Så påverkar Riksbankens höjning din ekonomi
Som väntat höjde Riksbanken styrräntan igen den 9 februari – den här gången med 50 punkter, vilket gör att styrräntan nu ligger på 3 procent. Höjningen var förutsedd av marknaden men kommer förmodligen ändå att innebära en uppgång av bolåneräntor med kortare bindningstider, som brukar följa med styrräntan upp. 

 Ansök om bolån & lånelöfte

Hur påverkar styrräntan din ekonomi?
Generellt brukar de rörliga bolåneräntorna, vilka i praktiken innebär en bindningstid på tre månader, påverkas direkt när styrräntan höjs eller sänks. Det beror på att räntor med kortare bindningstider i hög grad styrs av Riksbankens styrränta. Räntor med längre bindningstider påverkas däremot mer av förväntningar på hur konjunkturen och inflationen kommer se ut i framtiden. Det innebär att långa räntor både kan stiga och sjunka utan att Riksbankens ändrar styrräntan. 

Det är viktigt att se bolånet som en del av din samlade privatekonomi. Med högre kostnader på mat, drivmedel och el är det därför bra att ha ett buffertsparande.
Läs mer om våra lösningar för sparande

Bör jag binda mina bolån?
Om du bör binda räntan på bolånet är individuellt och beror på hur din ekonomi ser ut, och hur stora marginaler du har om räntan stiger. Generellt är det så att om dina marginaler är små, bör du överväga att binda räntan på hela eller delar av bolånet för att bättre kunna planera dina utgifter. Vi hjälper dig att räkna på det.

Här kan du hitta våra bolåneräntor

Bind räntan på ditt lån

3,75 %
Välj...
Villa/radhus
Bostadsrätt
Pris på boende:
kr
Tryck på enter för att uppdatera
Kontantinsats:
kr
Tryck på enter för att uppdatera
Maximal belåningsgrad är 85%.
Ränta:
%
Tryck på enter för att uppdatera
Driftskostnad:
kr
Tryck på enter för att uppdatera

Månadskostnad

9 938 kr

Belåningsgrad 98 %
Lånebelopp: 1950000 kr
Ränta: 5.00 %
Amortering: 3250 kr
Räntekostnad: 5688 kr
Driftskostnad: 1000 kr

Ansök om lånelöfte
I ovan beräkning är inte amorteringskravet som baseras på storleken på lånet i förhållande till din årsinkomst inräknat. Lånar du mer än 4,5ggr din bruttolön/år så tillkommer det 1% extra amortering vilket också påverkar den slutgiltiga lånesumman och månadskostnaden.
Inflation och räntor

Styrräntan är det medel Riksbanken främst använder för att öka eller minska efterfrågan i ekonomin. Genom att höja eller sänka räntan kan Riksbanken försöka dämpa svängningar i konjunkturen och på så sätt få inflationen att hamna så nära målet på 2 procent som möjligt. Styrräntan är den ränta som gäller när bankerna placerar eller lånar pengar hos Riksbanken.


Vi hjälper dig i osäkra tider med personlig rådgivning kring din boendeekonomi. Boka möte med en av våra rådgivare

Boka Onlinemöte med oss