Ett dramatiskt men positivt kvartal för kunder som investerat i Aktiv Kapitalportfölj – så kan årets tredje kvartal sammanfattas.
Oron för en eventuell lågkonjunktur i USA ledde till betydande kursnedgångar på börserna i början av augusti. Samtidigt sjönk räntorna markant, vilket ledde till en mycket god avkastning på obligationer.
Nedgången på aktiemarknaden uppvägdes alltså av kursuppgångar på obligationsmarknaden, vilket är ett exempel på hur riskspridningen mellan aktier och obligationer i våra portföljer bidragit positivt till avkastningen under kvartalet. I hur hög grad detta skedde beror på risken i de enskilda portföljerna. Ju högre risk och högre aktieandel – desto större blev kurssvängningarna.
Avkastningen på räntesidan kom bland annat från investeringar i tillväxtmarknadsobligationer som utvecklades mycket starkt.
Kvartalet summerades med en positiv avkastning för samtliga riskprofiler – bland annat tack vare en stark återhämtning på börserna under slutet av augusti och september då oron för tillväxten dämpades.
AKTIV KAPITALPORTFÖLJ: Allokeringsförändringar under kvartal 3 2024
Juli: Säljer aktier, köper obligationer
Vi minskar aktieandelen i portföljerna genom att sälja globala aktier och köpa svenska obligationer. Våra förväntningar på den globala tillväxten har minskat något, samtidigt som riskprognosen har ökat, vilket gör det mindre attraktivt att äga aktier givet risken i dagsläget. Trots förändringen har vi fortfarande en positiv syn på aktier. Den globala tillväxten är alltjämt stark, med USA som draglok. Inflationen är på väg ner och både Fed och ECB väntas sänka räntorna under hösten. I en miljö med god tillväxt och lägre räntor finns det potential för aktier att fortsätta prestera väl.
Augusti: Säljer aktier, köper obligationer
- Vi har valt att ytterligare minska aktieexponeringen i portföljerna genom att sälja globala aktier och köpa svenska obligationer. Denna justering syftar till att reducera risk i ett klimat där riskprognosen har förhöjts, samtidigt som avkastningsförväntningarna inte längre är lika lockande som i början av året. Enligt vår bedömning är den riskjusterade avkastningspotentialen begränsad på kort sikt. I ett längre perspektiv ser vi dock fortfarande potential i aktiemarknaden. Vi förväntar oss inte att USA går in i en recession och vi bedömer att den nuvarande globala ekonomiska expansionen kommer att fortsätta under de kommande 3-5 åren, vilket bör skapa en gynnsam miljö för aktier.
Att ha en god riskspridning innebär inte bara att investera i både aktier och obligationer, utan även om riskspridning inom respektive tillgångsklass.
På räntesidan innebär det att vi kompletterar svenska korta och långa räntefonder med företagsobligationer och tillväxtmarknadsobligationer.
Tillväxtmarknadsobligationer emitteras av stater på de nya marknaderna i Asien, Latinamerika, Afrika, Mellanöstern och Östeuropa. Här erbjuds ofta en betydligt högre löpande ränta än på svenska obligationer, men även risken är högre. Tillväxtmarknadsobligationer utgör därför en mindre del av våra totala investeringar på räntesidan, men trots det bidrog de positivt till avkastningen under tredje kvartalet.
Goda skäl till försiktig optimism
Blickar vi framåt ser vi flera positiva än negativa drivkrafter för den globala ekonomin och de finansiella marknaderna. Som nämnts fanns i slutet av sommaren en ökad oro för en lågkonjunktur, men den oron har dämpats. Det finns flera skäl till det – här är de viktigaste:
- I september sänkte den amerikanska centralbanken styrräntan för första gången på fyra år. Det väntas vara starten på en serie räntesänkningar som kommer att ge stöd åt konjunkturen under nästa år. Vi ser samma utveckling i Europa.
- Att styrräntorna nu sänks beror bland annat på att man fått kontroll över inflationen. Därmed kan fokus istället läggas på att stötta den ekonomiska aktiviteten utan risk för att inflationen skjuter i höjden igen.
- En mycket stark jobbrapport från USA i början av oktober bekräftade bilden av en amerikansk arbetsmarknad i fortsatt gott skick. Sysselsättningen ökar och en mjuklandning ser fullt möjlig ut.
- Efter en lång period av dämpad ekonomisk tillväxt satsar Kina nu på att stimulera ekonomin och aktiemarknaden. Stödpaketet väntas även spilla över positivt på Kinas handelspartners, såsom andra tillväxtmarknader och Europa.
Sammantaget ser bilden av den globala ekonomin mer positiv ut än för några månader sedan, även om flera risker återstår. I Europa har exempelvis industrikonjunkturen förblivit svag i motsats till vad vi förväntade oss i våras, och på det geopolitiska området pågår flera stora konflikter.
De viktigaste riskfaktorerna vi bevakar :
INFLATION: Även om inflationen är på väg nedåt så är den fortsatt ett viktigt fokusområde. Om inflationen inte sjunker som förväntat kan det sätta käppar i hjulet för de förväntade räntesänkningarna – och det är inte bra vare sig för aktier eller obligationer.
TILLVÄXT: Vi väntar oss att den globala tillväxten gradvis dämpas, men att ekonomin i grund och botten förblir stabil med stöd av sänkta räntor. Om vi mot förmodan skulle få en lågkonjunktur så kan aktiemarknaden dock stå inför en tuff period. Det skulle samtidigt leda till sjunkande räntor och stigande obligationskurser vilket skulle ge stöd åt väldiversifierade portföljer.
MELLANÖSTERN: I Mellanöstern har konflikten kring Israel eskalerat: krig i Libanon och direkt inblandning av Iran. Detta kan leda till stigande oljepriser samt ökad osäkerhet. På kort sikt kan det skapa oro på marknaden, men oftast blir de ekonomiska konsekvenserna av geopolitiska konflikter mycket små och eventuell börsturbulens kortvarig.
VAL I USA: Det amerikanska presidentvalet 2024 står högt på agendan. En valseger för Donald Trump skulle leda till ökade handelsspänningar med Kina, och eventuellt också med Europa. Till det ska läggas de ekonomiska och geopolitiska konsekvenserna om Trump inte bistår Ukraina och Europa i konfrontationen med Ryssland. En seger för Kamala Harris skulle vara ”business as usual”.
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix.
FRISKRIVNINGSKLAUSUL: Kom alltid ihåg risken som investerare
Utgångspunkten för den här publikationen
är Danske Banks förväntningar på makroekonomin och finansmarknaderna. Om utvecklingen skiljer sig från våra
förväntningar kan det påverka avkastningen på en investering negativt och leda till förluster. Danske Bank har
endast tagit fram det här materialet i informationssyfte och materialet ska inte ses som investeringsrådgivning.
Tala alltid med en rådgivare om du överväger att investera efter att ha läst det här materialet och ta reda på
om investeringen passar din investeringsprofil, t.ex. risktolerans, placeringshorisont och förmåga att hantera
förluster.