryck enter för att uppdatera.
Antal år du kan tänka dig att spara:
år
Tryck enter för att uppdatera.
Förväntad avkastning per år:
%
Tryck enter för att uppdatera.

Totalbelopp efter 5 år

173 536 kr


Öppna ISK
Boka ett eMöte


Skatter, avgifter och inflation har ej tagits med i uträkningen. Observera att de pengar du placerar både kan öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Frågor och svar om pension

 • Hur tar jag reda på hur hög min pension blir?
  För många är det orangea kuvertet likställt med pensionen, men det innehåller långt ifrån hela sanningen. I verkligheten har pensionspyramiden snarare vänts upp och ner. Det egna sparandet kan mycket väl bli det som avgör om du känner dig ekonomiskt fri, eller ekonomiskt begränsad, som pensionär. Ett första tips till dig som vill ta kontroll över din framtida ekonomi är därför att gå in på sajten minpension.se och göra en pensionsprognos. Där får du en total bild av din framtida inkomst, inklusive tjänstepension och eget sparande. Du kan också se hur hög pensionen kan bli beroende på din löneutveckling och avkastningen du får på pensionssparandet. Hade du önskat dig en högre inkomst i framtiden för att ha större ekonomisk frihet? Då är det hög tid att börja spara på ett sätt som får pengarna att växa. Med hjälp av vår snurra kan du räkna ut hur mycket du behöver spara för att nå ditt mål.
 • Hur bör jag pensionsspara?
  För långsiktigt sparande har aktier över tid visat sig vara det mest lönsamma valet. På grund av de globalt låga räntor vi har idag, ger sparkonton och räntefonder dessutom lägre avkastning idag än någonsin tidigare. Att placera ett sparande som ska användas om tio år eller mer på ett sparkonto, är helt förödande för avkastningen. Pengarna får ingen chans att växa. Satsa istället på att öppna ett ISK och starta ett månadssparande. Och låt sedan sparandet rulla på, månad efter månad, år efter år, oavsett hur börsen går. Hela poängen med ett regelbundet sparande är nämligen att du ska fortsätta spara i såväl upp- som nedgång. Historiskt har det varit en framgångsrik taktik, som dessutom minskar risken för att du gör en eller ett par insättningar och råkar pricka mindre bra tidpunkter.
 • Hur kommer jag igång?
  1. Gå in på minpension.se och gör en pensionsprognos.
  2. Använd vår räknesnurra högre upp på sidan för att ta reda på hur mycket extra du behöver spara för att säkra din ekonomiska framtid.
  3. Öppna ett ISK och starta ett månadssparande.

Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.