ÖVERVIKT I EUROPEISKA AKTIER:
Låga förväntningar ger uppsida
- Vi har för närvarande en övervikt i europeiska aktier i våra rådgivningsportföljer.
- Just nu rekommenderar vi därför att europeiska aktier ska utgöra 20 procent av investerarnas aktieportföljer, mot 15 procent normalt.
- Den senaste tiden har makrodata kommit in svagare än förväntat. Det är särskilt negativt för europeiska aktier på grund av den betydande andelen cykliska bolag, det vill säga bolag med ett relativt stort beroende av konjunkturen.
- Förväntningarna på utvecklingen i Europa har dock skruvats ner, vilket betyder att även små positiva överraskningar kan lyfta aktiemarknaden. Det gäller framför allt om utvecklingen stärks inom industrin, som utgör en stor del av såväl europeisk BNP som aktiemarknaden.
- Under det andra kvartalet i år var vinsttillväxten i europiska bolag positiv för första gången på ett år. Vi ser utrymme för estimaten att justeras upp framöver, vilket brukar vara positivt för aktiemarknaden.
- Att förväntningarna är lågt ställda får stöd av det faktum att europeiska aktier för tillfället är historiskt lågt värderade jämfört med amerikanska aktier (mätt som P/E-tal). Låga värderingar kan även fungera som en stötdämpare i händelse av en svagare utveckling framöver.
UNDERVIKT I TILLVÄXTMARKNADSAKTIER:
Kina förblir en bromskloss
- Vi har för närvarande undervikt i tillväxtmarknadsaktier i våra rådgivningsportföljer.
- För tillfället rekommenderar vi därför att tillväxtmarknader utgör 5 procent av investerarnas aktieportföljer, mot normalt 10 procent.
- Kina är det land som väger tyngst i ett tillväxtmarknadsindex, och tyvärr kännetecknas den kinesiska ekonomin alltjämt av svag konsumtion och problem på fastighetsmarknaden.
- Handelskriget mellan USA och Kina riskerar samtidigt att eskalera om Donald Trump vinner presidentvalet i november. Även vid en seger för Kamala Harris väntas nuvarande tullar och hårda linje beträffande tillgången till teknologi att bestå. Det påverkar även andra länder och företags vilja att investera i Kina.
- Kinesiska aktier har fortsatt att halka efter globala aktier även i år, och vi ser en betydande risk för att en vändning kommer att dröja. Det håller tillbaka kursutvecklingen för hela tillväxtmarknadsindex.
ÖVERVIKT I TILLVÄXTMARKNADSOBLIGATIONER:
Attraktiva räntenivåer och låg exponering mot Kina
- Tillväxtmarknadsobligationer är obligationer som emitteras av stater eller statskontrollerade företag på tillväxtmarknader – det vill säga de nya marknaderna i Asien, Latinamerika, Afrika, Mellanöstern och Östeuropa.
- Räntenivåerna på tillväxtmarknader är betydligt högre än i exempelvis Sverige, Europa eller USA. Risken är dock också högre.
- Vi ser för närvarande högst potential i tillväxtmarknadsobligationer av alla räntebärande tillgångsslag. Vi har därför en övervikt i tillväxtmarknadsobligationer i våra rådgivningsportföljer.
- Det innebär att vi rekommenderar att tillväxtmarknadsobligationer utgör 15 procent av ränteportföljen, mot normalt 10 procent.
- Kina utgör en betydligt mindre andel av ett obligationsindex än ett aktieindex, och räntenivåerna är i dagsläget mycket attraktiva. Vi anser därför att det för tillfället är bättre att ha en exponering mot tillväxtmarknader via räntemarknaden än via aktiemarknaden.
- Ur ett historiskt perspektiv är värderingen av tillväxtmarknadsobligationer låg jämfört med exempelvis high yield, och vi ser ett attraktivt förhållande mellan potentiell avkastning och risk.
UNDERVIKT I HIGH YIELD-OBLIGATIONER:
Hög värdering avskräcker
- High yield är företagsobligationer med låg kreditkvalitet. Det är den mest riskfyllda tillgångsklassen inom obligationer.
- Vi har för närvarande en undervikt i high yield i våra rådgivningsportföljer.
- Just nu rekommenderar vi därför att high yield utgör 5 procent av investerarnas obligationsportföljer, mot normalt 10 procent.
- Vår bedömning är att värderingen av high yield speglar en mycket positiv ekonomisk utveckling. Vi ser samtidigt en risk för att lägre ekonomisk tillväxt och ett ökat antal konkurser kan påverka tillgångsklassen negativt.
- Mot bakgrund av detta anser vi inte att man som investerare får betalt för den höga risken i high yield.
- Vid en eventuell kris eller lågkonjunktur förväntas high yield vara det räntebärande tillgångsslag som påverkas allra mest negativt. Vi ser därför mer attraktiva investeringsmöjligheter i andra obligationer.
Kom alltid ihåg risken som investerare
Utgångspunkten för denna information är Danske Banks förväntningar på makroekonomin och de finansiella marknaderna. Om utvecklingen skiljer sig från våra förväntningar kan det påverka avkastningen negativt och leda till förluster. Danske Bank har endast tagit fram det här materialet i informationssyfte och materialet ska inte ses som investeringsrådgivning. Kontakta alltid en rådgivare om du överväger att göra en investering efter att ha läst det här materialet och ta reda på om investeringen passar din investeringsprofil, din risktolerans, placeringshorisont och din förmåga att hantera förluster.